Doba prípravy: 45 min.
Čo budeme potrebovať na 12 ks?
- 1 a ½ šálky najemno pomletých ovsených vločiek
- 1 prášok na pečenie bez fosfátov
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- štipku morskej/himalájskej soli
- ½ šálky bio kakaa
- 250 g horkej čokolády s min. 70% podielom kakaa
- 2 vajíčka
- ½ šálky gréckeho jogurtu
- 2 lyžice domáceho medu
- 1 jablko
- 50 g kokosového oleja
- 110 g cukety
- 2 lyžičky ľubovoľného korenia (vanilka, zázvor, perníkové, škorica)
Ako budeme postupovať?
2. V miske zmiešame sypké suroviny - múku z ovsených vločiek, prášok na pečenie, sódu bikarbónu, soľ, kakao, horkú čokoládu nakrájanú na väčšie kúsky.
3. V druhej miske pripravíme hustú zmes. Rozbijeme vajíčka a vyšľaháme ich. K vajíčkam pridáme jogurt, med, nastrúhané jablká, olej, nastrúhanú cuketu a korenie. Všetko poriadne premiešame.
4. Obidve zmesi spolu dôkladne premiešame. Cesto rozdelíme do košíčkov na muffiny a pečieme 20 až 30 minút. Nakoľko každá rúra pečie inak, je potrebné to sledovať.
5. Muffiny sú husté, preto neporastú ako klasické. Po upečení ich necháme vychladnúť.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
291 kcal 1 223 kJ | 17 g | 6 g | 27 g | 4 g |
Toto by si mala o horkej čokoláde a kakau vedieť!
Kakao je bohaté na zložky nazývané flavonoidy, ktoré sa nachádzajú aj v brusniciach, jablkách, jahodách, cibuli, čaji a červenom víne. V kakau sa vyskytuje látka (flavanol), ktorá v krvnom obehu bráni látkam podobným tukom upchávať cievy. Ako extra bonus kakao obsahuje aj horčík, jeden z najdôležitejších minerálov pre zdravie srdca. Vedci zisťovali a zostavovali zoznam potravín, ktoré, ak budeme každodenne konzumovať, znížime riziko kardiovaskulárnych ochorení. Víno, ryby, orechy, cesnak, ovocie, zelenia a čokoláda. Tmavá čokoláda znižuje krvný tlak. Má to však jeden háčik. Tieto pozitíva čokolády závisia od jedného faktora. Zdravotný prospech totiž pochádza z flavanolov a z antioxidantov a tie sa vyskytujú len v pravom kakau. Preto, ak chceme získať z čokolády zdraviu prospešné účinky, musíme konzumovať skutočnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa.
Skvelé sladké inšpirácie nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz