Vajíčka na raňajky? Vyskúšaj praženicu na 5 rôznych spôsobov

Vajíčka sú vynikajúcou voľbou na raňajky. Obsahujú kvalitné tuky a bielkoviny, ktoré telo z rána naštartujú a dlhodobo zasýtia. Taká praženica na cibuľke s hubami, alebo s opečenou slaninkou, to určite pozná každá z nás. Ja ti však prinášam trošku netradičné kombinácie, ktoré určite potešia tvoje chuťové poháriky a zároveň dodajú telu všetky potrebné živiny na poriadny štart do dňa.

Praženica s cream cheese a jarnou cibuľkou

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • 1 lyžičku ghee masla
  • 1-2 jarné cibuľky (záleží na veľkosti)
  • 3 vajíčka
  • 50 g cream cheese
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. Na panvici rozpustíme maslo, na ktorom orestujeme nakrájanú cibuľku.

2. Pridáme vajcia a po chvíľke ešte primiešame cream cheese. Osolíme a okoreníme podľa chuti.

3. Praženica je krémová, veľmi jemná a najlepšie chutí s opečeným domácim chlebíkom.

prazenica so syrom a jarnou cibulkou

Praženica s paradajkami, bazalkou, mozzarellou a čiernymi olivami

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • 1 lyžičku masla ghee
  • 50 g cherry paradajok
  • 15 g čiernych olív
  • 3 vajíčka
  • 40 g mozzarelly
  • hrsť čerstvej bazalky
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme na drobné kúsky nakrájané paradajky a olivy.

2. Chvíľu restujeme, pridáme nakrájanú mozzarellu s vajíčkami dochutenú soľou a korením.

3. Miešame a ku koncu dochutíme ešte čerstvou bazalkou.

prazenica s paradajkami a mozarellou

Praženica s údeným lososom

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • 1 lyžičku masla ghee
  • 3 vajíčka
  • 50 g údeného lososa
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. Na panvici rozpustíme maslo, rozmiešame vajíčka a po minútke pridáme nakrájaného lososa. Môžeme osoliť a okoreniť.

2. Necháme lososa trošku zatiahnuť a máme výživné a chutné raňajky hotové.

 

TIP: K tejto praženici sa výborne hodí šalátová uhorka pokvapkaná trochou olivového oleja a tekvicovými semienkami.

vajickova prazenica s lososom

Praženica so syrom Gorgonzola a rukolou

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • 1 lyžičku masla ghee
  • menšiu hrsť lístkov rukoly
  • 40 g syru Gorgonzola
  • 3 vajíčka
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. Na panvici rozpustíme maslo, primiešame lístky rukoly aj s Gorgonzolou.

2. Miešame, pokiaľ sa syr čiastočne nerozpustí.

3. Následne pridáme vidličkou jemne vyšľahané vajíčka zmiešané so soľou a korením. Táto kombinácia je síce veľmi netradičná, no chutí naozaj perfektne.

prazenica s gorgonzolou a rukolou

Praženica s bryndzou a čerstvou pažítkou

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • 1 lyžičku masla ghee
  • 3 vajíčka
  • 50 g bryndze
  • čerstvá pažítka
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. Na panvici rozpustíme maslo, rozmiešame vajíčka, keď nám začne praženica hustnúť primiešame bryndzu. Jemne osolíme a okoreníme.

2. Úplne nakoniec dochutíme čerstvou nasekanou pažítkou.

3. Toto sú raňajky ako sa patrí a hovorí sa, že májová bryndza je najkvalitnejšia, tak daj vedieť ako ti chutilo. ;-)

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
2 648 kJ

630 kcal

55 g 2 g 30 g 0 g

prazenica s bryndzou

Nakoľko v každom recepte používam Ghee maslo, pozri si náš návod, ako si ho vieš vyrobiť a aj benefity, ktoré tvojmu telu prináša.

Ďalšie skvelé tipy na raňajky nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

Aby si sa vajíčkami neprejedla, daj si niekedy na raňajky aj niečo sladké:

Ľahké ricottové lievance

Jablkovo-mrkvové muffiny bez lepku

Ovocný koláčik z ovsených vločiek

 

Simona Kollárová

Redaktorka vo Fitshaker
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu.
Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu.
Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot
Simona Kollárová

Článok bol pridaný dňa 15/05/2017 a zaradený do kategórie: RaňajkyReceptyVajíčka na raňajky   |   Autor: Simona Kollárová

Komentáre