Úvod do dietetiky čínskej medicíny
Tento vplyv sa berie do úvahy nielen na úrovni fyzickej, ale aj na ďalších úrovniach, ktoré sú od seba neoddeliteľné, a ktoré tvoria náš organizmus. Rozumieme tým úrovne:
- energetickú (sieť energetických dráh – meridiánov, ktorými je náš organizmus navzájom prepojený v rámci vnútorného, ale aj vonkajšieho prostredia),
- emočnú (vplyv zdravotného stavu na rozvoj niektorých emócií, ale aj spätný vplyv emócií vytváraných na základe prežívaných životných udalostí – ktoré môžu náš organizmus ovplyvňovať pozitívne, ale aj negatívne),
- mentálnu (mentálna aktivita, schopnosť koncentrácie, jasnosť myslenia),
- esenciálno - spirituálnu (úroveň najjemnejšia – najsubtílnejšia, ktorá hovorí o najjemnejších energiách sídliacich v našom organizme).
Ako sa pozerá dietetika čínskej medicíny na potraviny?
Priblížime si, čo to vlastne znamená
- povahu
- tropizmus
- chuť
- wu xing (fázu - element)
- ohnisko
- pohyb čchi
- tepelnú úpravu
#Povaha - termické vlastnosti
Čučoriedková ovsená kaša
Malinová ovsená kaša
#Tropizmus
#Chuť
#Wu xing
#Ohnisko
#Tepelná úprava
Čiže môže byť strava, ktorá má nejakú tepelnú povahu, s tropizmom na niektorý orgán, s nejakou chuťou, ktorú si pripravíme nejakým spôsobom tak, aby sme čo najlepšie otvorili jej čchi a mali možnosť ju tým pádom čo najlepšie využiť vo svoj prospech. Práve toto správne otvorenie energie každej potraviny umožní jej správna príprava, spracovanie, spôsob tepelnej úpravy (varenie, pečene, jemné osmahnutie na woku, krátke povarenie vo vode, naparenie, grilovanie, apod.)
4 kľúčové faktory pri potravinách
1. Prostredie, v ktorom sa nachádzame
2. Sezónna energia a počasie v prostredí
3. Zdravotný stav
4. Aspekt konštitučných predispozícií
Prvá z nich je energia zeme – čiže kvalita pôdy – minerálov, vody, všetkých zložiek, ktoré má možnosť hlavne rastlinná potrava do seba akumulovať. Čiže je veľký rozdiel či rastlina rástla niekde na úrodnej černozemi, v lokalite pre ňu prirodzenej, alebo niekde na piesčitej pôde plnej pesticídov a umelých hnojív.
Druhá z týchto energií je energia nebies – tu má vplyv hlavne energia Slnka (vieme, že bez fotosyntézy by nebol v rastlinnej ríši možný život) a energia Mesiaca, ktorá má silný vplyv na cirkuláciu tekutín. Takže ak sa niečo pestuje niekde v umelých skleníkoch, pod umelým osvetlením, je zavlažované chlórovanou vodou a pod., je kvalita čchi takejto potraviny oveľa nižšia v rámci svojej sily a vitality, ktorú nám odovzdáva.
Konkrétne zloženie taniera tak, ako ho odporúča dietetika čínskej medicíny
Obilniny predstavujú základnú substanciu, ktorú by sme mali prijímať. Na tanieri sa uvádza zastúpenie obilnín v 40 – 60 % v rôznych formách a rôznych pomeroch. Ďalšie zložky potravín na tanieri sú:
- zelenina, ktorá tvorí druhú najväčšiu skupinu, a mala by byť v zastúpení cca 30 %,
- ďalej skupina bielkovín – rastlinných – cez strukoviny, alebo živočíšnych – cez mäso, ryby, mliečne výrobku – tá má tvoriť podiel na tanieri cca 10 %,
- a po 5 % tvorí skupina tukov (oleje, maslá, orechy, semiačka) a ovocia
Prečo sú obilniny pre nás najdôležitejšie?
