Kým sme si v lete i na jeseň napchávali líčka čerstvými osviežujúcimi pochúťkami, nejednej z nás sa stihli urobiť v pivničke/špajze/mrazničke zásoby, a tak sme okrem podelenia sa s rodinou a blízkymi odušu zavárali, robili džemy, varili lekváry, sirupy, piekli koláče a iné. Nebola som výnimkou.
A neopustilo ma toto tvorenie z darov matky prírody ani na začiatku zimy, keď som našla srdce v procese výroby pečených čajov. Po prvých dvoch dávkach sa u nás len tak zaprášilo, a tak som si povedala, že tento produkt by bol veľmi vhodným kandidátom na vianočný darček. Voňavý, zdravý, vyrobený doma a navyše s láskou.
Takmer vždy robím dve variácie, ktoré si v mysli namixujem. Pri pečenom čaji môže s ľahkosťou platiť veta: „Aké mala, také dala.“ Hlavne, aby chute k sebe pasovali. Dnes to bude pečený čaj s medovinou a pečený čaj s aróniou. Základ majú rovnaký a v niečom sa líšia.
Čas prípravy: cca 5 hodín aj so zdobením
(Treba pripočítať čas chladenia hotových uzavretých pohárov cca 6 hodín alebo celú noc.)
Čo budeme potrebovať?
- 500 g sliviek
- 170 g hrušiek
- 1 kg jabĺk
- 300 g mandarínok
- 350 g čučoriedok
- 100 ml vody
- 150 ml medoviny
- škoricu podľa chuti
- klinčeky podľa chuti
- 3-4 lyžice domáceho medu
Na pečený čaj s aróniou:
- 900 g jabĺk
- 220 g hrušiek
- 430 g pomarančov
- 200 g arónie
- 440 g mandarínok
- škoricu podľa chuti
- mletý zázvor (môže byť aj nasekaný čerstvý) podľa chuti
- 200 ml vody
- 3-4 lyžice domáceho medu
Ostatné pomôcky:
- 10 -20 ks 200 – 300 ml sklenených pohárov na zaváranie bez etikiet s viečkami (mala som rôzne veľké poháre, nedávala som väčšie ako 300 ml, je na vás, či si chcete kúpiť jeden druh objemu, alebo využijete tie, ktoré máte doma)
- 1-2 veľké hlbšie plechy
- naberačka a varecha
Ako budeme postupovať?
2. Ovocie uložíme na plech, zalejeme vodou, posypeme koreninami. POZOR! MED PRIDÁVAME AŽ PO UPEČENÍ!
4. Prvú dávku – prvý druh čaju rozložený na plechu − dáme piecť na 180 ˚C na cca 50 – 60 minút. Vždy záleží na sorte ovocia, všímame si, ako rýchlo sa pečie (mení farbu, púšťa šťavu, doslova sa scvrkáva). Počas pečenia pravidelne premiešame varechou (cca 3-, 4-krát).
!Ak by sme si po cca 20 minútach pečenia všimli, že ovocie púšťa málo vody, že je doslova suché po premiešaní, nebojme sa podliať aj počas pečenia 100 ml vody!
6. Upečené ovocie, krásne spojené farbami aj konzistenciou, opatrne vytiahneme. Vždy pozor na paru, ktorá sa na nás vyrúti.
7. Ešte zahorúca pridáme med, premiešame z každej strany a snažíme sa čo najrýchlejšie plniť prázdne suché čisté poháre. Nezdá sa to, ale ovocie na plechu rýchlo chladne a potrebujeme ho dostať do fľaše horúce. Poriadne uzavrieme, otočíme hore dnom, položíme do deky na zem.
8. Celý postup urobíme s oboma druhmi pečených čajov (aj so všetkými, ktoré si samy kedykoľvek navrhnete).
9. Na druhý deň, resp. po pár hodinách zdobíme poháre etiketou. (Pripravovala som ich vo Worde, potom som ich vytlačila... No áno, je to trošku prácne, zaberie to aj hodinku času, takže komu sa nechce, môže napr. ozdobnými perami napísať niečo na nastrihané papiere alebo na samolepiace prázdne etikety, ktoré dostať v papiernictve. Možností je mnoho.)
