Vyprážaný syr zdravo? Áno! Brokolicový syr so zelerovými hranolkami

V minulosti som vyprážaný syr milovala. Okolnosti a zmena stravovania zapríčinili, že som ho zo svojho jedálneho lístka úplne vynechala. Našla som si však alternatívu, vďaka ktorej si aj takúto nezdravú pochúťku môžem dopriať a moje trávenie nepríde k žiadnej ujme. V prvom rade si kupujem kvalitný syr, ktorý neobsahuje žiadne zbytočné konzervanty. Podstatnejší fakt, v čom je môj recept zdravší, netkvie v samotnom syre, ale v jeho spôsobe prípravy. Syr nevyprážam, ale pečiem! Výsledok je rovnako chrumkavý, takže si na ňom zaručene pochutíš ;-). A aby ti k syru nechýbali hranolky, v mojom recepte nájdeš aj ich zdravšiu alternatívu pripravenú zo zeleru. Ideš sa so mnou pustiť do prípravy?
Doba prípravy: 80 min.
Doba prípravy: 80 min.
Čo budeme potrebovať na cca 6 porcií?
Na zelerové hranolky:
Na brokolicový syr:
Na jogurtovú tatarku:
- 1 väčší zeler
- štipku morskej/himalájskej soli
- celú rascu na posypanie
- 2 lyžice olivového oleja
Na brokolicový syr:
- 1 ks menšej brokolice
- 500 g syra do 30 % tuku
- olej na vymastenie šálok
- celozrnnú špaldovú strúhanku (ak nemáme, môžeme nahradiť napr. kukuričnou)
Na jogurtovú tatarku:
- 250 g bieleho jogurtu
- 1 červenú cibuľu
- 2 kyslé uhorky
- štipku morskej/himalájskej soli
- mleté čierne korenie
Ako budeme postupovať?
1. Zeler ošúpeme a nakrájame na hranolky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme, posypeme rascou a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme 35 - 40 minút, najlepšie s ventilátorom.
2. Brokolicu rozoberieme na ružičky a tvrdé časti odrežeme. Vložíme do hrnca s vodou a dáme variť. Keď je brokolica uvarená, vylejeme prebytočnú vodu cez sitko a necháme brokolicu odkvapkať a vychladnúť.
3. Do misy nastrúhame na jemnom strúhadle syr. Pridáme vychladnutú brokolicu, ktorú sme vidličkou roztlačili. Všetko spolu dôkladne premiešame.
4. Šálky dôkladne vytrieme olejom a vysypeme strúhankou. Polievkovou lyžicou plníme šálky zmesou syra a brokolice tak, že zmes popritláčame a vrch zasypeme opäť strúhankou.
5. Takto pripravené šálky poukladáme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 °C 45 minút.
6. Kým sa syr pečie, pripravíme tatarku z jogurtu. Jogurt dáme do misky, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a najemno nastrúhanú uhorku. Ochutíme soľou a čiernym korením.
7. Keď je syr upečený do zlatista, vyberieme ho z rúry. Nožom uvoľníme kraje a vyklopíme na tanier. Pridáme hranolky, jogurtovú tatarku a môžeme podávať.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
2. Brokolicu rozoberieme na ružičky a tvrdé časti odrežeme. Vložíme do hrnca s vodou a dáme variť. Keď je brokolica uvarená, vylejeme prebytočnú vodu cez sitko a necháme brokolicu odkvapkať a vychladnúť.
3. Do misy nastrúhame na jemnom strúhadle syr. Pridáme vychladnutú brokolicu, ktorú sme vidličkou roztlačili. Všetko spolu dôkladne premiešame.
4. Šálky dôkladne vytrieme olejom a vysypeme strúhankou. Polievkovou lyžicou plníme šálky zmesou syra a brokolice tak, že zmes popritláčame a vrch zasypeme opäť strúhankou.
5. Takto pripravené šálky poukladáme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 °C 45 minút.
6. Kým sa syr pečie, pripravíme tatarku z jogurtu. Jogurt dáme do misky, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a najemno nastrúhanú uhorku. Ochutíme soľou a čiernym korením.
7. Keď je syr upečený do zlatista, vyberieme ho z rúry. Nožom uvoľníme kraje a vyklopíme na tanier. Pridáme hranolky, jogurtovú tatarku a môžeme podávať.
Výživové hodnoty na 1 porciu:







Prajeme ti dobrú chuť!
Tento fantastický recept a mnoho ďalších nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:
Tento fantastický recept a mnoho ďalších nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II: