Raw stravovanie je všetkým čitateľom a fanúšikom Fitshakra určite známe a nebudem teraz nikoho poučovať o výhodách prípravy jedál, ktoré nie sú tepelne upravované. Koniec koncov, viacerí máte možno viac poznatkov ako ja- foodblogerka. Avšak napíšem skôr takú moju malú súkromnú sondu a prieskum, na čo som prišla. Ako niektorí viete, často experimentujem so surovinami, som zástancom zdravších alternatív v pečení a varení (snažím sa) a samozrejme ani mňa neobišiel boom raw stravovania a zaujímalo ma ako sa pripravujú čisto raw dezerty. Často som robila pre blízkych koláčiky, ktoré mali napríklad nepečenú plnku, ale korpus som už upiekla. Už dávnejšie som však chcela vyskúšať pripraviť čisto raw tortu. Čosi som si naštudovala a výsledok je tento úžasný recept priamo pre Fitshaker.
Môj prvý raw sladký pokus dopadol veľmi pozitívne. Dúfam teda, že aj vás inšpirujem pripraviť si sladký zdravý dezert, pri ktorom nemusíte mať žiadne výčitky. Tak poďme nato!
KORPUS
- 200 g mandlí nasekaných najemno,
- 100 g vlašských orechov nasekaných najemno,
- 20 sušených ďatlí,
- štipka soli,
- hrsť sušených čerešní, višní alebo brusníc (alebo mix),
- 1 lyžičku vanilkového extraktu,
- 2 lyžice kokosového panenského oleja,
- 2 lyžice RAW kakaa.
PLNKA
- 300 g vo vode zmäknutých kešu orechov natural (namočíme aspoň na dve hodiny),
- 3 dl sójového alebo iného rastlinného mlieka,
- 1 dl kokosového oleja,
- štipku soli,
- 1 lyžičku vanilkového extraktu,
- 1,5 dl medu alebo javorového sirupu,
- 170 g mrazených višní bez kôstky, príp. iného ovocia (počas sezóny čerstvé)
Ako na to?
1. Dno tortovej formy s priemerom 22 cm som vyložila papierom na pečenie a boky formy som zľahka vytrela kokosovým olejom.
2. Na korpus si v silnom mixéri vymiešame mandle, orechy, ďatle. Pridáme soľ, sušené ovocie, vanilkový extrakt, olej a kakao.Keď máme všetko rovnomerne rozmixované, natlačíme hmotu na dno tortovej formy.
3. Pripravíme si plnku. Opäť mixujeme kešu, sójové mlieko, med, olej, vanilkový extrakt, štipku soli a višne.
4. Keď sa nám ingrediencie pekne premiešajú, nalejeme do tortovej formy na korpus a tortičku si podľa chuti a nálady ozdobíme a zakryjeme.
Ja som odložila do mrazničky na celú noc a na ďalší deň bol raw sladký a zdravý dezert hotový. Uchovávať potom v chladničke :).
V bežnom živote právnička, no mojou skutočnou vášňou je písanie o sladkom živote v kuchyni a fotenie mojich výtvorov. Som zakladateľkou foodblogu The Story of a Cake. Hoci neskutočne milujem všetko sladké, riadim sa tým, že v živote aj v stravovaní je potrebná rovnováha, a preto často volím zdravšie alternatívy nielen v pečení ale aj varení a snažím sa používať len kvalitné suroviny.