Basmati rizoto s ružičkovým kelom: zdravý obed do 30 minút, vhodný aj pre deti

Výborný rýchly obed, pomocou ktorého prepašuješ na tanier kel aj deťom. Dôležité v tomto recepte je zvoliť naozaj kvalitnú basmati ryžu, ktorá sa nelepí a je chutnejšia ako klasická ryža. Kel patrí medzi najzdravšie suroviny vôbec, je plný vitamínov C, K či A, no často naň v našom jedálničku zabúdame, čo je škoda. Bojuje proti vysokému cholesterolu a je skvelou potravinou pri redukcii hmotnosti, keďže má veľmi nízky obsah kalórií. Do tohto receptu je zakomponovaný veľmi jednoducho a chutí naozaj skvelo. :-)

Doba prípravy: max. 30 minút

Čo budeme potrebovať na cca 4 porcie?

  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200 g kvalitnej šunky s vysokým obsahom mäsa 96 %
  • 150 g čerstvých šampiňónov
  • 1 malý kel
  • 200 g basmati ryže
  • morskú/himalájsku soľ
  • 2 lyžice olivového oleja
  • mleté čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. Očistíme cibuľu a cesnak a nakrájame ich na malé kúsky.

2. Je ideálne, ak sme kúpili šunku vcelku a vieme ju nakrájať na kocky.

3. Šampiňóny olúpeme a nakrájame na plátky.

4. Kel umyjeme a nakrájame na pásiky.

5. Do hrnca s vriacou vodou dáme variť basmati ryžu a uvaríme ju domäkka. Vodu, v ktorej sa ryža varí samozrejme osolíme.

6. Kým sa varí ryža, pripravíme väčšiu panvicu alebo wok a rozpálime olivový olej, na ktorom opražíme cibuľu a cesnak do zlatista.

7. Následne pridáme nakrájanú šunku a chvíľu pražíme na strednom stupni. Následne pridáme šampiňóny a pražíme ďalších cca 5 minút. Zmes osolíme a okoreníme.

8. Nakoniec pridáme do panvice nakrájaný kel, panvicu zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť cca 10 minút, kým kel nezmäkne. Necháme ho však trochu chrumkavý.

9. Na záver k zeleninovej panvičke pridáme uvarenú ryžu a všetko poriadne premiešame.

 

Tip: Ryžu môžeme na tanieri ozdobiť napr. strúhaným parmezánom či podobným syrom.

rizoto

 

ružičkový kel

 

ružičkový kel recepty

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie chutné recepty na všetky príležitosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:

 

Nechaj sa inšpirovať aj týmito receptami:

Jednoduché rýchle cuketové placky – tip na obed či večeru

Zapekaný karfiol so zeleninou a syrovou krustou

Zapekané palacinky s hráškovým pyré so syrom

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 30/08/2018 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéJedlá z mäsaRecepty   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre