Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Famózne talianske krémové rizoto s cuketou a mrkvou: výživný obed do 30 minút

Jednoduché krémové rizoto, ktoré budeš mať hotové raz-dva, zasýti a poteší chuťové poháriky. Dôležité je vybrať správnu ryžu na rizoto, ktorá sa nerozvarí, a nevynechať poctivé suroviny ako vývar či maslo, ktoré z neho urobia to pravé krémové rizoto, ako ho pripravujú Taliani :-). My si ho dnes obohatíme o cuketu a mrkvu, ktoré sa k nemu skvelo hodia a spolu tvoria veľmi chutné jedlo.

Čas prípravy: 30 minút

Čo budeme potrebovať na 2-3 porcie?


  • 1 menšiu cibuľu (cca 100 g)

  • 30 ml olivového oleja

  • 200 g ryže na rizoto, napríklad Arborio

  • 150 ml bieleho suchého vína (vynecháme, ak robíme recept pre deti)

  • 450 ml zeleninového vývaru

  • 2 mrkvy (cca 200 g)

  • 1 cuketu (cca 250 g)

  • morskú/himalájsku soľ

  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)

  • 50 g kvalitného masla

  • 30 g parmezánu alebo podobného syra


Ako budeme postupovať?

1. Cibuľku nakrájame na drobno a orestujeme na olivovom oleji.
2. Pridáme ryžu (tú nepreplachujeme) a chvíľku ju restujeme spolu s cibuľkou.
3. Následne ju zalejeme vínom a necháme odpariť alkohol. Sem-tam premiešame.
4. Pridáme asi polovicu vývaru a necháme ryžu variť. Ak treba, postupne pridávame po troche vývar, no aspoň 50 ml si necháme na koniec.
5. Medzitým dáme blanšírovať mrkvu na 3-4 minúty do vriacej vody, potom ju opláchneme pod studenou vodou, osušíme a nakrájame na kocky.
6. Cuketu umyjeme a tiež nakrájame na malé kocky.
7. Keď je ryža takmer hotová, pridáme zeleninu a zvyšný vývar, soľ, korenie, všetko premiešame a necháme pod pokrievkou dôjsť cca 5 minút, aby zelenina ostala chrumkavá.
8. Potom pridáme kúsok masla, ktoré rizoto pekne zahustí, odstavíme ho zo sporáka a pridáme na jemno nastrúhaný parmezán. Rizoto premiešame a podávame.
Tip: So zeleninkou môžeme smelo experimentovať, výborné je aj rizoto s hráškom, tekvicou či špargľou :-).
cuketové rizoto recept
 
rizoto s cuketou
Dobrú chuť :-)!
 
Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách:
fit obedy
 
Aj toto sú rýchle jedlá z cukety vhodné na obed či na večeru:
Hľadáš recept na niečo rýchle na obed či večeru? Skús cuketové špagety čo dom dal
Cícerové kari s cuketou a jasmínovou ryžou: rýchly obed do 30 minút
Cuketové halušky: tip na výživný obed aj pre deti od 1 roka
Fotka autora
Viktória Janov
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.