Čo budeme potrebovať?
Na korpus:
- ½ hlavy karfiolu
- 5 lyžíc cícerovej múky (ak nie si celiatička, môžeš použiť špaldovú)
- 3 žĺtky
- 125 g mozzarely
- soľ/korenie/oregano podľa chuti
Na plnku:
- 3 bielky
- 120 g plesňového syra (Niva, Rival)
- 2 hrušky
- šťavu z ½ citróna
- 1 červenú cibuľu
- orechy
Ako budeme postupovať?
1. Karfiol očistíme a uvaríme do mäkka. Necháme ho vychladnúť a potom ho rozmixujeme v mixéri. Rukami vyžmýkame z karfiolu prebytočnú šťavu, zahustíme cícerovou múkou, pridáme žĺtky, postrúhanú mozzarelu, ochutíme soľou (opatrne, lebo plesňový syr je dosť slaný), korením a oreganom. Korpus natlačíme do formy a dáme predpiecť na 10-15 minút do rúry na 180 stupňov.
2. Zatiaľ si pripravíme plnku: 3 bielky si vymiešame s nadrobno nalámaným (alebo nastrúhaným) syrom. Túto zmes potom nalejeme na predpečený korpus.
3. Očistíme si cibuľu, ktorú nakrájame na kolieska. Hrušky nakrájame na plátky, ktoré pokvapkáme šťavou z citróna, aby nezhnedli. Poukladáme ich na korpus, pridáme cibuľu a orechy. Pečieme spolu ešte asi 20 minút.
Ďalšie originálne bezlepkové recepty, ktoré by si mohla skúsiť:
Lahodný pšenový nákyp
Pečené batáty s prekvapením
Quinoa rizoto s dubákmi
Svoju záľubu vo varení som znovuobjavila, keď som čakala prvého syna. Po narodení druhého syna som vytvorila FB stránku MOJE JEDLO. Keďže pri dvoch deťoch niet času na dlhé varenie, uprednostňujem jednoduché a časovo nenáročné recepty. A keďže mi záleží na zdraví mojej rodiny, tvorím recepty, ktoré nemajú za úlohu len zasýtiť, ale aj dodať telu to, čo potrebuje. Som milovníčkou dobrého jedla. Nepoužívam polotovary, náhrady jedál, glutamany a suroviny s éčkami. Mám rada čisté chute z prvotných surovín. Dávam prednosť kvalitným, sezónnym a lokálnym potravinám. Myslím, že veľa vecí sa dá vyrobiť aj doma. Milujem skúšať nové, nepoznané chute a kombinácie chutí. Chcem prinavrátiť tradičnú slovenskú kuchyňu na naše stoly v modernom šate. Keďže žijem na dedine, používam bežne dostupné suroviny. Verím, že Vám MOJE JEDLO bude chutiť :-).