Včelí peľ je liekom na rôzne diagnózy. Vylieči aj tvoj problém?

Vedeli ste o tom, že tak obyčajná surovina ako peľ má neuveriteľne úžasné účinky pre naše zdravie? Je to najväčší antioxidant, ktorý sa nachádza v prírode. Obsahuje nielen prírodné antibiotiká, ale aj esenciálne aminokyseliny, minerály, zdravé tuky, vitamíny a proteíny. Tento unikátny kokteil živín je vynikajúci pre všetkých aktívnych ľudí, pretože dodáva energiu, reguluje hladinu cukru v krvi a pomáha pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe. Úžasné, však? :) Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí začínajú svoj dník ranným rituálom ako my, ako napr. len pohárom čistej vody alebo tej citrónovej, tak mám pre vás malú zmenu. Čo by ste povedali na včelí peľ? Naštartuje metabolizmus hneď z rána a dodá mu všetko potrebné na úžasný deň :)

Máloktoré stvorenie nášho sveta je tak malilinké rozmermi a tak veľké svojim významom pre človeka ako sú včielky! Včely svoj peľ premieňajú na jedlo pre seba a zároveň na zázračný elixír pre zdravie nás všetkých. Jedným z najzaujímavejších faktov o včeľom pele je, že nemôže byť syntetizovaný v laboratóriu. Bolo vykonaných množstvo chemických analýz najmodernejšími diagnostickými zariadeniami, ale stále ešte existujú niektoré prvky, ktoré sa nepodarilo identifikovať. Včely doň pridávajú svoje tajomné “ingrediencie”, vďaka ktorým sa stáva peľ úžasným doplnkom pre zdravie. Výskumy i sám pán Valovič  (učiteľ včelárstva a člen výkonného výboru Slovenského zväzu včelárov) a môj kamarát Peťo (spomínaný aj v tomto článku), o ňom hovoria ako o dokonalom produkte. Pri testovaní rôznych potravín bola práve u včelieho peľu vykazovaná najväčšia antioxidačná schopnosť.  Antioxidanty sú považované za možné ochranné látky pred poškodením ľudského organizmu voľnými radikálmi a spomaľujú vývoj mnohých chronických ochorení.

fitshaker_blog_vceli_pel_vcela1

Peľ má veľký biologický účinok. Obsahuje najbohatší známy zdroj vitamínov, minerálov, proteínov, aminokyselín,  enzýmov a tukov, rovnako ako významné množstvo prírodných antibiotík. V peli papáme tento zdravý kokteil:

skupina vitamínov B komplex (ako B1 – tiamín, B2 – riboflavín, B5 – kyselina pantoténová, B6 – pyridoxín, B 12 – potrebný na tvorbu červených krviniek, ale i B3 – niacin , B7 – biotin, B9 – kyselina listová). V 100 g peľu je obsiahnuté  9,2 mg vitamínu  B1, 18,5 mg  B2 a 5,0 mg B6. A to denná odporúčaná dávka týchto vitamínov je  B1 – 1,4 mg, B2 – 1,6 mg, B6 – 1,8 mg),

vitamíny, vitamín A (retinol/karotén). Retinol sa nachádza v potravinách živočíšneho pôvodu. V rastlinách a v peli je to tzv. β–karotén, ktorý predstavuje provitamín A, látku z ktorej si naše telo ľahko syntetizuje vitamín A (retinol). Peľ je veľmi bohatý práve na β–karotén a môže ho  obsahovať 20-krát viac ako je množstvo prítomné v mrkvičke. Ďalej sú v peli vysoko zastúpené i vitamíny  C, D, E a K,

minerálne látky (napr. draslík, horčík, vápnik, meď, železo, kremík, fosfor, síra, chlór, mangán),

sacharidy (napr. glukóza, fruktóza, dextrín, škrob, celulóza, ribóza, pentóza, kyselina glukurónová, kyselina pyrohroznová, pollenín)

tuky s najhodnotnejšími esenciálne mastnými kyselinami (linolová, linolénová a arachidonová),