10. Potom hrdlo pohára previažeme špagátom, urobíme mašličku.
11. Na viečko nalepíme, čo sa nám hodí. (Ja som v tom druhu čaju, kde sa nachádzal pomaranč, dala suchý plátok pomaranča, ktorý som náhodou sušila už druhý týždeň na radiátore :-), a tam, kde pomaranč nebol, som dala škoricu, lebo som to riešila z tých zdrojov, čo som mala doma, takže kreativita šla na plné obrátky :-D.)
♥ Posledným krokom je už len srdečné obdarovanie, ktoré zahreje 3-krát. Prvýkrát, keď darujeme, druhýkrát hreje poďakovanie obdarovaného a tretíkrát zahreje šálka voňavého čajíku v ruke. ♥
Moje tipy:
- Ovocie si môžete okoreniť akýmikoľvek koreninami, ktoré sa vám k nemu hodia. Ja som už mala aj mix na varený punč a pekne som ho rozsypala medzi ovocie.
- Na lepšiu konzerváciu a pre ľudí, ktorí radšej sladia cukrom ako medom, môžete použiť trstinový cukor po prvotnom rozložení ovocia na plechy. Intenzita sladkosti je len na vás.
- Fajn je tiež pokvapkať citrónom všetko ovocie predtým, než dávame piecť, ak máme na plechu samé sladké ovocie a chcete chuť niečím oživiť a tiež zaručiť dlhší dátum spotreby. Určenie kyslosti/sladkosti je len na nás.
- Medovinu alebo rum na dochutenie si pokojne môžete pridať aj po dopečení. Pokvapkajte horúce ovocie na plechu a naplňte do fliaš. Samozrejme, nepodávať deťom.
- Do pečeného čaju sa hodí takmer všetko ovocie v čerstvom stave, takisto v sušenom a mrazenom, iba treba rátať s tým, koľko vody nám pustí počas pečenia a podľa toho podliať.
- Keď sa chcete zbaviť starej etikety na zaváraninovom pohári, namočte fľaše do oleja, resp. do nejakého tuku aspoň na dve hodiny, pokojne aj na noc, a potom vložte do umývačky alebo zoškrabte nožíkom, umyte pomocou drsnej špongie, saponátu a tečúcej vody. Potom, samozrejme, treba poháre poriadne umyť, aby neboli mastné.
K ďalším tipom, čo ešte stíhaš svojim blížnym kúpiť patria aj:
Volám sa Lucka. Som žienka, ktorá je neustále na ceste. Myslím na tej svojej, na ktorej sa denno-denne rozvíjam, rastiem, učím, pretože beriem život ako jednu nádhernú cestu a všetkých ľudí, ktorých stretávam ako svojich učiteľov či vlastné zrkadlá, ktoré mi často ukazujú práve to, čo nechcem vidieť. A tak sa najmä učím pozorovať seba aj všetko naokolo bez posudzovania a som pozorným žiakom života. Momentálne som v plnom nasadení v roli "maminky na materskej" a túto dovolenku si aj patrične užívam s dcérkou Elisou, ktorá je pre mňa stred vesmíru. Milujem prírodu, jej cyklickosť a neustále zmeny. Doma sa venujem už dlhšiu dobu joge a meditáciám, čo je pre mňa najdokonalejšie spojenie tela a duše. K tomu všetkému patrí aj zdravý životný štýl, ktorý som po rokoch dokázala uchopiť pomocou načúvania potrieb vlastného tela. Zbožňujem vlastné intuitívne varenie, bez receptov, podkladov, len tak z lásky. Súčasťou kuchyne sa nám stalo aj moje kváskovanie, v ktorom sa stále učím niečomu novému. Mojím celoživotným zámerom je Vedomý Život, také to známe obohraté klišé - TU a TERAZ. Mám rada obyčajné veci, pretože tie sú vždy výnimočné. Myslím si, že nič a nikto nie je dokonalý. Ale ak niečo naozaj je, tak potom je to pre mňa úplne všetko :-).