Bryndzový chlieb bez kysnutia, ktorý zvládne aj začiatočníčka!

Príprava tohto chlebíka je jednoduchá a napriek tomu veľmi zaujímavá. Namiesto kvasníc, alebo kvásku použijeme bryndzu s vínom. Kombinácia týchto dvoch surovín spolu s kypriacim práškom spôsobí, že chlieb sa pekne nafúkne, hoci nekysne. Je síce trošku hutnejší, ale vďaka bryndze je aj vláčny a hlavne veľmi chutný. Ak máš tráviace problémy a klasický chlieb ti nerobí dobre, táto alternatíva chleba ti ho vynahradí. A čo je ešte super, máš ho za hodinu na stole. :-)

Doba prípravy: 70 minút

Čo budeme potrebovať na 1 chlieb?

  • 700 g hladkej špaldovej múky
  • 1 kypriaci prášok bez fosfátov
  • 1 lyžicu morskej/himalájskej soli
  • 200 g bryndze
  • 3 dl bieleho vína
  • 50 ml kvalitného repkového oleja (napr. Flaviol)
  • 300 ml vlažnej vody
  • celú rascu
  • hrubú morskú/himalájsku soľ na posypanie

Ako budeme postupovať?

1. V miske zmiešame múku spolu s kypriacim práškom a soľou.

2. V hlbšej nádobe rozmiešame bryndzu s vínom tak, aby sme nemali hrudky.

3. Takto rozmiešanú bryndzu spolu s olejom a vodou pridáme k múke.

4. Všetko spolu premiešame tak, že vznikne redšie cesto, ktoré nemiesime.

5. Takto pripravené cesto vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej nádoby a vytvarujeme bochník. Ja som použila tortovú formu.

6. Vrch chleba posypeme rascou a hrubou soľou.

7. Pripravený chlieb vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme 60 minút.

8. Po upečení chlieb vyberieme a necháme vychladnúť. Podávame s nátierkami a čerstvou zeleninou.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 70 g):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny
775 kJ

184 kcal

5 g 23 g 5 g

 chlieb bez miesenia

 

domaci chlieb

 

chlieb recept

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Skvelé recepty aj na pečivo nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Na takýto chlebík si môžeš natrieť napríklad:

Hráškovo-špenátovo-cícerová nátierka – fantastické raňajky pre celú rodinu

Cuketovo-cesnaková nátierka: ani tvoj manžel nespozná, z čoho je pripravená, tak je dobrá

Syrovo-brokolicová nátierka: skvelý spôsob, ako naučiť deti jesť brokolicu

Nátierka z kozieho syra a medvedieho cesnaku: neskutočná pochúťka najmä na jar

Júlia Rašlová

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 24/04/2018 a zaradený do kategórie: PečivoRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre