Doba prípravy: 1 hod 45 min
Čo budeme potrebovať na 9 ks?
- 500 h hladkej špaldovej múky
- 1 vrecko sušených bio kvasníc
- 450 ml vody
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
- 1 lyžičku trstinového cukru (príp. kokosového)
Na potretie:
- 4 lyžice vody
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- morskú/himalájsku soľ podľa chuti
Na naplnenie:
- 100 g rukoly
- 100 g cherry paradajok
- olivový olej
- 2 balíky mozzarelly (2x125 g)
- lístky bazalky
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme vodu, olivový olej, soľ a cukor.
3. Vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
4. Po vykysnutí vylejeme cesto na plech s rozmermi 37x40 cm, ktoré sme vymazali olejom a vysypali múkou. Rukami cesto rovnomerne rozťahujeme po celom plechu. Aby sa nám cesto dobre roztieralo, ruky si namáčame v studenej vode.
5. Takto pripravené cesto necháme ešte 10 minút kysnúť na plechu. Potom ho vložíme do rúry rozohriatej na 200°C a pečieme 20 minút.
6. Po dvadsiatich minútach vyberieme z rúry, potrieme zmesou cesnaku, vody, olivového oleja a soli, vrátime do rúry a pečieme ešte 10 minút.
7. Keď je cesto upečené, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.
8. Po vychladnutí ho rozkrájame na 9 kusov a každý kus prekrojíme ako žemľu a plníme.
9. Najprv spodnú časť pečiva pokvapkáme olivovým olejom, poukladáme umytú rukolu, mozzarellu, paradajky a lístky bazalky.
10. Položíme vrchnú časť pečiva, zabalíme a môžeme cestovať.
Tip: Pečivo si môžeš naplniť podľa fantázie, napríklad vareným vajíčkom, kvalitnou šunkou, alebo prosciuttom. Samozrejme za predpokladu, že máš cestovnú chladničku.
Výživové hodnoty na 1 ks (verzia s paradajkami, mozzarellou a rukolou):
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
1282 kJ 305 kcal | 7 g | 39 g | 12 g |
Parádne tipy na snacky, určite aj do auta, nájdeš aj v našej novej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.