Aktivuj si členstvo a získaj tak prístup k videám a mnoho ďalšieho...
VÝZVA DO PLAVIEK 2023 - Obmedzenia v strave - ako s nimi pracovať?
Veronika Pourová a Andrea JakešováVÝZVA DO PLAVIEK 2023
Náučné video
4.7
18 min
0 videní
Informácie o cvičení
Vitaj pri novom stravovacom videu!
Dnes sa pobavíme na špecifickú tému – budeme rozoberať obmedzenia vo výžive, keďže aktuálne trápia veľké množstvo ľudí. A to najmä problémy s lepkom a laktózou.
No, niektoré skupiny potravín vylučujú zo stravy aj ľudia, ktorí nemajú zdravotné problémy, len sa domnievajú, že nie sú súčasťou zdravej výživy. Ako je to naozaj? Sú lepok a laktóza skutočne takým strašiakom? Môžeme ich konzumovať bez obáv alebo si treba dať na ne radšej pozor?
Toto videjko ti dá odpovede na tvoje otázky. A dokonca v piatok pán docent Kužela naň nadviaže a prezradí ti, ako s intoleranciami pracovať. Takže rozhodne si to nenechaj ujsť. 😊
Zaujíma ťa čo všetko sa dozvieš v dnešnom videu od Andrejky z Ne hladu? Tak napríklad:
Aké obmedzenia v strave sú najčastejšie?
Aké sú riziká bezlepkovej a bezlaktózovej diéty?
Čo treba vedieť, ak nejem lepok?
Na čo si treba dať pozor, ak mi chýbajú v strave mliečne výrobky?
A ako je to s rastlinnými náhradami? Ktoré sú najvhodnejšie?
Zapni si toto video a poď sa s nami naučiť niečo nové. 😊
Veronika Pourová a Andrea JakešováVÝZVA DO PLAVIEK 2023
Projekt „Ne hladu“ založili nutričné terapeutky Andrea Jakešová a Veronika Pourová v roku 2012. Celé sa to začalo blogom, ktorý reagoval na nepravdivé informácie a mýty vo výžive, ktoré sa šírili na internete. Blog www.nehladu.cz pomáhal a do dnešného dňa pomáha ľuďom zorientovať sa vo svete výživy a vyznať sa v enormnom množstve často protichodných informácií, a to na základe aktuálnych vedeckých poznatkov. V roku 2019 vyšla kniha „O výžive“, ktorá zrozumiteľným spôsobom podáva informácie o zdravom stravovaní širokej laickej verejnosti. Venuje sa vysvetleniu základných pojmov vo výžive, popisu jednotlivých živín a celkovej energetickej potrebe človeka, vyvracaniu výživových mýtov aj populárnych diét. Jej súčasťou je niekoľko vyvážených receptov a vzorové jedálničky prepočítané na rôznu energetickú hodnotu. V roku 2022 vyšla kuchárska kniha „Vyváženě“, na ktorej sa podieľalo 5 nutričných terapeutiek a ktorá prináša 108 receptov zostavených tak, aby boli vyvážené. Nájdete v nej medzinárodnú kuchyňu aj české klasiky, jedlá s mäsom, vegetariánske aj vegánske a označené sú aj recepty bez lepku a bez mlieka, aby sa v nej dobre orientovali aj osoby s rôznymi výživovými obmedzeniami. Jedlá sú v kuchárskej knihe rozdelené do troch kategórií: raňajky, snacky a hlavné jedlá. Informácie o výžive ako aj aktuality z poradne zdieľame na našom webe www.nehladu.cz a na našich sociálnych sieťach Instagram a Facebook. Od roku 2021 pravidelne vychádza podcast „O výžive“, ktorý sa venuje ako osvete v zdravej výžive, tak aj rozhovorom so športovcami a zaujímavými osobnosťami, ktoré majú čo do činenia s výživou. Vyšla tiež séria nahrávok priamo z našej poradne, kedy sme so súhlasom klientov nahrávali priebeh celej spolupráce. Tým „Ne hladu“ má na konte aj neúrekom výstupov v najrôznejších českých televíznych aj online reláciách, ako je DVTV, Dobré ráno s ČT, Sama doma alebo Prima NEWS. Rozhovory s nutričnými terapeutkami vyšli napríklad v týchto magazínoch: Dieta, Apetit, Forbes, MF Dnes alebo Květy. Všetky aktivity „Ne hladu“ podporuje snaha o čo najširšiu osvetu v zdravej výžive na základe vedecky podložených informácií bez mýtov.