![zelerové hranolky](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/brokolicovy-syr7-medium.jpg)
Doba prípravy: 80 min.
Čo budeme potrebovať na cca 6 porcií?
- 1 väčší zeler
- štipku morskej/himalájskej soli
- celú rascu na posypanie
- 2 lyžice olivového oleja
Na brokolicový syr:
- 1 ks menšej brokolice
- 500 g syra do 30 % tuku
- olej na vymastenie šálok
- celozrnnú špaldovú strúhanku (ak nemáme, môžeme nahradiť napr. kukuričnou)
Na jogurtovú tatarku:
- 250 g bieleho jogurtu
- 1 červenú cibuľu
- 2 kyslé uhorky
- štipku morskej/himalájskej soli
- mleté čierne korenie
Ako budeme postupovať?
2. Brokolicu rozoberieme na ružičky a tvrdé časti odrežeme. Vložíme do hrnca s vodou a dáme variť. Keď je brokolica uvarená, vylejeme prebytočnú vodu cez sitko a necháme brokolicu odkvapkať a vychladnúť.
3. Do misy nastrúhame na jemnom strúhadle syr. Pridáme vychladnutú brokolicu, ktorú sme vidličkou roztlačili. Všetko spolu dôkladne premiešame.
4. Šálky dôkladne vytrieme olejom a vysypeme strúhankou. Polievkovou lyžicou plníme šálky zmesou syra a brokolice tak, že zmes popritláčame a vrch zasypeme opäť strúhankou.
5. Takto pripravené šálky poukladáme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 °C 45 minút.
6. Kým sa syr pečie, pripravíme tatarku z jogurtu. Jogurt dáme do misky, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a najemno nastrúhanú uhorku. Ochutíme soľou a čiernym korením.
7. Keď je syr upečený do zlatista, vyberieme ho z rúry. Nožom uvoľníme kraje a vyklopíme na tanier. Pridáme hranolky, jogurtovú tatarku a môžeme podávať.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 622 kJ 386 kcal | 21 g | 19 g | 28 g | 4 g |
![ako pripravit brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/brokolicovy-syr.jpg)
![ako pripravit brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/brokolicovy-syr2.jpg)
![uvarenu rokolicu rozoberieme na ruzicky a zmiesame s postruhanym syrom zmes brokolice a syra](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/brokolicovy-syr3.jpg)
![salky plnime zmesou zmes brokolice a syra naplnena v salkach](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/DSC_0064-e1489396801125.jpg)
![ako pripravit brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/brokolicovy-syr4.jpg)
![ako pripravit brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/brokolicovy-syr6.jpg)
![ako pripravit brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/brokolicovy-syr10.jpg)
Tento fantastický recept a mnoho ďalších nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.