Víťazka MasterChef Martinka: “Moje tipy na zdravé pečenie bez výčitiek.”

Ak si pozerala reláciu MasterChef, čerstvú víťazku Martinku ti iste predstavovať netreba. My sme ju pre teba exkluzívne vyspovedali, pretože iste si nevedela, že… i jej sa vďaka zdravej strave podarilo schudnúť. Že i ju trápili zdravotné problémy, ktoré vyriešilo vhodné jedlo. Že i ona je milovníčka zdravého pečenia. A nielen to! Dnes sa s tebou podelí o jej finty, ako si vyčarovať chutnú maškrtu bez výčitiek. Nechaj sa inšpirovať fantastickou kuchárkou, ktorej výtvory si zamilovali aj TOP šéfkuchári :-).

Martinka, vďaka jedlu si si dokázala pomôcť pri zdravotných problémoch… Prezradíš nám o tom viac?

Vždy som milovala jesť a asi ako každá žena si prešla rôznymi diétami (najmä pred letom). Čo sa však vždy na jeseň zmenilo a ja som sa vrátila k občasnému prejedaniu hlúposťami. Dlhodobo som však (niekoľko rokov) trpela na chronické kvasinkové infekcie, ktoré striedavo mizli a vracali sa. Bola som z toho dosť zúfalá. Okrem toho, že som sa cítila nepríjemne, neisto a zle vo svojej koži, negatívne to ovplyvňovalo môj osobný partnerský život. V istom momente som si povedala, že stačilo. Začala som googliť a na zahraničných stránkach som natrafila na nízkosacharidové diéty, paleo a podobne, ktoré vraj tento problém vedia odstrániť natrvalo.. Ak teda dlhodobo zmeníte stravu a časom sa z toho stane váš životný štýl.

IMG_0995

Prešla si teda na paleo. Čím ťa tento stravovací smer zaujal a prečo je ti taký blízky?

To je veľmi dobrá otázka. Tento štýl som objavila v období, keď aj vo mne rozkvitala myšlienka, že by som chcela začať blogovať. Zahraničné blogy sú (podľa mňa) o niekoľko tried lepšie, alebo aspoň v tom období boli, a natrafila som na niekoľko paleo blogov, ktoré boli plné neskutočných fotiek, fantastických jedál a, samozrejme, za nimi stáli inšpiratívne osobnosti. Okrem toho ma, samozrejme, zaujalo to, aké výsledky s tým ľudia dosahovali, či už zdravotné alebo čo sa týka straty hmotnosti, väčšej energie a pod. Samozrejme, ma však presvedčilo najmä to, keď som si to vyskúšala. Hneď som sa cítila lepšie. Po dlhšom období na tejto strave sa moje problémy začali strácať, začala som chudnúť v partiách, s ktorými som mala vždy problémy, zlepšila sa mi pleť a aj energie som mala na rozdávanie. Nehovoriac o tom, že papať veľa zeleniny a zdravých tukov mi veľmi vyhovuje.

Aké sú tvoje najobľúbenejšie ingrediencie, ktoré nesmú v tvojej kuchyni chýbať a prečo?

Vajíčka, slanina, kopec čerstvej zeleniny, čokoláda a orechy. Vajíčka milujem ako súčasť raňajok. Vedia ma veľmi dobre zasýtiť a dajú sa pripraviť na milión spôsobov. Čo sa týka slaniny, tak keď človek papá nízkosacharidovo, pozitívne je, že tie kalórie, ktoré neprijíme v klasických prílohách, potrebuje nahradiť tukom. A u mňa pri tomto vyhráva slaninka :-). Zeleninu, samozrejme, jem asi s každým chodom, čiže tá chýbať určite nemôže. Čokoláda najmä preto, že som na nej závislá a milujem koštovať a porovnávať rôznych výrobcov. A oriešky? Nuž to je pre mňa hlavná surovina pri zdravom pečení, tak najmä preto.

IMG_8824-2

Už niekoľko rokov vedieš spoločne s kamarátkou Kikou blog FoodLover, kde pridávate fantastické zdravé recepty. Odkiaľ čerpáš inšpiráciu na nové jedlá?

Inšpiráciu? No kedysi to boli najmä zahraničné blogy, teraz to ide nejako tak samo. Ešte počas výšky som na prednáškach namiesto písania poznámok študovala stránky s receptami a pomaly sa učila, čo sa k sebe hodí a čo nie. Vždy sa teším na sezónne suroviny, ktoré si potom v hlave kombinujem a vymýšľam nové recepty. Ale, samozrejme, niekedy je to len tak, že otvorím chladničku, niečo mi napadne a recept je hotový :-).

