Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Jednoduché špaldové knedle s cibuľovou omáčkou a pečenými stehnami

špaldové knedle
Máš niekedy chuť na knedľu? Nebudeš mi možno veriť, ale aj tá sa dá pripraviť v zdravšej verzii, bez kysnutia a bez bielej múky. Stačí, ak použiješ celozrnné alebo špaldové pečivo. Za pár minút sú špaldové knedle na svete. Odporúčam ich skombinovať s cibuľovou omáčkou a pečenými kuracími stehnami z farmárskeho chovu. Vykúzliš si tak skvelý obed, na ktorom si veľmi pochutíš :-). 

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

Na knedľu: 

  • 4 ks kváskového špaldového pečiva (môžeš použiť aj celozrnné pečivo)

  • 1 vajce z domáceho chovu

  • 120 ml mlieka

  • 50 g kvalitného masla

  • štipku soli


Na omáčku:

  • 5 cibúľ

  • 4 mrkvy

  • 250 ml smotany na varenie

  • štipku soli

  • 1 lyžicu sójovej omáčky Tamari

  • 1 lyžicu kvalitného medu

  • 2 vykostené kuracie stehná


Pomôcky:

  • 2 mikroténové vrecká (odporúčam použiť aj plátené vrecká)


Ako budeme postupovať?

1. Cibuľu s mrkvou ošúpeme a nakrájame. Vložíme do zapekacej misy, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom.
2. Kuracie stehná umyjeme, zbavíme kože a položíme na zeleninu, ktorú dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov.
3. Špaldové pečivo nakrájame na kocky, zalejeme mliekom a premiešame. Pridáme rozpustené maslo, vajce, soľ a necháme chvíľu odstáť, aby pečivo nasiaklo tekutinu.
4. Touto pripravenou zmesou naplníme dve mikroténové alebo plátené vrecká, v ktorých vytvoríme zo zmesi šulce. Zatočíme a dáme variť do vriacej vody na cca 25-30 minút. V polovici času knedľu otočíme.
5. Keď je knedľa uvarená, vyberieme ju a necháme trocha vychladnúť, aby sa lepšie krájala.
6. Skontrolujem mäso a zeleninu.
7. Ak je mäso upečené a zelenina mäkká, vyberieme ho z rúry. Mäso odložíme na tanier a zeleninu presypeme do nádoby, kde ju rozmixujeme do hladka.
8. Pridáme smotanu na varenie, soľ, med a sójovú omáčku. Dobre premiešame a môžeme podávať s mäsom a knedľou.

Dúfam, že ti tento chutný recept poslúži ako skvelá inšpirácia či už pri príprave domácej špaldovej knedle alebo pri príprave výborných pečených stehien poliatych cibuľovou omáčkou. Prajem ti dobrú chuť! 

Zároveň ťa pozývam do Reštartu po lete 2022, kde sa naučíš nielen ako by mala vyzerať zdravá strava, ale rozhýbeš aj svoje telo: 

cvičebný plán pre ženy
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.