Počas jesenného obdobia siahame čoraz častejšie po vláčnejších a výživnejších potravinách. Dokážu nám pomôcť prekonať studené hmlisté rána a upršané večery či dodať nášmu telu dostatok živín. V tomto období telo prechádza rôznymi zmenami, ktoré môžeme svojou stravou ovplyvniť. Aby si svojmu telu dopriala to najlepšie a cítila sa skutočne fit, konzumuj jesenné potraviny s úžasným množstvom prospešných živín. Medzi ne patria práve gaštany, ktorých vôňa a chuť dokážu opantať zmysly a chuťové poháriky. Prečítaj si viac o tejto úžasnej jesennej pochúťke a ako sladkú bodku vyskúšaj aj môj recept! :)
Nutrične bohaté gaštany
Keď sa povedia „gaštany“, určite ti ako prvé napadnú lahodné a sladučké pečené gaštany na vianočných trhoch. Myslíš na ich nezameniteľnú chuť, ktorá však okrem pečených gaštanov vynikne aj pri príprave rôznych jesenných dobrôt. Okrem toho, že sú gaštany chutné, pekné na vzhľad a ich vôňa sa šíri všade navôkol, obsahujú nespočetné množstvo minerálov, vitamínov a ostatných živín. Ich konzumáciou získaš dávku minerálov ako draslík, fosfor, meď či mangán. Obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, ktorý je v tvojom tele nenahraditeľný a účinne podporuje imunitu. Svoje zastúpenie majú v gaštanoch aj vitamíny B, vrátane kyseliny listovej a vitamín K rozpustný v tukoch. Hoci gaštany pozostávajú z väčšieho množstva sacharidov, dokážu utíšiť tvoj hlad aj vďaka obsahu tukov a proteínov. Okrem toho, že dokážu veľmi priaznivo vplývať na naše kosti a kĺby, podporujú rast vlasov a prúdenie krvi.
Gaštany v kuchyni
Gaštany sa tešia veľkej obľube najmä na jeseň, a práve preto máš v týchto dňoch príležitosť vykúzliť v kuchyni gaštanové dobroty. Jedným z najznámejších receptov je klasické
gaštanové pyré, ktoré nám pripravovali naše staré mamy. Vynikajúca chuť gaštanu sa však dá zužitkovať mnohými spôsobmi – či už ako
plnka do morky, príloha k akémukoľvek inému mäsu, do krémov, muffinov, rolád, tortičiek, palaciniek alebo len na maškrtenie. Nezáleží na tom, či si gaštany vychutnáš v pečenej, varenej alebo vychladenej verzii – vždy ti ich výborná chuť pohladí zmysly :-).
TIP: Ak máš
celiakiu alebo z iného dôvodu nemôžeš konzumovať múku obsahujúcu lepok, vyskúšaj bezlepkovú gaštanovú múku. Je príjemné sladkastá a môžeš ju využiť pri príprave čohokoľvek.
Nejedlé gaštany - poklad prírodnej lekárne
O tom, že jedlé gaštany chutia fantasticky už určite vieš. Vedela si však o tom, že aj nejedlé gaštany prinášajú veľa výhod v oblasti zdravia? Tento druh, tzv. pagaštan konský, síce nevyzerá a nechutí ako klasický jedlý gaštan, no dokáže účinne pomôcť pri liečbe vonkajších a vnútorných ochorení. Či už ho použiješ vo forme masti alebo tabletiek ako prevenciu proti žilovým, ekzematickým a kĺbovým ochoreniam, či na dostatočné prekrvenie – tento prírodný liek ti zaručí lepšie zdravie.
TIP: Ak často trpíš žalúdočnými a menštruačnými kŕčmi, opuchmi a problémami s chrbticou, vyskúšaj čaj z kvetov pagaštanu konského. Dostaneš ho v lekárni a v špecializovaných obchodoch.
Recept na nepečené gaštanové lámané rezy s banánom
Čo budeme potrebovať na plech s rozmermi 24x7 cm?Na gaštanovú časť:
- 300 g vychladnutých upečených gaštanov
- ¼ šálky mandľového mlieka
- 1 banán
- ¼ šálky javorového sirupu
- 1 PL nepraženého kakaa
Na čokoládovú časť:
- 100 g horkej čokolády (70%)
- 1 a ½ pl kokosového oleja
- 1 nakrájaný banán na ozdobenie
Ako budeme postupovať?1. V mixéri rozmixujeme gaštany spolu s nakrájaným banánom, mandľovým mliekom, javorovým sirupom a kakaom do vláčnej konzistencie pripomínajúcej pyré.
2. Vzniknutú zmes vložíme na plech a poutláčame tak, aby nám vznikla vrstva vysoká cca 2 cm a vložíme do mrazničky na dve hodiny.
3. Po hodine a pol si pripravíme vrchnú čokoládovú vrstvu roztopením horkej čokolády s kokosovým olejom a necháme ju chladnúť pol hodinu.
4. Po dvoch hodinách vyberieme stuhnutú gaštanovú časť z mrazničky, polejeme ju čokoládovou vrstvou, ozdobíme kolieskami banánu a opäť vložíme do mrazničky približne na hodinu.
5. Keď nám dezert úplne stuhne, vyberieme ho z mrazničky a nakrájame na malé rezy. Malo by nám vyjsť približne 15 kúskov, čo však záleží od zvolenej veľkosti rezov.
Tieto rezy sú ideálnou maškrtou vďaka úžasnému spojeniu gaštanov, banánu a horkej čokolády. Hoci sú nepečené a ich príprava je veľmi ľahká, počas jesene sú skvelou alternatívou nezdravých gaštanových koláčov. Skús sa do nich zahryznúť raz a uvidíš, že pri jednom zahryznutí určite nezostaneš.
Mňam! :-)Zdroje:http://www.livestrong.com/article/470050-what-are-the-health-benefits-of-eating-chestnuts/
http://www.livestrong.com/article/409609-vitamins-in-chestnuts/
http://korzar.sme.sk/c/4554771/nie-je-gastan-ako-gastan.html
Skús aj tieto nepečené dobroty:
Nepečený makový cheesecake za pár minútNepečená čoko-ovocná tortička bez sladidlaNepečená extra tvarohová torta bez múky a cukruDominika Hriňáková
Redaktor vo Fitshaker
Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať pred niekoľkými rokmi a môj život sa od základov zmenil. Milujem šport, slnečné dni, úsmev a pripravovanie zdravých dobrôt. Každým dňom nadobúdam nové skúsenosti a popri štúdiu pravidelne cvičím, behám a najmä relaxujem prostredníctvom yogy. Svoj jedálniček som prispôsobila mojim intoleranciám na rôzne potraviny a týmto štýlom pripravujem každé jedlo. Naučila som sa myslieť pozitívne a cítim sa lepšie ako kedykoľvek predtým. Zdravý životný štýl je jednoducho cesta, na ktorej neexistujú žiadne odbočky. Rada sa o svoje znalosti z tejto oblasti podelím a inšpirujem prostredníctvom článkov.