Čo by si odporúčala ženám, ktoré chcú schudnúť? Máš nejaké overené tipy?

Myslím si, že základom je začať chudnúť stravou, ktorú si vieme predstaviť papať dlhodobo a budeme sa cítiť aj pri nej spokojne a „uspokojene“. Diéty, radikálne zníženie príjmu kalórií je podľa mňa úplná hlúposť. Je to nezdravé a neudržateľné. Okrem toho sú základnými piliérmi, podľa mňa, disciplína, trpezlivosť, správne nastavenie mysle a úprimnosť voči sebe samej. Nemám rada, keď sa ľudia vyhovárajú na čas alebo niečo podobné. Myslím si, že sú to len výhovorky.

12637182_10208898423286313_475182451_o

Určite sa aj tebe stáva, že ťa prepadne chuť na sladké. Máš nejaký tip po čom siahnuť, aby sme uspokojili chuťové poháriky a netrpeli výčitkami svedomia?

Samozrejme, že sa mi to stáva a najmä počas PMS. Ja zvyčajne siahnem po čerstvých datliach, ktoré brutálne milujem. Ak ste to ešte neskúšali, vrelo odporúčam. A potom, samozrejme, vysokopercentná čokoláda. Ale musím sa priznať, že aj mne sa niekedy stane, že siahnem po nejakej hlúposti, bývam totiž stále doma s rodičmi a u nás sa aj napriek mojim zákazom niečo „zlé“ vždy nájde. Asi odporúčam najmä to, nemať také veci doma :D.

Momentálne sa živíš aj predajom zdravých koláčikov a cateringom. Ako podľa teba vyzerá taká zdravá sladkosť?

Pre mňa zdravá sladkosť musí spĺňať niekoľko vlastností. Mala by byť bez lepku, prírodne sladená a z čo najkvalitnejších surovín.

Ak sa rozhodneme, že už nechceme jesť dobošky, veterníky, moravské koláče a podobné typické sladké, čo by sme si mali nakúpiť, aby sme pripravili zdravé alternatívy?

Sladidlá ako kokosový cukor, med, datle alebo javorový sirup. Namiesto normálnych múk používať kokosovú múku, zlaté ľanové semiačka a mleté orechy ako mandle, lieskovce a podobne. Okrem toho používam veľa kokosového mlieka a kokosového oleja.

IMG_0167

Pečenie z bezlepkových múk je zložitejšie ako z tých, ktoré obsahujú lepok. Máš nejaké fígle, aby cesto držalo pokope?

Čo sa týka pečenia s bezlepkovými múkami, áno, je to náročnejšie. Ale u mňa stačilo vymyslieť jeden skvelý recept a ostatné som od neho už vytvorila len zmenou niektorých zložiek. Prvý taký receptík sa mi podaril banánový chlebík z banánov, kokosového mlieka, oleja, vajíčok, kokosovej múky a ľanových semiačok. Iné príchute takýchto pečených korpusov jednoducho vymyslím tak, že banány nahradím datlami, či medom, časť kokosovej múky nejakými orechami či kakaom. Takto vznikajú naozaj skvelé bezlepkové korpusy. A podobne je to aj s chrumkavými základmi. Ako prvý vznikol posúch zo semiačok a jablkového pyré. Ak som chcela sladký základ, nahradila som časť orechov kokosovým cukrom, semiačkami orieškami a jablkové pyré banánom či veganským vajíčkom zo zlatého ľanu. A opäť bolo cesto na svete.

Ako je to v prípade zdravých krémov? Aké kombinácie surovín sú tvoje naj?

Najviac asi vyrábam parížsky krém z kokosového mlieka a kvalitnej čokolády. Ďalej obľubujem ovocné krémy z datlí a nejakého ovocia – tu som sa inšpirovala raw stravou. A asi takým posledným sú domáce orieškové maslá v kombinácii s kokosovou smotanou.

IMG_1687

Čím odporúčaš nahradiť rafinovaný cukor? Zvykneš sladiť len ovocím?

Ja osobne najviac používam agátový med, kokosový cukor a čerstvé datle.

Máš pre nás tip na jednoduchý a zdravý dezert, ktorý miluješ?

Heh, no toho by som vedela napísať asi veľa, ale taká naozaj jednoduchá vec sú čokoládové truffles z čokolády a kokosového mlieka. Jednoducho privediete do varu 1 diel kokosového mlieka, zalejete ním rovnaké množstvo (na váhu) nasekanej čokolády a štipku soli, premiešate na jemný krém a chladíte cca 30 minút. Následne z hmoty tvarujete guľôčky, ktoré obaľujete v kakau alebo nasekaných orieškoch.

trufla3

Naši čitatelia ťa môžu poznať aj zo súťaže MasterChef. Čo ťa motivovalo k tomu, aby si sa prihlásila?

Keďže to s gastronómiou myslím naozaj vážne a chcela som dokázať svojmu okoliu ako veľmi, tak napríklad aj to. Ľudia okolo mňa stále nechceli pochopiť, že niekto, kto má vyštudovaný matfyz sa chce venovať zdravému jedlu a gastronómii. To ma veľmi mrzelo a svojim spôsobom aj bolelo a toto mi prišla ako príležitosť ukázať im, že to myslím naozaj vážne. Totiž okrem blogovania, tvorenia receptúr a pečenia zdravých dezertov ma gastronómia zaujíma aj inak. Mala som o nej aj diplomovú prácu, pracovala som pre jednu veľkú nemenovanú firmu, ktorá vlastní veľa reštaurácií.

Chcela by som prispieť k tomu, aby sa úroveň gastronómie na Slovensku zlepšila a bola to jedna z vecí, ktorá bude v budúcnosti na Slovensko lákať turistov. A nehovoriac o tom, že mám naozaj veľké sny, čo sa týka podnikania v gastronómii. Okrem toho by som chcela písať kuchárske knihy, možno mať aj vlastnú televíznu show a tak ďalej. Je toho naozaj veľa a na Slovensku (ako aj inde) to funguje tak, že človek musí poznať ľudí alebo ľudia jeho. Inak sa málo vecí podarí. A práve takto – cez televíznu show – sa človek vie dostať do povedomia ľudí.

Čo ti táto súťaž dala a čo ťa najviac prekvapilo?

Okrem toho, že som sa v súťaži naučila mnoho nových technologických postupov pri varení, otestovala som si svoju bojovnosť a výdrž. Som typ človeka, ktorý miluje výzvy a potrebuje sa stále posúvať dopredu. Táto súťaž bola naozaj obrovskou výzvou a som veľmi rada, že som sa dostala až tak ďaleko. A ten pocit, počuť od odborníkov, že vaše jedlá sú naozaj dobré, nápadité, že máte talent a podobne je naozaj neopísateľný :-). A prekvapilo? No asi najmä to, ako ľudia na Slovensku vnímajú sebavedomých ľudí a komentujú ich charakter na sociálnych sieťach aj napriek tomu, že ich osobne nepoznajú :-).

13433164_1087562754641892_8316439460172365977_o

Veľmi sa tešíme, že si sa prebojovala medzi tých najlepších. Máš pre naše čitateľky – gazdinky nejaké overené, praktické tipy, ktoré by im mohli varenie uľahčiť?

Ak máte pocit, že nemáte čas si večer uvariť niečo zdravé, jednoducho si oblanžírujte sezónnu zeleninku, hoďte vajíčka na panvicu a zdravú večeru máte do 10 minút na stole ;-).

 

Rýchle otázky na záver:

Najlepšie jedlo, aké si kedy jedla – to asi neviem povedať – ja sa snažím vychutnať každé jedlo, ktoré zjem.

Obľúbená sladkosť – domáci mandľový nugát z pražených mandlí sladený kokosovým cukrom.

Nezdravé jedlo, ktorého sa nevieš vzdať – asi také nemám. Ja sa väčšinou nezdravé jedlá snažím „prerobiť“ na zdravé a tie verzie mi nakoniec aj tak chutia viac :-).

Inšpirujúca osobnosť vo svete gastronómie – Jamie Oliver a Gordon Ramsay.

Obľúbená športová aktivita – posilňovňa (som tam aj 5-krát do týždňa), korčulovanie a beh.

Najväčší úspech – asi to, že som tak skoro prišla na to, čo chcem v živote robiť a odvtedy idem vytrvalo za tým :-).

Najväčší sen – že moje kuchárske knihy budú tak dobré, že sa budú prekladať do angličtiny a ľudia na celom svete budú variť z mojich kníh + moje koláčiky (receptúry pod mojou značkou) sa raz budú podávať v najväčších metropolách na svete (Paríž, New York, …) .. Viem, moje sny sú nezvyčajne veľké :-).

xtrK.zak_5353_jpg (1)

Martinka, ďakujeme krásne za rozhovor a prajeme ti, nech sa všetky tvoje sny stanú skutočnosťou :-).

 

nová-kniha-blog-text2

Romana Cibulková

Článok bol pridaný dňa 24/06/2016 a zaradený do kategórie: StravovanieVšeobecné   |   Autor: Romana Cibulková

Komentáre