Čo budeme potrebovať na plech s rozmermi 35 x 37 cm - cca 16 ks?
Na cesto:
- 500 g lúpanej pohánky
- 250 ml vody (na pohánku)
- 250 g drvených ľanových semienok
- soľ
Na obloženie:
- šampiňóny
- olivy
- sušené paradajky
- cibuľu
- paradajkový pretlak
- 3 strúčiky cesnaku
- čerstvú bazalku
- čerstvý tymian
- solčanku alebo iné prírodné pochucovadlo
Ako budeme postupovať?
1. Pohánku dáme do hrnca, premyjeme a zalejeme vodou. Privedieme k varu, vypneme a pod pokrievkou necháme zmäknúť. Ľanové semienka podrvíme, dáme do misky, zalejeme vlažnou vodou a necháme odstáť.
2. Keď je pohánka uvarená, necháme ju vychladnúť. Vychladnutú pohánku rozmixujeme, ale nie úplne na kašu. Tak, aby nám ostali aj celé časti pohánky. K pohánke pridáme ľanové semienka, osolíme a rukou dobre premiešame.
3. Pripravíme si plech (35 x 37 cm) s papierom na pečenie. Premiešanú pohánku vysypeme na plech a rukami, ktoré si namáčame do vody, aby sa nám cesto nelepilo, roztláčame po celej ploche plechu. Na roztlačenú pohánku natrieme paradajkový pretlak s cesnakom a ochutíme solčankou bez glutamanu.
4. Teraz už môžeme použiť svoju fantáziu. Ja som na obloženie použila čerstvé šampiňóny, olivy, sušené paradajky a kolieska cibule. Takto pripravený koláč vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme cca 20 minút.
5. Po dopečení pizzu ozdobíme bazalkou a tymianom a necháme vychladnúť.
TIP: Pizzu nechaj vychladnúť. Bude sa lepšie krájať a držať pokope.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
913 kj 217 kcal | 7 g | 26 g | 9 g |
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.