Otázka zlúčenín dusíka, konkrétne dusičnanov a dusitanov v potrave, je pomerne kontroverznou témou.
Svoj boom si zažila hlavne v období, keď sa poukazovalo na to, ako sa vo fabrikách na spracovanie mäsa pridávajú do obľúbených mäsových výrobkov.
O čo teda vlastne ide? Sú dusičnany a dusitany naozaj také nebezpečné, ako sa o nich hovorí?
Aké potraviny ich obsahujú a ako ich vieme zo stravy eliminovať? Poďme sa na to pozrieť pekne od začiatku!
Dusičnany vs. dusitany
Dusičnany sú zlúčeniny dusíka a kyslíka a bežne sa vyskytujú aj vyskytovali v pôde i vo vode.
Niet sa čomu čudovať, keďže dusík je najviac zastúpeným plynom v ovzduší a v pôde vzniká pôsobením bežných baktérií, ktoré sa nazývajú aj nitrifikačné a denitrifikačné baktérie.
Zjednodušene povedané, tieto baktérie zabezpečujú tvorbu, ale aj odbúravanie dusíkatých zlúčenín a ich ďalšie využitie. Okrem toho, že sa dusičnany vyskytujú v prírode, tvoria sa aj v našom tele a v neposlednom rade sa pridávajú do potravín, čo široká verejnosť kritizuje.
S dusitanmi je to trochu inak. Tie môžu vznikať v našom tele chemickou reakciou – redukciou z dusičnanov – a to je to, čo môže byť veľmi nebezpečné, hlavne pre malé deti!
Cesta dusičnanov v našom tele
Ak sa pýtate, čo sa s dusičnanmi (a aj s nami) stane po ich požití, nadviažeme na predchádzajúci text.
Pôvod dusičnanov sme si už vysvetlili. Keď sa však dostanú do tráviaceho traktu, môže sa stať, že sa vplyvom baktérií v žalúdku či črevách zredukujú na nebezpečnejšiu verziu – dusitany.
Tie môžu škodiť buď priamo – viazaním sa na krvné farbivo hemoglobín, z ktorého sa stane methemoglobín a už nie je „schopné“ prenášať kyslík, čo je hlavnou funkciou normálneho hemoglobínu, alebo nepriamo.
Methemoglobín predstavuje nebezpečie hlavne pre dojčatá, najmä do 3 – 6 mesiacov. U starších detí a dospelých je kvôli inej stavbe hemoglobínu riziko extrémne nízke.
U malých detí však môže vznikať tzv. Blue baby syndróm. Koža a sliznice dojčiat po príjme dusičnanov, ktoré sa premenili na dusitany, majú typickú modrosivú farbu, a keďže poškodený hemoglobín nedokáže správne prenášať kyslík a zásobovať tkanivá, hrozí im udusenie.
Nebezpečná je však aj možnosť, keď sa už premenené dusitany spájajú so sekundárnymi amínmi a vznikajú z nich nitrozamíny. Nitrozamíny sú karcinogénne, čo znamená, že môžu podporovať vznik rakoviny.
Netreba však ani zabúdať na to, odkiaľ sa berú sekundárne amíny, ktoré sa s dusitanmi spájajú. Tie môžu pochádzať napríklad z tabakového dymu, alkoholu alebo niektorých liekov. Obmedziť fajčenie a alkohol je teda viac ako žiaduce.
Zvýšili sa množstvá?
Ako sme spomenuli, dusičnany sa v pôde a vo vode vyskytovali vždy, čo je aj jedným z dôvodov, prečo sa dostávajú do potravín. Ich množstvo však podľa štatistík stúpa a dnes je tak množstvo dusičnanov v pôde, ale aj v spodných vodách zvýšené a nemôže za to nik iný ako my ľudia.
