Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Zdravé jablkovo-mrkvové muffiny bez cukru

30 min
12 porcií
jablkove muffiny

Potrebujeme: 

  • 10 lyžíc roztopeného kokosového oleja alebo masla + na vytretie formy
  • 1 šálku roztlačeného zrelého banánu (asi 2 malé banány)
  • ½ šálky nastrúhaného jablka (asi 1 stredné jablko)
  • ½ šálky nastrúhanej mrkvy (asi 1 menšia mrkva)
  • ¾ šálky mlieka (rastlinného alebo živočíšneho)
  • 1 veľké vajíčko
  • 1 šálku celozrnnej múky
  • ½ šálky ovsených vločiek
  • 1 lyžičku prášku do pečiva bez fosfátov
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • štipku soli
  • voliteľnú náplň (kúsky horkej čokolády, orechy, ovocie)
jablkove muffiny

Tieto mäkučké muffiny sú vyrobené zo zdravých prísad nabitých živinami a sú perfektným prvým dezertom pre detičky. Sú jemné, vláčne, bez pridaného cukru, ľahko sa žujú a môžu sa pochváliť značnou dávkou zdravých tukov. Sú aj skvelým spôsobom, ako deťom ponúknuť potraviny, o ktoré nie vždy majú záujem. Muffiny chutia malým aj veľkým, je to overené a odporúčané mojou rodinou. Milujem jednoduché recepty, ktoré môžem použiť aj ako jedlá pre deti. Tieto muffiny sa hodia na raňajky, obed alebo občerstvenie. Môžeš ich podávať s nakrájaným ovocím, jablkovou omáčkou alebo iným obľúbeným ovocným pyré.

Ako na to?

1

Rúru si predhrejeme na 190 ˚C. Formu na muffiny si vymastíme olejom. Pri muffinoch, v ktorých je veľa ovocia, nepoužívam papiere, pretože sa na ne lepia. Ak natriete formu, vyberiete ich jednoduchšie a bez zbytočných škôd.

2

Spolu zmiešame banán, jablko, mrkvu, mlieko, olej, vajíčko.

3

V druhej miske zmiešame múku, ovsené vločky, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, soľ a pridáme k vlhkým prísadám.

4

Nakoniec pridáme náplň (nemusí byť), ja som použila hrsť kvalitnej horkej čokolády. Všetko spolu premiešame. Zmes by mala byť jemne hustá, ale nie príliš. Ak by sme ju mali riedku, pridáme viac múky. Môže sa stať, že bude redšia kvôli odlišnej šťavnatosti jabĺk.

5

Cesto rozdelíme do foriem, muffiny môžeme posypať orechmi alebo ovocím. Pečieme 20-25 minút alebo kým nie sú zvnútra upečené.

6

Po upečení necháme chvíľku vychladnúť a potom vyberáme z formy.

TIP: Kto by chcel muffiny sladšie, môže si ich osladiť medom alebo javorovým sirupom, prípadne kvalitným lekvárom.

Výživové hodnoty na 1 ks:

178 kcal

747 kJ

T:

8 g

B:

5 g

S:

21 g

V:

3 g

bananovo jablkove muffiny
muffiny bez cukru

Nech sa ti podaria a všetkým chutia :-)!

Tipy na zdravé snacky, ale aj kopec iných fit receptov nájdeš v našich knihách:

fit jedálniček
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.