Doba prípravy: cca 105 minút
Čo budeme potrebovať na 1 plech (16 ks)?
- 140 ml vlažnej vody (alebo mlieka)
- 150 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
- 100 g ovsenej múky
- 30 g cukru (napr. z kokosových kvetov)
- 30 g zmäknutého kokosového oleja (alebo masla)
- štipku soli
- ½ vrecka sušeného droždia
- žĺtok
- mak na ozdobenie
Ako budeme postupovať?
2. Vypracované cesto necháme vykysnúť. V prípade použitia sušeného droždia netreba zarábať kvások vopred.
3. Cesto si rozdelíme na 2 časti. Každú z nich rozvaľkáme na asi 1 cm hrubý plát, rozrežeme na 8 častí a zrolujeme od širšej časti k špicu (od okraja ku stredu).
4. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme asi 1 hodinu podkysnúť.
5. Potom každý rožok potrieme vodou, posypeme makom a dáme piecť na 180 stupňov na asi 10-15 minút (treba sledovať podľa vlastnej rúry).
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
423 kJ 101 kcal | 3 g | 13 g | 3 g |
Ďalšie sladučké tipy na raňajky:
Ovseno-kokosový koláčik za 15 minút
Banánový chlebík bez múky a cukru
Voňavé lievance na 2 spôsoby
Svoju záľubu vo varení som znovuobjavila, keď som čakala prvého syna. Po narodení druhého syna som vytvorila FB stránku MOJE JEDLO. Keďže pri dvoch deťoch niet času na dlhé varenie, uprednostňujem jednoduché a časovo nenáročné recepty. A keďže mi záleží na zdraví mojej rodiny, tvorím recepty, ktoré nemajú za úlohu len zasýtiť, ale aj dodať telu to, čo potrebuje. Som milovníčkou dobrého jedla. Nepoužívam polotovary, náhrady jedál, glutamany a suroviny s éčkami. Mám rada čisté chute z prvotných surovín. Dávam prednosť kvalitným, sezónnym a lokálnym potravinám. Myslím, že veľa vecí sa dá vyrobiť aj doma. Milujem skúšať nové, nepoznané chute a kombinácie chutí. Chcem prinavrátiť tradičnú slovenskú kuchyňu na naše stoly v modernom šate. Keďže žijem na dedine, používam bežne dostupné suroviny. Verím, že Vám MOJE JEDLO bude chutiť :-).