Pri rozvoji poľnohospodárstva, masového pestovania a chemizácii priemyslu, ale aj v dôsledku osídľovania čoraz väčšieho množstva pôdy sa tieto množstvá zvyšujú a nie je prakticky vôbec možné úplne sa vyhnúť príjmu dusičnanov.
Medzi veľkú kauzu však patrilo zistenie, že mnohí výrobcovia pridávajú vo veľkom dusičnany aj tam, kde nie sú úplne potrebné – hlavne do spracovaného mäsa, akým sú šunky, salámy, klobásky a ostatné údené pochúťky.
Paradox dusičnanov
Zaujímavým paradoxom je, že na to, ako veľmi sa téma pridávania dusičnanov premieľala v médiách a na verejnosti, väčšina dusičnanov v ľudskej strave pochádza práve zo zeleniny.
Konkrétne v strave priemerného Európana z nej pochádza 80 % dusičnanov. Rebríčku potravín s vysokým obsahom dusičnanov kraľuje špenát, ale nájdete v ňom aj šalát, pak choi, cviklu, mrkvu, rukolu či zeler.
Zo spracovaných výrobkov sa najvyššie množstvo dusičnanov nachádza v salámach, šunkách, slanine, klobáskach či párkoch.
Prevencia
Samotné dusičnany sú však pre naše telo potrebné a ich znížené množstvo môže byť tiež veľmi nebezpečné.
Medzi pozitívne účinky dusičnanov patrí napríklad znižovanie krvného tlaku či zlepšovanie výkonu pri cvičení. To, čo je nežiaduce, je premena dusičnanov na dusitany, čomu čiastočne vieme zabrániť.
Ako? Produkciu nitrozamínov znižuje prítomnosť vitamínov C, E a tiež pomôže vláknina. Naopak, ich produkciu môžu zvýšiť fajčenie, príjem alkoholu či strava bohatá na tuky.
Pri téme dusičnanov a dusitanov sa treba riadiť hlavne zdravým rozumom. Zelenina obsahuje dusičnanov najviac, ale prestaneme ju preto jesť? Odpoveď je nie.
Jej príjem má vďaka množstvu vitamínov a minerálov oveľa viac benefitov ako rizík.
Čomu by sme sa však mali vyhnúť nielen s ohľadom na dusičnany a dusitany, je fajčenie, alkohol a tučná strava. Samotné dusičnany môžeme obmedziť príjmom spracovávaných mäsových výrobkov a konzumáciou tých kvalitných.
Na kvalitu svojej stravy treba prihliadať. Je to forma starostlivosti o seba, za ktorú sa ti telo odvďačí. Na našom blogu sa môžeš inšpirovať skvelými receptami, ktoré ťa krásne vyživia.
Okrem toho sa už môžeš tešiť aj na ďalšiu výzvu! Už 4.9. totiž štartujeme Reštart po lete ! Pridaj sa k nám a vyformuj si svoju postavu snov. Bude to spoločná, energiou nabitá jazda, ktorá ťa zaručene bude baviť.
Už sa na teba tešíme ❤️.
ZDROJE:
https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-nitrates#091e9c5e8204930e-1-3
https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2008/09/13.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7139399/
https://www.bbc.com/future/article/20190311-what-are-nitrates-in-food-side-effects
https://www.vinmec.com/en/news/health-news/nutrition/8-nitrate-rich-foods-and-why-you-should-avoid-them/
Ľudské telo ma vždy fascinovalo čo bol aj jeden z dôvodov, pre ktorý som sa rozhodla stať sa lekárkou. Páči sa mi, ako sa dá prostredníctvom “ľudskej reči" vysvetliť, čo sa v našom organizme deje a dať tak možnosť všetkým, ktorí sa zaujímajú porozumieť nášmu fungovaniu. Na blogu Fitshaker sa vám tak snažím priblížiť témy týkajúce sa ženského zdravia, výživy a fungovania nášho tela, podložené štúdiami a faktami. Ak vás zaujíma konkrétna téma, budeme radi ak sa nám ozvete do redakcie.