Špargľová sezóna zahájená! Ak si milovníčkou tejto zeleniny, priprav si toto jednoduché jedlo, napríklad dnes na večeru. Poďakujú sa ti nielen tvoje chuťové bunky, ale aj celý organizmus. Špargľa je totiž hotová výživová bomba bohatá na vitamíny (najmä B, C a E) a minerály ako draslík, zinok, železo či vápnik. Navyše, obsahuje len minimum kalórií a je skvelým antioxidantom. Podporuje trávenie, posilňuje cievny systém a čistí telo od toxických látok. Ak sa rozhodneš pre zelenú špargľu, nemusíš ju ani šúpať a výborne chutí dokonca aj surová. Preto neváhaj, zbehni do svojho lokálneho zelovocu a vyčaruj si túto lahodnú pochúťku :-).
Ako na to?
1
Špargľu opláchneme a varíme na pare 10 minút alebo v osolenej vriacej vode 6-7 minút. Zatiaľ si ošúpeme cuketu s jablkom a nastrúhame ich na jemnom strúhadle.
2
Na panvici rozohrejeme maslo a cuketu spolu s jablkom orestujeme a potom dusíme domäkka. Ochutíme soľou a citrónovou šťavou. Keď je cuketa s jablkom mäkká, necháme ju chvíľu vychladnúť a prelejeme do nádoby, kde ju tyčovým mixérom vymixujeme do hladka.
3
Pridáme jogurt, premiešame a omáčku máme hotovú. Hotovú špargľu preložíme na tanier, prelejeme omáčkou a posypeme prosciuttom, ktoré sme si opiekli na suchej panvici.
4
Podávať môžeme s varenými zemiakmi alebo s ryžou či obilninami podľa chuti.
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.