Tento problém rieši každoročne asi každý, komu záleží na tom, čo počas dňa vloží do úst. Častokrát sa mi stalo, že som sa hladná ako vlk otočila od stánku s jedlom, ktoré ponúkalo len rýchle občerstvenie. Kúpalisková klasika: hranolčeky s tatárskou omáčkou, hot dog, mastné langoše, kebab, zemiakové placky, gofry so šľahačkou ...hmm, čo si z toho vybrať?
Tieto jedlá sú pre náš tráviaci systém ťažké a hlavne bez štipky výživovej hodnoty. Na to nezabúdaj. Samozrejme, nemôže chýbať niečo dobré na "uhasenie smädu", napríklad taká kofolka, pivečko, radler, ľadové drte od výmyslu sveta, či ľadová kávička. Že čo je na nich zlé? Biely zabijak - cukor! Je tam skrytý a vlastne o ňom ani len nevieme.
Vedeli ste napríklad, že:*
A to je len „obyčajný“ radler. Kofola, ľadová káva, či ľadová drť je na tom oveľa horšie. Nič nepokazíš tým, ak budeš piť iba vodu. Je to jednoznačne TOP tekutina. Či už čistá alebo minerálna, len nech nie je ochutená. Pri minerálke však pozor, aby sa dlho neohrievala na slnku, pretože potom sa uvoľňujú škodliviny z plastu do vody, ktorú následne konzumuješ. Odporúčame držať vodu v skle. ;-)
*údaje sú z roku 2014
Tieto jedlá sú pre náš tráviaci systém ťažké a hlavne bez štipky výživovej hodnoty. Na to nezabúdaj. Samozrejme, nemôže chýbať niečo dobré na "uhasenie smädu", napríklad taká kofolka, pivečko, radler, ľadové drte od výmyslu sveta, či ľadová kávička. Že čo je na nich zlé? Biely zabijak - cukor! Je tam skrytý a vlastne o ňom ani len nevieme.
Vedeli ste napríklad, že:*
- Staroprameň Cool Lemon obsahuje cca 2 lyžičky cukru na 0,5l.
- Staroprameň Cool Grep obsahuje cca 4 lyžičky cukru na 0,5l.
- Bažant Radler Citrón/Grep obsahuje cca 5 lyžičiek cukru na 0,5l.
- Bažant Radler Citrón nealko obsahuje cca 4 lyžičky cukru na 0,5l.
A to je len „obyčajný“ radler. Kofola, ľadová káva, či ľadová drť je na tom oveľa horšie. Nič nepokazíš tým, ak budeš piť iba vodu. Je to jednoznačne TOP tekutina. Či už čistá alebo minerálna, len nech nie je ochutená. Pri minerálke však pozor, aby sa dlho neohrievala na slnku, pretože potom sa uvoľňujú škodliviny z plastu do vody, ktorú následne konzumuješ. Odporúčame držať vodu v skle. ;-)
*údaje sú z roku 2014
Ako teda s týmito „skvelými jedlami“ na kúpaliskách vypiecť? Čo takto si niečo rýchle pripraviť doma a potom si už len urobiť piknik niekde medzi bazénmi?
Tu je zopár tipov na moje obľúbené „kúpaliskové mňamky“. :-)
AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA
Potrebujeme:
• 1 zrelé avokádo
• 1 paradajku
• 2 strúčiky cesnaku
• morskú/himalásjku soľ, mleté čierne korenie, limetkovú šťavu (podľa chuti)
Ako na to?
Avokádo olúpeme, nakrájame, dáme do mixéra. Pridáme nakrájanú rajčinu, cesnak, soľ, korenie a nakoniec limetkovú šťavu. Dohladka rozmixujeme.
Výborná, zdravá a jednoduchá nátierka, ktorú si môžete zobrať so sebou na kúpalisko, pretože sa nepokazí a je ľahučká. Ešte pár kúskov zdravého chlebíka so sebou a máme obed ako lusk :-).
Tu je zopár tipov na moje obľúbené „kúpaliskové mňamky“. :-)
AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA
Potrebujeme:
• 1 zrelé avokádo
• 1 paradajku
• 2 strúčiky cesnaku
• morskú/himalásjku soľ, mleté čierne korenie, limetkovú šťavu (podľa chuti)
Ako na to?
Avokádo olúpeme, nakrájame, dáme do mixéra. Pridáme nakrájanú rajčinu, cesnak, soľ, korenie a nakoniec limetkovú šťavu. Dohladka rozmixujeme.
Výborná, zdravá a jednoduchá nátierka, ktorú si môžete zobrať so sebou na kúpalisko, pretože sa nepokazí a je ľahučká. Ešte pár kúskov zdravého chlebíka so sebou a máme obed ako lusk :-).
MRKVOVÝ PALEO KOLÁČIK
Potrebujeme:
Ako na to?
Vajcia vyšľaháme s cukrom. Šľaháme aspoň 5 minút. Sypké suroviny najskôr premiešame samostatne v inej nádobe (múku, kypriaci prášok, soľ, posekané orechy, mrkvu) a potom ich pridáme k vajciam a cukru. Dáme do tortovej formy alebo na plech a pečieme pri 180°C, približne 60 minút.
Je to fantastická dobrota. Určite zachutí aj deťom. Mrkva pustí šťavu, takže koláč je veľmi šťavnatý, chutný a zdravý. Stačí z neho zabaliť do dózičky a je to.
Dobrú kúpaliskovú chuť :-).
Potrebujeme:
- 300 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 20 g hnedého cukru (trstinový, príp. kokosový)
- 5 vajíčok
- 200 g mandľovej múky ( ja kupujem v Lidli )
- 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov
- štipku morskej/himalájskej soli
- 100 g posekaných vlašských orechov (nie úplne najemno)
Ako na to?
Vajcia vyšľaháme s cukrom. Šľaháme aspoň 5 minút. Sypké suroviny najskôr premiešame samostatne v inej nádobe (múku, kypriaci prášok, soľ, posekané orechy, mrkvu) a potom ich pridáme k vajciam a cukru. Dáme do tortovej formy alebo na plech a pečieme pri 180°C, približne 60 minút.
Je to fantastická dobrota. Určite zachutí aj deťom. Mrkva pustí šťavu, takže koláč je veľmi šťavnatý, chutný a zdravý. Stačí z neho zabaliť do dózičky a je to.
Dobrú kúpaliskovú chuť :-).
Zdroj fotiek: flickr.com (Creative Commons)
Skvelé snacky, ktoré si môžeš vziať so sebou aj na kúpalisko, nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Skvelé snacky, ktoré si môžeš vziať so sebou aj na kúpalisko, nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Klára Ravasová
Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.