Čo budeme potrebovať na 130 ks menších medovníkov?
- 300 g špaldovej hladkej múky,
- 150 g ražnej hladkej múky,
- 150 g pohánkovej hladkej múky,
TIP: Ak nechceš používať 3 druhy múk, daj si pokojne len 600 g špaldovej hladkej alebo ražnej hladkej.
- 200 g kvalitného masla,
- 230 g medu,
- 1 lyžičku sódy bikarbóny,
- 2 lyžičky škorice,
- domáce perníkové korenie: 6 klinčekov, 1 badián a 1 kardamón (rozdrvíme si v mažiariku a máme domáce korenie),
- 4 vajíčka.
Ako budeme postupovať?
2. Maslo vymiešame s medom a nakoniec s vajíčkami a pridáme do suchej časti cesta.
3. Dobre vypracujeme cesto, ktoré si potom necháme odležať na hodinku v chladničke.
4. Cesto si rozdelíme a vyvaľkáme na cca 0,5 cm. Vykrajujeme medovníčky, ktoré poukladáme na papierom vyložený plech.
5. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Môžeme ozdobiť orieškom, hrozienkami alebo podľa vlastnej fantázie. Pečieme na 180 °C cca 10 minút.
TIP: Medovníčky uskladňujeme v uzavretej nádobe, do ktorej si môžeme ešte pridať celú škoricu, badián a kardamón. Korenie nám medovníčky ešte viac prevonia :-).
Prajem úžasnú chuť :-).
Zdravé tipy na darčeky na Vianoce pre ženy