Čo budeme potrebovať na 11 kusov?
- 1/3 šálky rozpusteného kokosového oleja (alebo olivový olej či kvalitné maslo
- 1/2 šálky medu
- 2 vajcia z voľného chovu
- 1 hrnček zrelých banánov rozpučených na kašu (asi 3 banány)
- 1/4 šálky mlieka
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky soli
- 1 3/4 šálky polohrubej špaldovej múky
- 1/3 šálky ovsených vločiek
- 1 tabuľku kvalitnej horkej čokolády s min. 80% podielom kakaa
- BIO vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt prípadne vanilkový lusk (množstvo podľa vlastnej chuti, ja mám rada vanilkovú chuť tak pridávam viac)
Ako budeme postupovať?
2. V miske si zmiešame rozpustený kokosový olej, med, pridáme vajíčka a poriadne premiešame. Do zmesi pridáme banánovú kašu, mlieko, sódu bikarbónu, soľ, vanilku a na kocky nakrájanú horkú čokoládu.
3. Pridáme múku, ovsené vločky a všetko poriadne premiešame.
4. Do formy najprv dáme papieriky na muffiny a plníme asi do dvoch tretín, keďže ešte podrastú. Pečieme asi 20 až 25 minút.
5. Po upečení necháme chvíľku vychladnúť a až potom ich vyberáme z formy.
6. Hotové muffiny ozdobíme podľa fantázie a môžeme podávať.
Prajem ti dobrú chuť!
Prečo uprednostniť špaldovú múku pred bielou?
K starému spôsobu stravovania som sa nechcela vrátiť, preto som začala hľadať a prispôsobovať si recepty podľa seba. Bielu múku jem len minimálne. Všetko, čo sa robí s bielou múkou som nahradila špaldovou, celozrnnou alebo ražnou. Fungujem takto už dlho a musím skonštatovať, že sa mi úspešne darí udržiavať svoje telo v rovnováhe. Riadim sa jednoduchým pravidlom: "Všetko s mierou".
Biela múka vzniká rozomletím tzv. obrúseného zrna. Je to zrnko zbavené vrchnej obalovej časti, tzv. otrúb a klíčka. Biela múka je preto značne ochudobnená o významnú časť vitamínov, minerálnych látok a neobsahuje vlákninu. Celozrnné obilniny sú v porovnaní s rafinovanými spracované menej, a preto obsahujú viac otrúb (vonkajšie obalové časti zrna), ktoré do stravy dodávajú vlákninu. Ovos sa od jačmeňa, pšenice a iných obilnín líši tým, že si zachováva otruby a zárodočné vrstvy, kde sa nachádza najviac živín. (Info z knihy: Jonny Bowden, 150 najzdravších potravín na svete)
Ďalšie zdravé a chutné recepty na sladké koláče:
Famózny hruškovo-orechový koláč – krehký “ako pavučinka”
Máš chuť na parádny kysnutý koláč? Skús tieto voňavé škoricové slimáky
Šťavnatý figový koláč zo špaldovej múky
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz