SACHARIDY:
1. Hnedá ryža
2. Ovsené vločky
Ovsené vločky sa stanú skvelým pomocníkom pri redukcií hmotnosti. Vďaka vysokému obsahu vlákniny dokonale prečistia tráviaci trakt a udržia naštartovaný metabolizmus. Takisto ťa zasýtia na dlhú dobu a čo je ešte lepšie, ovsené vločky zabraňujú prudkým zmenám po konzumácii potravín s vyšším obsahom cukru. Najmä kvôli týmto zmenám sa z nás stávajú často nevrlé a nervózne osôbky.
Takže, ak máš pred sebou náročne dopoludnie alebo namáhavý tréning, zjedz misku ovsených vločiek s jogurtom a lyžicou medu. Budeš mať kopec postupne sa uvoľňujúcej energie a k tomu aj úsmev na perách.
3. Domáci chlieb
TUKY:
Tuky sú ďalšou významnou zložkou nášho jedálnička. Nemali by sme to s nimi preháňať a ani ich úplne vynechať. Treba sa riadiť heslom "zlatá stredná cesta". Nezabudni sa vydať po tejto ceste i so super parťákmi, ako avokádo, mandle, či olivový olej.
4. Avokádo
5. Mandle
Mandle sa označujú ako kráľovné orechov. Niet sa čomu čudovať. Medzi ich zázračné účinky patrí napríklad eliminácia rapídnych zmien glykemického indexu, normalizácia hladiny cukru v krvi a odkyslenie organizmu. Takisto ich oceníme i pri učení alebo práci, pretože navodia v našej nervovej sústave príjemné tvorivé prostredie.
6. Extra panenský olivový olej
Pokiaľ sa to dá, vymeň klasiku od babičky, ako slnečnicový olej alebo bravčovú masť, za extra panenský olivový olej. Tuk predstavujúci dekadentnú chuť, ktorá krásne dochutí každý pokrm. Keď ho budeš nalievať, napríklad na svoj obľúbený šalát, mysli na jeho extra účinky. Znižuje krvný tlak, znižuje zápaly a zabraňuje nežiaducemu zrážaniu krvi. Olej je nabitý antioxidantmi, vitamínom K a E, ktoré majú ozdravné účinky na náš organizmus.
BIELKOVINY:
Bez pochýb tvoria neoddeliteľnú súčasť nášho jedálnička. Sú potrebné na tvorbu svalovej hmoty a napomáhajú nám dosahovať lepšie výkony pri športe. Mnoho ľudí prijíma iba bielkoviny živočíšneho charakteru, ako vajcia, mäso, tvarohy. Lenže po čase nám začnú tie isté kombinácie ísť hore krkom. Preto som pre teba vybrala bielkoviny rastlinného charakteru, na ktoré sa veľakrát zabúda, no pritom sú nesmierne dôležité. Obsahujú vysoké percento bielkovín, sú ľahko stráviteľné a ako bonus dostanete ešte aj poriadnu dávku vitamínov.
7. Šošovica
Šošovica v sebe ukrýva na 100 gramov až 25 gramov bielkovín, 58 gramov sacharidov, veľa vlákniny a vitamíny ako B6, C, K a iné. Vhodná je pre tehotné mamičky, vegetariánov, celiatikov i športovcov. Jej veľká výhoda je v tom, že urýchľuje metabolizmus, podporuje trávenie a zasýti nás na dlhú dobu. Vrele ju odporúčam podávať ako prílohu alebo len tak samotnú.
8. Hrach
9. Quinoa
Quinoa obsahuje síce menej bielkovín, ale za to sa dostávajú do popredia jej iné pozitíva. Už jednou šálkou uvarenej quinoi sa dá zahnať migréna, znížiť vysoký krvný tlak i cholesterol. Nemá vysokú kalorickú hodnotu a skombinovaním s predchádzajúcimi bielkovinami má dostatok výživovej hodnoty pre správne fungovanie tela. Podporuje trávenie, samotné chudnutie, zabezpečuje aj preventívne opatrenia pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení, takže táto ideálna bezlepková potravina môže nájsť miesto v každom jedálničku.
Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.