Fantastický obrátený hruškový koláč s orieškami, navyše bez lepku, laktózy a vajec

Neviem ako ty, ale pre mňa je hruškový koláč každoročne jesennou klasikou. Čo však, ak neješ vajíčka, nemôžeš laktózu a navyše si celiatik? Práve preto som vymyslela tento vynikajúci obrátený hruškový koláč, ktorý spĺňa tieto požiadavky. Ak nemáš rada hrušky, vymeň ich za slivky alebo jablká. Nechám to na tebe. Dosť bolo kecania, pozri si recept ;-).

Doba prípravy: 1,5 hodiny

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

  • 2 veľké hrušky
  • 5 lyžíc domáceho medu
  • 100 g vlašských orechov/mandlí
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 2 lyžičky psyllia
  • 250 – 300 ml ovseného mlieka/vody + 100 ml vody na psyllium
  • 70 g pšenovej múky
  • 150 g pohánkovej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov

Ako budeme postupovať?

1. Hrušky nakrájame na plátky a poukladáme na dno tortovej formy o priemere 22 cm.

2. 3 lyžice medu, nasekané orechy a škoricu dáme zohriať do malého hrnca a vytvoríme jemný karamel. Ten následne nalejeme na hrušky.

3. Psyllium zmiešame so 100 ml vody, táto zmes nahradí v koláči vajíčka. Zmes by mala byť mierne tekutá, preto, ak je veľmi hustá, pridáme trochu vody.

4. Pšenovú a pohánkovú múku zmiešame dokopy spolu s kypriacim práškom. Pridáme pripravené psyllium, 2 lyžice medu a pomaly začneme prilievať vodu alebo ovsené mlieko. Cesto musí byť lepkavé, ale nie husté.

5. Cesto vylejeme na pripravené hrušky. Koláč pečieme pri teplote 200°C približne 45 minút.

6. Koláč po upečení necháme aspoň 20 minút chladnúť a potom ho preklopíme.

 

Malý tip na záver: Pokiaľ nemáme problém s laktózou, môžeme dať na koláč po upečení malý kúsok masla. Koláč tak bude ešte vláčnejší.

obrátený hruškový koláč

Nech ti chutí! :-)

 

Vynikajúce koláče nielen na jeseň nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II aj III:

fit recepty

 

Máš rada hruškové koláče? Vyskúšať môžeš aj tieto:

Bezlepkový hruškový koláč s lieskovými orieškami

Obrátený bezlepkový hruškovo-makový koláč

Krehký hruškovo-orechový koláč

Čokoládovo-hruškový fitness koláč bez múky

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 18/10/2019 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéFitness dezertyRecepty   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre