Čas prípravy: 40 minút
Čo budeme potrebovať na 2 litre polievky?
- 1 cibuľu
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 jablká
- 2 bataty
- 2 väčšie cvikly (500 g)
- 2 väčšie mrkvy
- 2 lyžičky mletej rasce
- 2 lyžičky mletej červenej papriky
- morskú/himalájsku soľ
Na dochutenie:
- biely jogurt alebo kyslá smotana
- krutóny
- semienka (ak robíme recept pre deti, buď vynecháme, alebo použijeme mleté semienka)
- sušená pažítka
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme na kocky nakrájané jablká, bataty, cviklu a mrkvu.
3. Chvíľku opečieme a zalejeme vodou. Dusíme, kým nie je zelenina uvarená.
4. Uvarenú polievku rozmixujeme na hladký krém a dochutíme korením a soľou. Ak robíme polievočku aj deťom, pred dosolením polievku rozdelíme.
5. Podávame s kyslou smotanou alebo bielym jogurtom, so sušenou pažítkou či posypané semienkami.
Tip: Ak neochutíme polievku jogurtom či smotanou, resp. použijeme rastlinné verzie, môžeme ju servírovať aj vegánom.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 330 ml):
148 kcal
622 kJ
T:
2 g
B:
2 g
S:
28 g
V:
5 g
Množstvo vynikajúcich receptov na polievky nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
Aj tieto cviklové recepty môžeš vyskúšať:
Fantastická nakladaná cvikla: priprav si zásoby na celú zimu
Tip na zdravú večeru: pohánkový šalát s cviklou, fetou a orechami
Dopraj si fantastický zdravý obed bez mäsa: cviklové fašírky s pološtiepkom pečené v rúre
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz