Famózne špaldové kapustníky z kyslej kapusty: tip na zdravú desiatu aj pohostenie pre návštevy
Každý rok si nakladáme domácu kapustu. Tak z nej vymýšľam rôzne chutné jedlá. Dnes to budú kapustníky, vhodné na obed či už samostatne, alebo k polievke. Pokiaľ nemáš možnosť naložiť si vlastnú kapustu, kupuj vždy zaručenú kvalitu. Nikdy nekupuj kapustu v umelom vrecku a sleduj, či neobsahuje konzervanty. Každá kvalitná kapusta vydrží dlho aj bez nich.
Čas prípravy: 2 hodiny aj s kysnutím
Čo budeme potrebovať na 14 ks?
Na cesto:
- 1 kocku bio droždia
- 300 ml kvalitného mlieka
- 1 lyžicu trstinového cukru
- 600 g hladkej špaldovej múky
- 125 ml olivového oleja
- morskú/himalájsku soľ
Na plnku:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľu
- 150 g sušenej slaniny alebo prosciutta
- 400 g kyslej kapusty
- mleté čierne korenie
- vajíčko na potretie
- rascu
Ako budeme postupovať?
1. Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka s cukrom.
2. Necháme 10 minút odpočinúť.
3. Do misy vysypeme špaldovú múku, pridáme olivový olej, soľ a kvások.
4. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť cca 60 minút.
5. Kým cesto kysne, urobíme si kapustovú plnku.
6. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninku.
7. Necháme chvíľu restovať, pridáme nakrájanú kapustu a dochutíme čiernym korením.
8. Premiešame a restujeme asi 20 minút.
9. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na cca 3 mm a rozkrájame na štvorce.
10. Do stredu každého štvorca dáme lyžicou kapustovú plnku, ktorú zabalíme do cesta.
11. Naplnené cesto uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
12. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou.
13. Na každý kus môžeme urobiť nožom pár zárezov.
14. Takto pripravené kapustníky vložíme do vyhriatej rúry na 200 ˚C a pečieme 35 minút.
Tip: Ak kváskuješ, pokojne môžeš droždie nahradiť kváskom a postupovať ako obyčajne.
Výživové hodnoty na 1 kus (cca 120 g):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 226 kJ
292 kcal |
15 g | 33 g | 7 g | 8 g |
Nech ti chutí ;-)!
Ak ti zdravé varenie a pečenie nie je cudzie a chcela by si na ňho namotať aj niekoho ďalšieho, daruj kuchársku knihu so zdravými receptami:
S kyslou kapustou môžeš pripraviť aj tieto vynikajúce recepty:
Vynikajúci zdravý obed nielen v zime: zemiakové guľky s kyslou kapustou
Vianočná kapustnica s hubami: tip na štedrú večeru
Placky z kyslej kapusty bez vysmážania: zdravý obed alebo večera do 30 minút
Článok bol pridaný dňa 27/11/2020 a zaradený do kategórie: OstatnéPečivoReceptyVianočné | Autor: Júlia Rašlová