Čo budeme potrebovať na 1 plech (napr. 29 x 29 cm)?
- 6 vajíčok (žĺtka a bielka oddelene)
- 100 g kokosového cukru (resp. surový trstinový cukor)
- 66 g kvalitného kakaa
- štipku morskej/himalájskej soli
Na čokoládovo-banánový krém:
- 250 g mascarpone (resp. ricotty)
- 150 g horkej čokolády (min. 80 % kakaa)
- 2 banány
Okrem toho:
- 1 balenie kyslej smotany (resp. biely jogurt)
- kakao
- škoricu
Ako budeme postupovať?
2. V druhej miske si vyšľaháme 3 žĺtka so zvyšným cukrom (25 g) do peny, pridáme preosiate kakao (33 g) a po lyžiciach tuhý sneh.
3. Vznikne nám "obláčikové" cesto, ktoré vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 8 minút. Cesto by malo byť hotové, ale zároveň mäkučké a nepresušené. Skontrolujeme ho teda špáradlom a ak je suché, môžeme rúru vypnúť a cesto nechať vychladnúť. Po pár minútach ho prevrátime na druhý plech alebo dosku, stiahneme z neho papier na pečenie a opäť ho prevrátime.
4. Uvedený postup zopakujeme, keďže na zákusok budeme potrebovať 2 cestá.
5. Kým nám cestá chladnú, pripravíme si krém. V miske si nad parou necháme rozpustiť čokoládu. Vidličkou si rozpučíme banány na kašu a pridáme ich k čokoláde. Na záver pridáme mascarpone a celú zmes poriadne premiešame.
6. Na spodok plechu si položíme prvé kakaové cesto, natrieme naň všetok krém a prikryjeme druhým plátom cesta. Odložíme do chladničky a necháme tuhnúť približne 30 minút.
7. Vrch koláčika môžeme potrieť kyslou smotanou vymiešanou s lyžicou cukru a posypať kakaovo-škoricovou posýpkou.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
135 kcal
569 kJ
T:
9 g
B:
3 g
S:
8 g
V:
3 g
Ďalšie sladké maškrty:
Šťavnatá cuketová bábovka
Famózne mliečne rezy
Makovo-ovocné muffiny
Som v prvom rade ambasádorka chutného, doma pripraveného jedla, zdravého životného štýlu a kvalitných produktov. V druhom rade študentka, dvojnásobná pracujúca a aktívna čitateľka ľudských i knižných príbehov. :-) Spletitý kolotoč plný povinností vypĺňam oddychovo-kreatívnym varením. V mojich receptoch používam čo najmenšie množstvo cukru a celozrnné či bezlepkové múky. Svoje príbehy z kuchyne píšem na stránke www.lenivakucharka.sk a nájdete ma aj na mojej Facebook stránke Lenivakucharka.sk. Nech vám chutí!