Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Famózne špaldové kapustníky z kyslej kapusty: tip na zdravú desiatu aj pohostenie pre návštevy

Každý rok si nakladáme domácu kapustu. Tak z nej vymýšľam rôzne chutné jedlá. Dnes to budú kapustníky, vhodné na obed či už samostatne, alebo k polievke. Pokiaľ nemáš možnosť naložiť si vlastnú kapustu, kupuj vždy zaručenú kvalitu. Nikdy nekupuj kapustu v umelom vrecku a sleduj, či neobsahuje konzervanty. Každá kvalitná kapusta vydrží dlho aj bez nich.

Čas prípravy: 2 hodiny aj s kysnutím

Čo budeme potrebovať na 14 ks?

Na cesto:

  • 1 kocku bio droždia

  • 300 ml kvalitného mlieka

  • 1 lyžicu trstinového cukru

  • 600 g hladkej špaldovej múky

  • 125 ml olivového oleja

  • morskú/himalájsku soľ


Na plnku:

  • 2 lyžice olivového oleja

  • 1 cibuľu

  • 150 g sušenej slaniny alebo prosciutta

  • 400 g kyslej kapusty

  • mleté čierne korenie

  • vajíčko na potretie

  • rascu


Ako budeme postupovať?

1. Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka s cukrom.
2. Necháme 10 minút odpočinúť.
3. Do misy vysypeme špaldovú múku, pridáme olivový olej, soľ a kvások.
4. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť cca 60 minút.
5. Kým cesto kysne, urobíme si kapustovú plnku.
6. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninku.
7. Necháme chvíľu restovať, pridáme nakrájanú kapustu a dochutíme čiernym korením.
8. Premiešame a restujeme asi 20 minút.
9. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na cca 3 mm a rozkrájame na štvorce.
10. Do stredu každého štvorca dáme lyžicou kapustovú plnku, ktorú zabalíme do cesta.
11. Naplnené cesto uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
12. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou.
13. Na každý kus môžeme urobiť nožom pár zárezov.
14. Takto pripravené kapustníky vložíme do vyhriatej rúry na 200 ˚C a pečieme 35 minút.
Tip: Ak kváskuješ, pokojne môžeš droždie nahradiť kváskom a postupovať ako obyčajne.
 
Výživové hodnoty na 1 kus (cca 120 g):

















Kalorická hodnotaTuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 226 kJ
292 kcal
15 g33 g7 g8 g
 
kapustníky z kyslej kapusty
 
kapustníky recept
 
kapustníky s kyslou kapustou
Nech ti chutí ;-)!
 
Ak ti zdravé varenie a pečenie nie je cudzie a chcela by si na ňho namotať aj niekoho ďalšieho, daruj kuchársku knihu so zdravými receptami:
vianočný darček pre ňu
 
S kyslou kapustou môžeš pripraviť aj tieto vynikajúce recepty:
Vynikajúci zdravý obed nielen v zime: zemiakové guľky s kyslou kapustou
Vianočná kapustnica s hubami: tip na štedrú večeru
Placky z kyslej kapusty bez vysmážania: zdravý obed alebo večera do 30 minút
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.