10 x tradičné slovenské dezerty na zdravý spôsob

Viac ako na modernom cheesecaku, brownies, či cupcaku, si pochutnáš na tradičných dezertoch, ktoré piekla ešte tvoja stará mama? Nie si sama, a preto sme pre teba pripravili tie najlepšie tradičné dezerty a sladké jedlá, samozrejme, v zdravom šate. Lebo aj buchty, štrúdľa či slivkové gule sa dajú pripraviť tak, aby neboli pre tvoje telo záťažou, a zároveň chutili božsky. Presvedč sa na vlastnej koži, teda jazyku :-).

1. Makové šúľance z 3 ingrediencií

Šúľance sú slovenská klasika, ktorej dokáže odolať málokto. Ako to urobiť, aby sme si na nich mohli pochutnať, a predsa netrpeli výčitkami svedomia? Vyskúšaj RAW verziu, ktorá je extra rýchla, sladučká a chuťovo dokonalá :-).

fitshaker_blog_sulance2

2. Domáca bábovka bez výčitiek

No môže byť niečo k nedeľnej kávičke či šálke voňavého čaju lepšie ako kúsok krehkej bábovky? Vymeň všetky nezdravé suroviny za tie lepšie alternatívy, ozdob ju ovocím, ktoré miluješ a za pár minút budeš kráľovnou kuchyne :-).

fitshaker_blog_zdrava-babovka_titulna

3. Makový závin ako od babičky

Tradičný závin je obľúbeným dezertom našich starých mám, ktorý sa zvykol piecť najmä cez sviatky. Ani keď si dala stop bielemu cukru a bielej múke, nemusíš sa tejto pochúťky vzdať. Predstavujeme ti ju v zdrojom šate, a predsa tak krehkú a chutnú :-).

makovy zavin

4. Slivkové gule zo špaldovej múky

Nechala si v mrazničke zopár sliviek, ktoré chceš použiť počas chladných dní na hriešne dobrý koláč? A čo tak z nich urobiť niečo ešte lepšie? Dokonalý obed, po ktorom sa bude oblizovať celá rodina a ty budeš celá šťastná, že si im naservírovala niečo zdravá. Voilá, tieto slivkové gule sú to pravé orechové :-).

fitshaker_blog_slivkove_gule_5

5. Zdravá jablková štrúdľa

Sezóna jabĺk je v plnom prúde a my nepoznáme lepšie využitie ako v šťavnatej štrúdli. Samozrejme, v kombinácií so škoricou a opäť na zdravý spôsob. Keď ju ochutnáš, na všetky doterajšie štrúdľové recepty razom zabudneš. Mňaaaam :-).

fitshaker_blog_celozrnna_jablskova_strudla4

6. Hriešne dobré lievance trošku ináč

Vieš si predstaviť krajšie ráno ako pri tanieri voňavých lievancov, ktoré si môžeš s kľudným svedomím dopriať aj keď si strážiš postavu? Áno, zdravé lievance môžu vyzerať aj takto a môžu chuť fantasticky. Vyber si z dvoch jednoduchých receptov :-).

fitshaker_blog_lievance3

7. Sviatočný srnčí chrbát bez múky

Zabudni na tradičné čokoládové dezerty plné sacharidov a nezdravých tukov. Tento koláčik neobsahuje ani gram tuku, a predsa je extra čokoládový, rozplývajúci sa na jazyku, ale navyše aj zdravý. Vyskúšaj sama :-).

srnčí-chrbát5

8. Zdravé linecké kolieska

Linecké kolieska sú synonymom Vianoc, ale mnohí si ich vychutnávajú aj inokedy počas roka. Práve pre vás sme pripravili zdravšiu, ale nemenej chutnú verziu tohto tradičného pečiva. Zbavili sme ho veľkej dávky cukru, ktorý sme nahradili zdravými ingredienciami. Napriek tomu zostali kolieska krehké a lahodné ako ich poznáš.

fitshaker-vianocny-recept-zdrave-linecke-srdiecka

9. Tradičné palacinky na zdravší spôsob

Ani teba nikdy neomrzí vypekanie palaciniek? Aj keď to trvá celú večnosť a palacinky nám miznú pred očami už počas pečenia, tá námaha za to stojí. A ešte viac bude, ak si ich dopraješ v trošku obmenenej podobe. Pochutí si nielen tvoj jazyk, ale spokojné bude aj telo. Odporúčame :-).

fitshaker_blog_palacinky1

10. Babičkine špaldové buchty

A nakoniec čerešnička na torte. Áno, aj typické buchty sa dajú pripraviť na zdravší spôsob. Stačí, ak použiješ špaldovú múku a trstinový cukor. Kvalitné mlieko, maslo a domáci džem sú povinnou výbavou. Zaspomínaj si na detstvo s týmto vynikajúcim dezertom.

buchty

Ak si sa dočítala až sem, tak teraz musíš mať poriadnu chuť na sladké. Nie, neutekaj do špajze, zahnať ju keksíkom, ale upeč si niektorý z receptov. Neboj sa, sú jednoduché a hravo ich zvládneš. Dobrú chuť :-).

 

Chceš viac takýchto skvelých receptov? Nájdeš ich v tejto zdravej kuchárskej knihe:

nova-kniha-blog-text2-2-1024x355

Romana Cibulková

Článok bol pridaný dňa 19/10/2015 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Romana Cibulková

Komentáre