Informácie o cvičení
Čo si dopriať na večeru? Aby to bolo zdravé, výživné, plné vitamínov a bielkovín? Táto frittata od nutričnej koučky Bibi Svieženej spĺňa všetky kritéria. A navyše je aj rýchlo hotová a môžeš si ju variovať presne podľa svojich zásob v chladničke. Namiesto
brokolice sa dá použiť cuketa, ale pridať môžeš i inú zeleninu podľa svojej chuti. Fantázii sa medze nekladú. Odporúčame podávať aj s čerstvým šalátom. :-)
Čas prípravy: 15 minút + cca 25 minút pečenie
Na frittatu:
Na šalát:
Dobrú chuť! :-)
brokolice sa dá použiť cuketa, ale pridať môžeš i inú zeleninu podľa svojej chuti. Fantázii sa medze nekladú. Odporúčame podávať aj s čerstvým šalátom. :-)
Čas prípravy: 15 minút + cca 25 minút pečenie
Čo budeme potrebovať na 3-4 porcie?
Na frittatu:
- 4-6 vajec
- 2 misky baby špenátu
- ½ brokolice
- sušené paradajky
- 1 balenie tofu
- cesnak podľa chuti
- ½ cibuľky
- strúhaný syr
- soľ
- kurkumu
- čierne korenie
Na šalát:
- tmavolistovú zeleninu (rukolu, polníček)
- cherry paradajky (voliteľné)
- ½ červenej cibule alebo jarnú cibuľku
- bobule hrozna (alebo kúsky manga, broskyne či jablka)
- soľ a obľúbené bylinky
- olivový olej
Ako budeme postupovať?
- Brokolicu nasekáme najemno a necháme odstáť cca 40 minút, aby sa nám aktivovala účinná látka a vyťažili sme z nej, čo najviac živín.
- Tofu syr nastrúhame nahrubo. Vajcia rozmixujeme ponorným mixérom. Špenát prelejeme horúcou vodou – sparíme. Paradajky a cibuľu nasekáme nadrobno.
- Následne zmiešame všetky ingrediencie a môžeme pridať aj strúhaný syr a pretlačený cesnak.
- Osolíme a okoreníme.
- Vaječnú zmes so zeleninou vylejeme do zapekacej misy a pečieme vo vyhriatej rúre dozlatista asi 20-25 minút, no závisí to od rúry a výšky frittaty.
- Počas pečenia si pripravíme čerstvý rukolovo-hroznový šalát. Zmiešame dokopy všetky ingrediencie a pokvapkáme olivovým olejom.
- Upečenú frittatu podávame s čerstvým šalátom.
Dobrú chuť! :-)
Pomôcky
Bez pomôcok
Inštruktor
RNDr. Barbara Sviežená, PhD.NOVOROČNÁ VÝZVA 2021
Absolvovala som Katedru genetiky Prírodovedeckej fakulty UK, kde som aj pokračovala v postgraduálnom štúdiu (PhD.). Už počas štúdia som sa zaoberala epigenetickými otázkami a vplyvom rôznych faktorov na zdravie – na bunkovej úrovni a úrovni DNA. Pôsobila som v oblasti základného aj aplikovaného výskumu. Samotnej výžive človeka sa venujem posledných 10 rokov. Akreditované vzdelanie a rekvalifikáciu v oblasti výživy som realizovala v Českej republike. V roku 2013 som založila na Slovensku Inštitút zdravého života , dnes známy ako Winštitút, s cieľom edukovať širokú verejnosť o prepojení nášho zdravia, prevencie chorôb a stravovania. Rozbehla som si poradenskú prax v projekte Výživa pre Teba . Vďaka svojim skúsenostiam s poruchami príjmu potravy som sa stala spoluzakladateľkou OZ Anabell s cieľom pomôcť ľuďom trpiacim PPP. Pred pár mesiacmi som začala pripravovať vzdelávanie pre všetkých v mojom najnovšom projekte – BS Akadémii Som členkou Aliancie výživových poradcov ČR, Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu a Inštitútu funkčnej medicíny a výživy. Som presvedčená, že skutočné zdravie sa začína (seba)poznaním a že na ceste za naplneným životom potrebujeme preniknúť do hĺbky nášho vedomého bytia. Výživa pre telo a dušu je prejavom sebaúcty a vedomého života. Web: www.barbarasviezena.sk
Čítať viac