Vyprážaný syr zdravo? Áno! Brokolicový syr so zelerovými hranolkami

V minulosti som  vyprážaný syr milovala. Okolnosti a zmena stravovania zapríčinili, že som ho zo svojho jedálneho lístka úplne vynechala. Našla som si však alternatívu, vďaka ktorej si aj takúto nezdravú pochúťku môžem dopriať a moje trávenie nepríde k žiadnej ujme. V prvom rade si kupujem kvalitný syr, ktorý neobsahuje žiadne zbytočné konzervanty. Podstatnejší fakt, v čom je môj recept zdravší, netkvie v samotnom syre, ale v jeho spôsobe prípravy. Syr nevyprážam, ale pečiem! Výsledok je rovnako chrumkavý, takže si na ňom zaručene pochutíš ;-). A aby ti k syru nechýbali hranolky, v mojom recepte nájdeš aj ich zdravšiu alternatívu pripravenú zo zeleru. Ideš sa so mnou pustiť do prípravy?

Čo budeme potrebovať na cca 6 porcií?

Na zelerové hranolky:

  • 1 väčší zeler
  • olivový olej
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • rascu

Na brokolicový syr:

  • 500 g syra do 30 % tuku
  • 1 ks menšej brokolice
  • celozrnnú špaldovú strúhanku (ak nemáme, môžeme nahradiť napr. kukuričnou)
  • olej na vymastenie šálok
  • 6 ks väčších šálok

Na jogurtovú tatarku:

  • 250 g bieleho jogurtu
  • 1 červenú cibuľu
  • 2 kyslé uhorky
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. Zeler ošúpeme a nakrájame na hranolky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme, posypeme rascou a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme 35 – 40 minút, najlepšie s ventilátorom.

2. Brokolicu rozoberieme na ružičky a tvrdé časti odrežeme. Vložíme do hrnca s vodou a dáme variť. Keď je brokolica uvarená, vylejeme prebytočnú vodu cez sitko a necháme brokolicu odkvapkať a vychladnúť.

3. Do misy si na jemnom strúhadle nastrúhame syr. Pridáme vychladnutú brokolicu, ktorú sme vidličkou roztlačili. Všetko spolu dôkladne premiešame.

4. Šálky dôkladne vytrieme olejom a vysypeme strúhankou. Polievkovou lyžicou plníme šálky zmesou syra a brokolice tak, že zmes popritláčame a vrch zasypeme opäť strúhankou.

5. Takto pripravené šálky poukladáme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 stupňoch 45 minút.

6. Kým sa syr pečie pripravíme si tatarku z jogurtu. Jogurt dáme do misky, pridáme na drobno nakrájanú cibuľku a na jemno nastrúhanú uhorku. Ochutíme soľou a čiernym korením.

7. Keď je syr upečený do zlatista, vyberieme ho z rúry. Nožom uvoľníme kraje a vyklopíme na tanier. Pridáme hranolky, jogurtovú tatarku a môžeme podávať.

brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami

brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami

zmes brokolice a syra

zmes brokolice a syra naplnena v salkach

brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami

brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami

brokolicovy syr so zelerovymi hranolkami

Prajeme ti dobrú chuť!

Výživové hodnoty 1 porcie.

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
1622 kj

386 kcal

21 g 19 g 28 g

Ďalšie skvelé recepty s brokolicou :

Famózna FIT večera: Zapekaná brokolica s kuracím mäskom

Brokolicovo-pohánkové bezlepkové palacinky

Bomba raňajky: Broko-vajíčka na pestrej zelenine

 

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 13/03/2017 a zaradený do kategórie: PotréningovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre