Fantastický nekysnutý domáci chlieb, v ktorom ťa prekvapí kyslá kapusta

Pred blížiacou sa zimou sa zásoby čerstvej zeleniny míňajú a trónu sa zmocňuje kyslá kapusta. Ak jej nevieš prísť na chuť takej čerstvej, používaj ju v jedlách. Dusenú kapustu k mäsu pozná azda každý, ale skúšala si ju už dať do pečiva? Kapustový chlebík je naozaj hotová mňamka. Je vhodný na raňajky či večeru, alebo aj ako slané pohostenie pre návštevy. Nechaj sa zlákať a pozri si recept. ;-)

Doba prípravy: cca 1 hodina

Čo budeme potrebovať na cca 8-10 ks?

  • 2 ½ šálky špaldovej hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva bez fosfátov
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžička morskej/himalájskej soli
  • 2 vajíčka
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 ½ šálky kvalitnej kyslej smotany
  • 100 g kyslej kapusty
  • 200 g kvalitnej šunky

Na posypanie: (voliteľné)

  • rasca
  • slnečnicové, tekvicové, ľanové alebo iné semienka

Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejeme na 170 °C.

2. V jednej miske zmiešame sypké suroviny (múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ).

3. V druhej vajíčka, olej, kyslú smotanu, poriadne premiešame a pridáme k sypkej zmesi.

4. Kyslú kapustu opláchneme a nakrájame na malé kúsky. Pridáme ju do cesta.

5. Aj šunku nakrájame na menšie kocky a pridáme do cesta.

6. Všetko poriadne zamiešame a presunieme do vymastenej formy. Ja som použila formu 22×9 cm, ale môžeme použiť aj okrúhlu formu na pizzu s priemerom 30 cm.

7. Pred pečením môžeme chlebík posypať korením, prípadne semienkami.

8. Pečieme cca 45-60 minút.

 

TIP: Chlieb chutí výborne aj samostatne, no môžeme ho podávať aj s domácim maslom či inou pomazánkou.



vajíčko

 

domáci chlieb

 

nekysnuté pečivo

 

kapustový chlieb

Dobrý chuť! :-)

 

Parádne recepty na zaujímavé zdravé pečivo nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Kyslú kapustu môžeš zakomponovať aj do týchto receptov:

Kuracinka s kyslou kapustou pre rýchly obed

Koložvárska kapusta light, bez zbytočného tuku

Zemiaky s kyslou kapustou ako od starej mamy

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 27/11/2017 a zaradený do kategórie: PečivoRaňajkyRecepty   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre