Bezlepkový pšenový koláč s jahodami: tip na dezert bez výčitiek

Tento pšenový nákyp s jahodami môže pokojne konkurovať aj koláčom z kaviarne či cukrárne. Môžeš si ho dopriať ku kávičke a nemať žiadne výčitky. Prečo? Skladá sa z výživných ingrediencií ako je pšeno či kokosové mlieko a mletá škorica. Pokiaľ si v rysovačke do plaviek, vynechaj čokoládu a pridaj miesto nej lyžicu medu. Ináč by to malo byť všetko v súlade so zdravým životným štýlom. ;-)

Doba prípravy: 50 minút

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

  • 200 g pšena
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 150 – 200 ml vody
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 lyžicu mletej škorice (napr. Ceylon)
  • 2 vajíčka
  • 3 lyžice kokosového cukru
  • 1 lyžicu masla na vymazanie formy
  • 250 g čerstvých jahôd

Ako budeme postupovať?

1. Pšeno sparíme cca 500 ml vriacej vody, dáme ho do hrnca, zalejme kokosovým mliekom a vodou (cca 100 ml).

2. Necháme variť na strednom plameni, po 10 minútach pridáme zvyšnú vodu.

3. Pšeno varíme, kým nie je mäkké, nemalo by však plávať vo vode.

4. Pšeno vodu absorbuje samo, no potrebujeme dosiahnuť krémovú konzistenciu pšena, podobne ako keď robíme kašu.

5. Do hotového pšena pridáme nalámanú čokoládu a škoricu, premiešame.

6. Necháme cca 3 – 5 minút odstáť. Potom pridáme žĺtka vymiešané s cukrom, poriadne premiešame.

7. Potom zľahka do pšenovej hmoty vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov.

8. Hotovú pšenovú hmotu vylejeme do vopred vymastenej formy na pečenie. Ja som použila sklenenú guľatú s priemerom cca 30 cm.

9. Naukladáme na ňu umyté a nakrájané jahody podľa fantázie.

10. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C cca 30 – 35 minút.

kolac

 

jahodový koláč

 

koláč

Prajem ti dobrú chuť!

 

Mnoho chutných dezertov, ktoré si môžeš dopriať bez výčitiek nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

 

Skús so pšenom pripraviť aj tieto recepty:

Vynikajúca pšenová kaša s makom – na raňajky si ju môžu dopriať aj bezlepkáči

Rýchle pšenové guľôčky – bez lepku, laktózy, vhodné ako desiata aj dezert

Rezy so pšenom, tvarohovou plnkou a ovocnou želatínou – chutný bezlepkový dezert

Alžbeta Jánošíková

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 08/06/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre