Hrášok je ďalšou jarnou zeleninou, aj keď botanicky je to ovocie. Malé zelené guľôčky však skrývajú veľké benefity pre naše zdravie. Hrach má veľký vplyv na trávenie, vláknina pomáha pri zápche a detoxikuje naše telo. Obsahuje vitamíny skupiny B, najviac vitamín B1, ktorý dohliada na našu náladu. Kontroluje hladinu cukru v krvi, stráži krvný tlak a srdce. Takisto je prevenciou proti rakovine, podporuje imunitu, zdravé kosti a chudnutie.
Ako na to?
1
Hrášok dáme do misy.
2
Pridáme nastrúhaný syr a nakrájanú cibuľku.
3
Šampiňóny ošúpeme, nakrájame a pridáme do misy.
4
Všetko posypeme múkou a zalejeme rozmiešanými vajíčkami.
5
Dochutíme soľou a čiernym korením.
6
Nakoniec pridáme kypriaci prášok a všetko spolu dobre premiešame.
7
Ja som použila silikónovú formu, ak nemáte, tak formu na mafiny vymasťte a vysypte múkou.
8
Do každej formičky dáme zmes tak, že na vrchu urobíme kopček.
9
Takto pripravené mafiny vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme 30 minút.
10
Keď sú mafiny upečené, necháme ich chvíľu vychladnúť a môžeme podávať. Výborné sú aj studené.
Tip: K mafinom si môžete uvariť nové zemiaky a obed je hotový.
Výživové hodnoty na 1 ks:
111 kcal
467 kJ
T:
5 g
B:
9 g
S:
7 g
V:
2 g
Dobrú chuť :-)!
Tipy na zdravé snacky, ale aj ďalšie výživné recepty nájdeš v našich knihách:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.