Zdravá pochúťka na cesty – obložený chlebík po taliansky

Hurá, leto a dovolenky sú tu. Ale čo si zabaliť na cestu, aby sa nám jedlo nepokazilo a nezaťažilo naše trávenie? Malo by to byť niečo jednoduché a občerstvujúce. Keď som v mladosti chodila na výlety, vždy to bol, ako sme tomu hovorili, lepeňák. Tvoril ho vyprážaný rezeň medzi dvoma chlebmi, alebo suchá saláma plná tuku s horčicou. Dnes nemusíme už konzumovať dávno zabudnuté jedlá. Ponúkam ti domáce pečivo plnené úžasnou korenistou rukolou v kombinácii s olivovým olejom, bazalkou a mozzarellou. Prajem ti nielen dobrú chuť, ale aj šťastnú cestu a krásnu dovolenku. :-)

 

Doba prípravy: 1 hod 45 min

Čo budeme potrebovať na 9 ks?

Na pečivo

  • 500 h hladkej špaldovej  múky
  • 1 vrecko sušených bio kvasníc
  • 450 ml vody
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 1 lyžičku trstinového cukru (príp. kokosového)

Na potretie:

  • 4 lyžice vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • morskú/himalájsku soľ podľa chuti

Na naplnenie:

  • 100 g rukoly
  • 100 g cherry paradajok
  • olivový olej
  • 2 balíky mozzarelly (2×125 g)
  • lístky bazalky

Ako budeme postupovať?

1. Do misy vysypeme múku a pridáme sušené kvasnice. Dobre spolu premiešame.

2. Pridáme vodu, olivový olej, soľ a cukor.

3. Vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.

4. Po vykysnutí vylejeme cesto na plech s rozmermi 37×40 cm, ktoré sme vymazali olejom a vysypali múkou. Rukami cesto rovnomerne rozťahujeme po celom plechu. Aby sa nám cesto dobre roztieralo, ruky si namáčame v studenej vode.

5. Takto pripravené cesto necháme ešte 10 minút kysnúť na plechu. Potom ho vložíme do rúry rozohriatej na 200°C a pečieme 20 minút.

6. Po dvadsiatich minútach vyberieme z rúry, potrieme zmesou cesnaku, vody, olivového oleja a soli, vrátime do rúry a pečieme ešte 10 minút.

7. Keď je cesto upečené, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.

8. Po vychladnutí ho rozkrájame na 9 kusov a každý kus prekrojíme ako žemľu a plníme.

9. Najprv spodnú časť pečiva pokvapkáme olivovým olejom, poukladáme umytú rukolu, mozzarellu, paradajky a lístky bazalky.

10. Položíme vrchnú časť pečiva, zabalíme a môžeme cestovať.

 

Tip: Pečivo si môžeš naplniť podľa fantázie, napríklad vareným vajíčkom, kvalitnou šunkou, alebo prosciuttom. Samozrejme za predpokladu, že máš cestovnú chladničku.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (verzia s paradajkami, mozzarellou a rukolou):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny
1282 kJ

305 kcal

7 g 39 g 12 g

 

taliansky chlieb

 

oblozeny zdravy chlebik

 

recept na taliansky snack

Prajem ti príjemnú cestu a ešte krajšiu dovolenku! :-)

 

Parádne tipy na snacky, určite aj do auta, nájdeš aj v našej novej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

zdrave recepty Z fitka do kuchyne special 2

 

Pozri si aj iné tipy na pečivo:

Kurkumové žemličky

Domáce bezlepkové žemle

Chrumkavé špaldové žemle

 

 

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 28/06/2017 a zaradený do kategórie: DesiataPečivoReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 roka   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre