Výborný tekvicový cheesecake: tip na dezert nielen na jesenné dni
Z tekvice sa okrem slaných receptov veľmi dobre pripravujú aj sladké a tento je jedným z nich. Cheesecaky sú celkovo veľmi obľúbené vďaka ich jednoduchej príprave a ja verím, že aj tento voňavý jesenný dezert ti bude chutiť. Príprava je jednoduchá, takže to zvládne určite každý. Vyskúšaš :-)?
Čas prípravy: 90 minút + čas chladenia aspoň 4 hodiny
Čo budeme potrebovať na 10 porcií?
Na korpus:
- 100 g pomletých ovsených vločiek
- 100 g mandľovej múky
- 2 lyžice kokosového oleja
- 2 lyžice agáve alebo domáceho medu
Na plnku:
- 500 g tekvice hokkaido
- 500 g jemného tvarohu
- 200 g krémového syra
- 2 vajíčka
- 1 lyžičku mletej škorice
- 0,5 lyžičky mletého badiánu
- agáve alebo med podľa chuti − cca 50 g
Ako budeme postupovať?
1. Tekvicu poriadne umyjeme, nakrájame na kocky a dáme uvariť do vriacej vody do mäkka.
2. Následne ju precedíme, a keď trocha vychladne, rozmixujeme ju na hladké pyré.
3. Kým sa tekvica varí, pripravíme korpus. Pomleté vločky, mandľovú múku, kokosový olej a agáve si zmiešame a vytvoríme mrveničku, ktorú rukami pritlačíme na dno tortovej formy s priemerom 26 cm.
4. Tekvicové pyré zmiešame s ostatnými surovinami na plnku a krém nalejeme na korpus.
5. Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 ˚C na 60 minút, následne ho vyberieme, necháme vychladnúť a potom ho dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny.
Tip: Do koláčika môžeme pridať aj hotové perníkové korenie v pomere, ako nám chutí, a bude ešte voňavejší a jesennejší :-).
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 066 kJ
253 kcal |
10 g | 22 g | 18 g | 2,1 g |
Ako ti chutilo :-)?
Tie najlepšie recepty z nášho blogu nájdeš aj v knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:
A čo ďalšie si môžeš pripraviť z tekvice hokkaido?
Famózna omeleta z tekvice hokkaido. Recept vhodný aj pre deti od 1 roka
Fantastické cestoviny pappardelle s tekvicou hokkaido, na ktoré stačí IBA 25 minút
Vynikajúce hokkaido gnocchi so smotanovo-šampiňónovou omáčkou
Super chrumkavé krekry z tekvice hokkaido
- Pšenová kaša s makom a hruškami, ktorá chuťou pripomína štrúdľu od babičky - 4. januára 2021
- Nealko jablkový punč, ktorý príjemne zohreje aj cez sviatky - 30. decembra 2020
- Proteínové kokosové guľky: iba 4 ingrediencie a 20 minút a máš HOTOVO - 29. decembra 2020
Článok bol pridaný dňa 11/10/2020 a zaradený do kategórie: DesiataFitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske | Autor: Viktória Janov