Čo budeme potrebovať?
Na cesto:
- 200 g jemnej pšeničnej celozrnnej múky
- 250 g jemného tvarohu
- 1 vajce
- 1 PL oleja
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL škorice
- štipku soli
- 1 PL trstinového cukru, príp. iného sladidla
Na plnku:
- 5 jabĺk
- 3 PL trstinového cukru
- 1 ČL škorice
- citrónovú šťavu
- kúsok masla
- hrozienka, brusnice alebo iné sušené ovocie
Ako budeme postupovať?
1. Suroviny na cesto zmiešame vo veľkej miske a rukami vypracujeme cesto. Na drevenú dosku položíme papier na pečenie a cesto rovnomerne vyvaľkáme do okrúhleho tvaru. Cesto je mäkké a lepkavé, preto si treba poriadne pomúčiť váľok, aby sa dalo dobre vyvaľkať. Cesto aj s papierom preložíme na plech.
2. Jablká ošúpeme a nakrájame na kúsky. Pokvapkáme ich trochou citrónovej šťavy, dochutíme škoricou a dosladíme podľa chuti, či už trstinovým cukrom alebo iným sladidlom.
3. Dobre premiešame a potom jablká rovnomerne rozložíme na cesto. Posypeme hrozienkami a brusnicami a navrch položíme pár tenkých plátkov masla. Okraje koláča opatrne zahneme smerom dnu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 35 minút.
Ďalšie jabĺčkové dobroty:
Mäkučký kuskusový jablčník
Zdravá jablková štrúdľa
Celozrnné muffiny z jabĺčok
Pohyb a zdravá strava boli vždy súčasťou môjho životného štýlu. Vďaka tejto záľube som začala písať sladký fitness blog –www.fitnessdezerty.sk. Baví ma pripravovať zdravšie verzie obľúbených sladkostí a vymýšľať nové kreácie. V receptoch sa snažím zvýšiť obsah bielkovín, znížiť obsah sacharidov a použiť zdravé tuky. Na mojom blogu nájdete širokú škálu receptov, ktoré vznikajú v priebehu roka, podľa toho, čo si môžem práve dovoliť. Takže niektoré sú výživnejšie, iné diétnejšie. Ale všetky sú super chutné ;-)