Baklažán - nielenže je veľmi zdravý, ale má aj málo kalórií. Podporuje chudnutie, podiel vody je 89 %. Hydratuje telo, pôsobí antibioticky, proti rakovine a čistí krv. Má relatívne veľa vlákniny, draslíka, vitamínov skupiny B, mangánu a medi. Baklažán je teda výborná potravina nielen pre srdce, ale aj pre mozog. Silné antioxidanty obsiahnuté v šupke účinne chránia membrány nervových buniek a vitamín B1 podporuje tvorbu acetycholínu. Baklažán je vhodnou potravinou aj pri liečbe zvýšeného cholesterolu, aterosklerózy, rakoviny, cukrovky, zápchy a hemochromatózy.
Paradajky - ak ťa trápi pocit nafúknutého brucha, odporúča sa zjesť dve paradajky denne. V medicíne ich využívame na protizápalové liečby. Paradajky majú nízky obsah kalóríí, preto sú takisto vhodné pri chudnutí. Paprika - zásobáreň množstva vitamínov, vie poraziť toxíny a nadváhu. Je známa tým, že bojuje proti rakovine. Konzumácia hrachu dobre vplýva na naše kosti. Je zdrojom vitamínov a obsahuje mnoho vlákniny. Dodáva nám energiu a zlepšuje náladu.
Čo budeme potrebovať?
- 800 g paradajok
- 200 g žltých paradajok (nemusia byť)
- 1 stredne veľkú cibuľku
- 2 menšie baklažány
- 2 papriky
- 200 g hrachu (môže byť mrazený)
- 2 strúčiky cesnaku alebo 1 PL pesta z medvedieho cesnaku
- 1 ČL čierneho korenia
- kokosový olej
- ½ dcl olivového oleja
- 1 ČL himalájskej soli
Ako budeme postupovať?
1. Všetku zeleninu si nákrájame na kocky, papriku aj so semienkami.
2. Nasekanú cibuľku osmáhneme na kokosovom oleji, pridáme hrach a nakrájanú zeleninu, troška počkáme a podlejeme malým množstvom vody. Pridáme pesto alebo cesnak, soľ, korenie a olivový olej.
3. Varíme, kým omáčka nedostane konzistenciu, aká nám vyhovuje, potom nadávkujeme do fliaš a zasterilizujeme. Túto zdravú omáčku si môžeme otvoriť kedykoľvek, či už si ju vylejeme na cestoviny alebo pripravíme ako lečo.
Ďalšie tipy na konzervované dobrôtky:
Ako na zdravé zaváranie?
Úžasný prostriedok na posilnenie imunity
Domáce pesto z medvedieho cesnaku
Od svojho detstva obľubujem varenie, pečenie a rôzne domáce práce. V mojich 15-tich rokoch som vážila dosť veľa. A vzhľadom na môj veka bola moja kondícia na veľmi nízkom bode, nehovoriac o tom, že moje zdravie na tom tiež nebolo najlepšie. V tom čase som si povedala dosť a zmenila som svoj život od základov. Všetko sa to začalo samotným prístupom k mnohým okolnostiam. Snažila som sa nebyť lenivá a mať viac pohybu. Postupne som si upravovala aj jedálniček, ktorý do dnes obsahuje viac ovocia, zeleniny, vlákniny, zdravých tukov a podobne. Takýto systém sa mi úspešne darí udržiavať už pár rokov, vlastne, nie je to o udržiavaní, je to už celé o zvyku. Počas tohto obdobia sa mi podarilo schudnúť cca 20 kilogramov. Teraz sa cítim zdravšie, veselšie a všeobecne lepšie. Robím to čo ma tak baví a to je fotografovanie a príprava rôznych jedál.