Kaše z pohľadu dietetiky čínskej medicíny predstavujú základný ranný pokrm, to najsilnejšie z pohľadu naštartovania sa do nového dňa. Náš organizmus vie, že ide do aktívnej časti dňa, v ktorej potrebuje vytvoriť zdroj novej energie, preto aj nastavenie biologických hodín v našom organizme (kedy v priebehu 24 hodín je vždy určitý orgán 2 hodiny na vrchole svojej činnosti), je tomuto maximálne prispôsobené.
Teda od 7.00 – 9.00 hod. je na vrchole svojej činnosti žalúdok, čo je doba, kedy vie najlepšie prijať, spracovať a premeniť potravu. Preto sa raňajky považujú sa najdôležitejšie, môže to byť aj najväčšie jedlo nášho dňa.
Následná príprava je taká, že dáme štipku soli a prikryjeme, privedieme do varu, plameň stíšime, tak aby bol len mierny var. Dôležité je, že pokrývku počas celého varenia ani raz neotvoríme, a necháme variť, až kým nevidíme len jemné bublinky tej vody na vrchu (ideálne je mať preto sklenenú pokrievku). Čiže, keď budete vidieť tie posledné bublinky, čiže tam už nebude vrstva vody, vypneme a necháme ešte 30 – 60 min. dôjsť (môžeme ju dať pod perinu tak ako to robili naše staré mamy – tým sa pekne udrží aj teplo). Takto obilnina ešte lepšie sadne a otvorí svoju chuť smerom zvnútra von. Toto je teda základný druh prípravy obilnín, samozrejme sú ešte aj iné spôsoby naparovaním, opražením na sucho pred varením, alebo po uvarení s nejakou ďalšou ingredienciou. Tam sa už môžeme cielene zameriavať hlavne v prípade dietetiky liečebnej.
Každá z obilnín má svoje vlastnosti, svoje terapeutické účinky a my na základe toho, čo potrebujeme u človeka riešiť, nastavujeme presný jedálniček striedania týchto obilnín. Existuje 12 základných druhov, ale niektoré majú ešte rôzne odrody, napr. ryža.
Neprehliadni aj tieto články:
Ako si vybrať vhodnú soľ?
Ako schudnúť pomocou ajurvédy?
Detox organizmus s bylinkami
Som diplomovaný praktik Čínskej medicíny v oboroch fytoterapia a akupunktúra, s postgraduálnym vzdelaním v oblasti Liečebnej dietetiky, Pediatre, Gynekológie, Konštitučných energií a mnohých ďalších. Vo svojej praxi sa zameriavam na prepojenie všetkých hlavných liečebných oborov, ale hlavne na Liečebnú Dietetiku, ktorú od roku 2008 vyučujem ako lektor dietetiky na 1.škole Čínskej medicíny v Prahe a od roku 2014 aj na Škole Dietetiky u nás na Slovensku vo Zvolene. Môj názor v liečbe akéhokoľvek ochorenia je, že je potrebné začať najprv od úrovne emočno-mentálnej, s ktorej pochádza väčšina našich oslabení a disharmonických procesov, s následným prepojením na zdroj obnovy novej energie a krvi – ktorý sa získava prostredníctvom našej stravy a tekutín, ktoré prijímame. Snažím sa toto základné pochopenie preniesť na svojich pacientov, aby ich náhľad na ceste života a hlavne na ceste zlepšovania ich zdravia bol uvedomelý v týchto oblastiach, pretože až tak má človek možnosť podchytiť koreň problémov a neriešiť len príznaky (symptómy) z nich pochádzajúce. Ako terapeut kráčam na tejto ceste už 18 rokov a môj osobný aj profesionálny život mi priniesol veľa krásnych zážitkov v tom, ako môže hlavne správne nastavenie stravy zlepšiť zdravotný stav a celkovú kvalitu života. Je to cesta, ktorá je láskou na celý život, a ktorá ma naučila ako správne pristupovať k životu na všetkých úrovniach, aby sme si dokázali zachovať dostatok energie a vitality. Som rada, že aj prostredníctvom mojich článkov a receptov sa môžem s Vami podeliť o tieto úžasné vedomosti a múdrosť.