Vynikajúce špaldové cesnačky vhodné na posedenie s priateľmi

Koniec roka sa nesie v znamení osláv, rodinných stretnutí a radosti. Aby sme nečakali na Nový rok s prázdnym žalúdkom, jednou z mnohých pochúťok môžu byť práve tieto cesnačky. A aby sme vykročili do Nového roka tou správnou nohou upečte si ich zo špaldovej múky a kvalitného masla. Tieto vynikajúce špaldové cesnačky sa stanú po prvom kúsku tvojou “srdcovou záležitosťou”. 

Čo budeme potrebovať na špaldové cesnačky cca 60ks?

Na cesto: 

  • 400 g polohrubej špaldovej múky
  • 400 g hladkej špaldovej múky
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml bieleho jogurtu
  • 1 kocku kvasníc ( ak viete pracovať s kváskom, môžete požiť i ten)
  • 1 lyžicu medu
  • 130 ml olivového oleja

Na plnku: 

  • 1 celá hlava cesnaku
  • 250 g kvalitného masla
  • štipku soli
  • 200 g syru grana padana
  • 150 g nivy alebo iného syra z modrou plesňou

Na potretie:

  • cesnak
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • voda

Ako budeme postupovať?

1. Mlieko si zahrejeme tak, aby bolo vlažné, pridáme med, kvasnice a urobíme si kvások.

2. Do misy vysypeme múky, pridáme olej, jogurt, olivový olej, soľ a kvások.

3. Všetko spolu zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste cca 30 minút.

4. Zatiaľ si ošúpeme cesnak, ktorý spolu s maslom a soľou rozmixujeme na hladko.

5. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle.

6. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme, potrieme vymixovaným maslom a posypeme syrom.

7. Takto pripravené cesto zrolujeme do štrúdle a krájame nožom do tvaru trojuholníka. Trojuholníky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 15-20 minút.

8. Po upečení potrieme vrch roztlačeným cesnakom zmiešaným v olivovom oleji s vodou.

fitshaker-blog-spaldove-cesnacky2   fitshaker-blog-spaldove-cesnacky5

Prajem ti pohodové vychutnávanie a šťastný Nový rok! 

 

Tipy na ďalšie recepty na príjemné posedenia s priateľmi a blízkymi: 

Aj čipsy môžu byť zdravé. Priprav si ich z cukety!

Super chrumkavé krekry z tekvice hokkaido

Dokonalé zdravé pagáče zo špaldovej múky

 

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 29/12/2016 a zaradený do kategórie: KváskovanieReceptyZdravé chrumkanie   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre