Aké šaláty sú v lete najlepšie + nápady na recepty

Šaláty sú v lete najideálnejšou voľbou pre doplnenie živín či energie bez toho, aby si si zaťažila žalúdok počas horúcich dní. Obsahujú mnoho vitamínov, minerálov a najmä, sú tak všestranné, že ti stačí pár ingrediencií a máš sýte, chutné a výživné jedlo. Tu je pár listových základov, ktoré môžeš použiť  na tisíc spôsobov.

Poľný šalát

Poľníček či Valeriánka poľná. To sú názvy pre jeden z najvýživnejších šalátov, ktoré nielen vyzerajú pekne na tanieri, ale sú vitamínovou bombou pre tvoje telo. Poľníček obsahuje mimoriadne vysoké množstvo horčíka, čo je jednou z jeho najväčších predností. Taktiež však obsahuje železo, vápnik, draslík, fosfor, ale taktiež kyselinu listovú, ktorá je prospešná najmä pre tehotné. Šalátikom z valeriánky svojmu telu dopraješ aj vitamíny A, B, E, rutín, či dokonca betakarotén. Posilňuje teda výraznou formou imunitný systém, srdcovo-cievny systém, aktivuje látkovú premenu v bunkách a upokojuje nervový systém organizmu.

RECEPT, kde sa fantasticky hodí poľníček: Tortilla plnená avokádom

poľný šalát

Rukola

Je ďalším zeleným bohatstvom, ktoré tvojmu telu dodá mnoho zdraviu prospešných živín. Má jemne nahorklú chuť a tenké tmavozelené listy. Ideálne je poliať ju vždy napr. trochou extra panenského olivového oleja, pretože obsahuje vitamíny, ktoré sú rozpustné práve v tuku. Okrem širokej škály vitamínov (ako sú A, B, C, E) a minerálov (vápnik, horčík, fosfor, draslík) je bohatá tiež na bielkoviny a vlákninu. Jeden vitamín treba však vyzdvihnúť, a tým je práve vitamín K, ktorý rukola obsahuje vo veľkej miere a odlišuje ju od ostatných listových šalátov. Tento vitamín zohráva významnú úlohu pri zrážaní krvi a taktiež spevňuje kosti. Rukola teda celkovo pomáha pri detoxikácii organizmu, odvodňuje, podporuje trávenie a správnu funkciu čriev.

Náš TIP: Rukola ti bude skvelo chutiť v obloženom chlebíku či v praženici.

rukola

Špenát

Je známy už z rozprávky o námorníkovi, ktorý si dal špenát a dostal nadľudskú silu. Také účinky síce špenát úplne nemá, avšak jeho prínos pre telo je skutočne výrazný. Čo sa týka obsahu látok, je bohatý, ako je známe, najmä na železo, ale tiež zinok či magnézium a z vitamínov napr. taký vitamín A, C a hlavne je mimoriadne bohatý na vitamín K, ktorý ako som už spomínala, pomáha pri zrážanlivosti krvi. Zadržiava taktiež vápnik v tele, čo vplýva ako prevencia proti rednutiu kostí. Zároveň antioxidanty obsiahnuté v špenáte pomáhajú predchádzať rôznym onkologickým ochoreniam a pôsobia protizápalovo.

Špenát sa v kuchyni veru nestratí. Môžeš z neho urobiť cookies, zakomponovať ho k mäsu na obed, urobiť z neho pyré či prívarok.

špenátové listy

Pekinská kapusta

Je bohatým zdrojom vitamínu A, čiže betakaroténu, ktorý je známy svojim vplyvom na zrak. Ďalej obsahuje vitamín C, železo, vápnik a horčík. Táto kapusta pôvodom z Japonska je ľahko stráviteľná a preto nehrozí, že ťa z nej bude nafukovať. Pokiaľ máš problém s cholesterolom, tak pekinská kapusta ti pomôže aj s týmito ťažkosťami, pozitívne totiž vplýva aj na cholesterol v krvi.

pekinska kapusta

Ľadový šalát

Obsahuje minerálne látky ako je sodík, draslík, železo, fosfor, vápnik. Z vitamínov sú to A, B, C či E. Pre vysoký obsah vlákniny je skvelým pomocníkom pri trávení, taktiež pri tvorbe červených krviniek a má mierne močopudné účinky, čím prispieva k zdravým močovým cestám. Pre svoj široký minerálny profil tiež upokojuje nervový systém, a teda zmierňuje stres.

hlávkový šalát

Teraz, keď už vieš, aké skvelé vlastnosti majú bežne používané listové zeleniny, je na čase, zaradiť ich do tvoje jedálnička pravidelne. Ktorý je tvoj obľúbený?

 

Prečítaj si aj:

Aké oleje sa hodia na šaláty?

Ako pripravovať vajíčka?

Netradičné raňajkové kaše

Simona Danajová

Simona Danajová

Redaktorka na Fitshaker
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu.
Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu.
Simona Danajová

Článok bol pridaný dňa 14/07/2017 a zaradený do kategórie: Stravovanie   |   Autor: Simona Danajová

Komentáre