Maj doma len zdravé potraviny
Supermarket nie je na prechádzky. Choď len do častí, kde sú výživné potraviny.
Čo mať doma, aby si sa dokonale nasýtila a nepribrala?
Stačí, ak v chladničke budeš mať:
- Ovocie všetkého druhu (najmä bobuľové ovocie, hrozno, melón, jablká, hrušky – toto sú druhy ovocia, ktoré majú najradšej chladné miesta – krásne ti poslúžia na raňajky alebo desiatu, či do dobrého koláčika).
- Zeleninu – veľa, veľa zeleniny najrôznejších druhov (listovú – rôzne šaláty, rukolu, špenát, kapustu, vňate; ďalej koreňovú zeleninu, ako mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler, cviklu či karfiol alebo brokolicu – ak sa u teba nájde kombinácia aspoň 2, 3 druhov – môžeš si jednoducho vyčarovať na raňajky smoothies a na obed vynikajúci šalát či grilovanú zeleninku s niečím ďalším, čo sa objaví v tvojej chladničke už o chvíľu :-)).
- Vajíčka – my ich odporúčame pripravovať natvrdo a konzumovať so zeleninovým šalátom alebo zeleninovým prívarkom, ale ak si dáš na raňajky aj praženicu, napríklad s brokolicou alebo s postrúhanou cuketou, určite nič nepokazíš :-).
- Biele jogurty a acidofilné mlieko – poctivý smotanový jogurt a acidko sú pre tvoje trávenie úžasným spojencom. Ak nie si alergická na laktózu, neboj sa ich konzumovať pravidelne. Určite neodporúčame kupovať ochutené jogurty – aj tento biely si vieš krásne dochutiť pridaním ovocia, medu, kokosu, orieškov a iných zdravých vecičiek. A bez éčok, umelých sladidiel a konzervantov.
- Rastlinné mlieka – kokosové, ryžové či mandľové mlieko ti padnú kedykoľvek vhod. Hodia sa do omáčok, smotanových polievok či do kaše na raňajky a krásne nahradia to živočíšne, ktoré ak nekúpiš na farme, nebude pre tvoje telo úplne ideálne.
- Syry – odporúčame tvrdé syry, parmezán, mozzarelu a feta syr. Najlepšie, ak je ti známy aj výrobca, na ktorého sa môžeš spoľahnúť.
- Tvaroh alebo cottage cheese – dobrý plnotučný tvaroh, najlepšie s nálepkou bio alebo od známeho farmára bude pre tvoje telo len prospešný. Ak chceš menej kalorickú alternatívu, siahni po cottage cheese.
- Bryndzu – jedine 100 % ovčia bryndza je pre tvoje telo naozaj prínosná a obsahuje kopec liečivých účinkov. Odporúčame na nátierku alebo na pšeno s dusenou zeleninou.
- Oleje – tekvicový, ľanový, konopný, mrkvový alebo iné výživné oleje. Nezabúdaj, že niektoré druhy olejov je najlepšie skladovať v chladničke. Nájdi si ten svoj, ktorý krásne dochutí šalát, celozrnné cestoviny, či raňajkovú kašu.
- Ocot – ak používaš do varenia ocot, vymeň ten klasický ocot za ocot s liečivými vlastnosťami - umeocot (ideálne skladovať ho do 25 °C, môžeš, ale aj v chladničke).
Čo ukryť do mrazničky?
- Mrazenú zeleninu a ovocie – zásoby zeleniny a ovocia najlepšie uskladníš, keď ich necháš zmraziť. Viac o tejto téme sa dočítaš v tomto článku.
- Ryby (losos, pstruh, tuniak...) – dopraj si raz za čas kvalitnú rybu, ktorá je nositeľom omega 3 mastných kyselín. Najlepšie je ich konzumovať čerstvé. Dobrým zdrojom sú predajne Metra, kde vozia čerstvé ryby asi 2 -3 krát do týždňa (a je tam veľký obrat potravín, keďže tam nakupujú i reštaurácie), a tiež jeden rybí obchodík v BA na Miletičke. Stačí podusiť so zeleninou a skvelá fitness večera je na svete.
- Mäsko – ak obľubuješ mäso, určite odporúčam to morčacie. Má najviac bielkovín a len zanedbateľné množstvo tuku. Dobré je i králičie, domáce kuracie, s mierou (ako všetko) to hovädzie. Ak si nájdeš mäsiara, ktorý robí svoje remeslo poctivo, určite sa dostaneš po kvalitné kúsky. Vhodnou voľbou je konzumácia mäsa, ktoré pochádza od malých chovateľov a drobných farmárov, ak nemáš možnosť domáceho.
A nakoniec, uprac aj v špajzi. Nechaj tam len tieto potraviny:
- Zeleninu – v špajzi sa bude páčiť cukete, baklažánu, rajčinám, paprike, cesnaku, cibule, zemiakom, sladkým zemiakom, avokádu či uhorkám. Už len z týchto plodín dokážeš v kombinácií s bylinkami a koreninami vyčarovať úžasné jedlá.
- Ovocie – citrusy, banány a iné tropické plodiny rozhodne neuskladňuj na chladných miestach. V tvojej komôrke sa im bude páčiť najviac.
- Olivový a kokosový olej – s týmito 2 typmi olejov si v tvojej kuchyni maximálne vystačíš. Ak sa bojíš, ako teraz vykúzliš obľúbené celozrnné palacinky, kokosový olej krásne nahradí ten slnečnicový, ktorý u teba v kuchyni už nemá, čo robiť.
- Strukoviny – šošovica, fazuľa, cícer, hrach a iné strukoviny budú pre tvoje telo len a len prínosom. Keďže sa dlhšie varia, odporúčame uvariť dopredu celý balík a potom uskladňovať v mrazničke.
- Celozrnná ryžu, celozrnné cestoviny a celozrnné múky – existuje množstvo ľudí, ktorí sa dokážu zaobísť aj bez týchto potravín, my ti ich však necháme :-). Na oplátku však vyhoď všetky biele varianty. Naozaj ti nebudú k ničomu a nechceš predsa živiť svoje tukové vankúšiky, však?
- Obilniny – pohánka, bulgur, pšeno, quinoa a iné mňam potraviny – pripravíš si ich o pár minút a v kombinácií s poriadnou dávkou zeleniny budú skvelou večerou či obedom.
- Semiačka a orechy – všetky druhov semienok a orechov sú vítané. Denne odporúčame konzumovať za hrsť, či už ako olovrant alebo desiatu. Skvelým dezertom sú mandle namočené do horkej čokolády.
- Med a cukor z kokosových kvetov na dosladenie – žiadne iné sladidlo naozaj nepotrebuješ. Tak dobre, nechaj si ešte ten javorový sirup. Ale s tými 3 alternatívami si vystačíš, ok?
- Bylinky a koreniny – všetky druhy byliniek sú povolené. Z korenín preferujeme himalájsku soľ, čerstvo namleté čierne korenie, kurkumu a čili.
- Sušené ovocie – odporúčame vždy sušené ovocie pred konzumáciou poriadne umyť. Obsahuje totiž často aj chemické látky a konzervanty. Ak budeš čítať etikety, všetko sa dozvieš.
My sme upratali. Teraz je to na tebe!
Ďalšie články, ktoré sa ti budú páčiť:
Prečo jem tieto 4 potraviny každý deň? - rady od trénerky
Praktický návod ako si vyskladať funkčný jedálniček
5 zaručených tipov ako schudnúť už navždy
Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.