Hlavnou zložkou týchto sušienok je jedna z najlepších múk – špaldová celozrnná múka. Táto múka, ktorá je mimochodom najľahšie stráviteľná obilnina, je veľmi bohatá na vlákninu, ako aj na bielkoviny. Nemôžem nespomenúť ani vysoký obsah vitamínu B, A a E, spolu s minerálnymi látkami ako vápnik, či horčík.
Pri jej konzumácii sa nám tuk v tele neukladá tak intenzívne, ako v prípade iných obilnín. Zmierňuje zdravotné problémy, pomáha pri vysokom cholesterole, je prospešná pre ľudí trpiacich cukrovkou. Dokonca sú ju schopní znášať aj niektorí celiatici. Chráni nás pred rôznymi infekciami, podporuje náš imunitný systém, a má taktiež protirakovinové účinky. Viac o špaldovej múke sa dozvieš tu.
V kombinácií s kurkumou, vyčaruješ skutočne zdravé chrumkanie. Kurkuma je známe indické korenie, ktoré ma mnoho pozitívnych účinkov na naše telo. Podporuje činnosť našich vnútorných orgánov, taktiež, aj ako špaldová múka, má protirakovinové účinky, čistí krv a pomáha nám vyhýbať sa kožným chorobám. Posilňuje náš žalúdok a kladne vplýva na chudnutie. Je to jeden z najuznávanejších antioxidantov a patrí medzi najúčinnejšie prírodné antibiotiká. Viac sa o nej dočítaš v tomto článku. Tak čo, pripravená na pečenie? :-)
- 250 g špaldovej celozrnnej múky
- 1 nastrúhanú mrkvu
- 1 vajíčko
- ½ balenia kypriaceho prášku
- 2 lyžičky soli
- 2 lyžičky kurkumy
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
Ako budeme postupovať?
1. Zmiešame všetky ingrediencie spolu, ako posledný primiešame olivový olej. Cesto musí poriadne držať dokope (ak sa nechce spojiť, pridaj trocha vody).
2. Rúru nahrejeme na 175 stupňov a cesto rozvaľkáme natenko na plech. Narežeme na tyčinky a pečieme približne 15-20 minút. Ak chceš krekry chrumkavejšie, peč dlhšie.
TIP: Krekry odporúčame jesť s doma pripravenou omáčkou, napr. salsou z čerstvých paradajok či avokádovým guacamole. Riadna mňamka. :-)
Tipy na zdravé zobkanie:
Bezlepkové trojuholníčky z 3 ingrediencií
Úžasný chrumkavý cícer
Fantastické hrachové bochníčky
Vždy ma bavilo skúšať nové recepty, meniť ich podľa seba a rozširovať ich ďalej. Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať od svojich 15 a drží ma to stále a verím, že ma to ani nikdy neopustí. Mám oveľa lepší pocit keď presne viem, čo do svojho jedla dávam a ešte viac si ho aj vychutnám. K mojej vášni k vareniu som pripojila aj fotenie, ktoré takisto patrí medzi moje hobby. Takto si fotím každý môj recept a veľmi rada sa s ním podelím ďalej, pretože by som chcela ľuďom ukázať, že žiť a stravovať sa zdravo je oveľa jednoduchšie a príjemnejšie, ako mnohí hovoria. Odkedy som svojmu telu začala dávať, čo si zaslúži a potrebuje, cítim sa lepšie nie len fyzicky, ale aj psychicky a tento životný štýl sa stal mojou neoddeliteľnou súčasťou.