Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Fantastické voňavé domáce makovky

Tiež si najradšej na raňajky pochutnávaš na niečom sladkom? Šišky či moravské koláče si už dávno zavrhla, ale čo takto začať deň domácim sladkým pečivkom zo špaldovej múky? Tieto rožteky rozhodne musíš vyskúšať! Sú chrumkavé a neskutočne lahodné zároveň. Jednoducho vyrobené na skvelý štart do nového dňa :-).

Doba prípravy: cca 105 minút

Čo budeme potrebovať na 1 plech (16 ks)?


  • 140 ml vlažnej vody (alebo mlieka)

  • 150 g špaldovej celozrnnej hladkej múky

  • 100 g ovsenej múky

  • 30 g cukru (napr. z kokosových kvetov)

  • 30 g zmäknutého kokosového oleja (alebo masla)

  • štipku soli

  • ½ vrecka sušeného droždia

  • žĺtok

  • mak na ozdobenie


Ako budeme postupovať?

1. Všetky suroviny zmiešame do podoby cesta. Cesto si môžeme dať vymiešať aj do domácej pekárničky, no v tom prípade nalievame najskôr tekutiny a až potom ostatné suroviny. V prípade, že pracujeme ručne, je lepšie do misky nasypať najskôr sypké suroviny a potom pridať tekuté.
2. Vypracované cesto necháme vykysnúť. V prípade použitia sušeného droždia netreba zarábať kvások vopred.
3. Cesto si rozdelíme na 2 časti. Každú z nich rozvaľkáme na asi 1 cm hrubý plát, rozrežeme na 8 častí a zrolujeme od širšej časti k špicu (od okraja ku stredu).
4. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme asi 1 hodinu podkysnúť.
5. Potom každý rožok potrieme vodou, posypeme makom a dáme piecť na 180 stupňov na asi 10-15 minút (treba sledovať podľa vlastnej rúry).
Výživové hodnoty na 1 ks:















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkoviny
423 kJ
101 kcal
3 g13 g3 g
 
fitshaker-blog-makovka1
 
fitshaker-blog-makovka2
 
fitshaker-blog-makovka3
A famózne raňajky sú hotové. Odporúčam podávať so šálkou kávy alebo domáceho kakaa :-).
 
nová-kniha-blog-text2
Fotka autora
Lucia Súkeníková
Redaktor vo Fitshaker

Svoju záľubu vo varení som znovuobjavila, keď som čakala prvého syna. Po narodení druhého syna som vytvorila FB stránku MOJE JEDLO. Keďže pri dvoch deťoch niet času na dlhé varenie, uprednostňujem jednoduché a časovo nenáročné recepty. A keďže mi záleží na zdraví mojej rodiny, tvorím recepty, ktoré nemajú za úlohu len zasýtiť, ale aj dodať telu to, čo potrebuje. Som milovníčkou dobrého jedla. Nepoužívam polotovary, náhrady jedál, glutamany a suroviny s éčkami. Mám rada čisté chute z prvotných surovín. Dávam prednosť kvalitným, sezónnym a lokálnym potravinám. Myslím, že veľa vecí sa dá vyrobiť aj doma. Milujem skúšať nové, nepoznané chute a kombinácie chutí. Chcem prinavrátiť tradičnú slovenskú kuchyňu na naše stoly v modernom šate. Keďže žijem na dedine, používam bežne dostupné suroviny. Verím, že Vám MOJE JEDLO bude chutiť :-).

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.