enzýmy – veľké zastúpenie rôznych druhov,

aminokyseliny, ktoré sú základom bielkovín. V našom organizme je 22 aminokyselín, ktoré sú pre nás kľúčovo dôležité. Asi 14 z nich si dokáže telo vytvoriť samo, no ostatné musíme prijímať v strave, ktorú konzumujeme. A práve esenciálne aminokyseliny (tie, ktoré  si náš organizmus nevie vytvoriť sám) môžeme prijať práve vďaka peľu, ktorý ich obsahuje vysokú koncentráciu. Kvalita jednotlivých bielkovín závisí na ich aminokyselinovom zložení. Včelí peľ je dokonca bohatší na proteíny ako akýkoľvek živočíšny produkt.

 

Pre porovnanie:

Obsah v Esenciálne aminokyseliny (musíme prijímať v strave, telo si ich nedokáže samé syntetizovať)
Izoleucín Lyzín Leucín Metionín
Mäse (hovädzie) 0,93 1,28 1,45 0,42
Vajíčkach 0,85 1,17 0,93 0,39
Syroch 1,74 2,63 2,34 0,80
Včeľom pele 4,50 6,70 5,70 1,82

 

Väčšina zložiek v pele (vitamíny, minerály, enzýmy) existujú v dokonalom pomere, čo ďalej zvyšuje jeho výživovú hodnotu. V prírodnej liečbe a prevencii má peľ mimoriadne dôležité miesto so širokým spektrom použitia.

fitshaker_blog_vceli_pel_pel1
Liečebné využitie peľu:

  • pri chudokrvnosti z nedostatku železa, pri anémii následkom silnej menštruácii,
  • pri chorobách pečene – po žltačke, pri cirhóze, pri srdcovo cievnych ochoreniach,
  • pri chronickom zápale prostaty, po operáciách prostaty,
  • pri zápche, žalúdočných problémoch, ochoreniach čriev a ťažkosti s trávením,
  • pri nechutenstve a úbytku hmotnosti,
  • pri poruchách telesného a psychického vývoja,
  • pri ochoreniach kože, kĺbov, očí,
  • pri poruchách spánku a depresiách, vďaka bohatému obsahu zinku a vitamínu B6,
  • pri cukrovke – pomáha regulovať hladinu glukózy,
  • pri dermatologických poruchách, napríklad vredoch, akné, ekzémoch, herpesoch,
  • pri hojení rán a poškodených tkanív,
  • pri žilovej nedostatočnosti, kŕčových žilách, hemoroidoch,
  • pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe.

Je to tiež najväčší antioxidant, ktorý sa vôbec nachádza v prírode. Antioxidanty sú považované za možné ochranné látky pred poškodením ľudského organizmu voľnými radikálmi a spomaľujú vývoj mnohých chronických ochorení.

Peľ slúži tiež ako podporný prostriedok imunitného a nervového systému, pomáha predchádzať infekciám. Napomáha revitalizovať vlasy, zlepšuje ich vzhľad i rast a pôsobí preventívne proti ich vypadávaniu.

Peľ chráni proti účinkom žiarenia, vrátane röntgenového a rádioterapie užívanej pri liečbe rakoviny. Stimuluje funkciu vaječníkov a chráni pohlavné žľazy pred rádioaktívnym plutóniom a jódom. Do určitej miery tiež chráni pred škodlivinami zo znečisteného prostredia, ako je olovo, ortuť, hliník a dusičnany, dokonca i pred DDT, ktoré je bohužiaľ v našom ekosystéme stále prítomné.

Peľ obsahuje nukleové kyseliny, ktoré majú priaznivé účinky na spomaľovanie starnutia, vypína pleť a vyhladzuje vrásky. Podporuje rast nového tkaniva pokožky a životodarné prekrvenie všetkých kožných buniek. Ponúka účinnú ochranu pred dehydratáciou a vnáša nový život do suchých buniek, najmä ak sa užíva pravidelne aspoň tri mesiace. Tiež dokáže spôsobiť viditeľné priaznivé zmeny v napätí a pigmentácii starnúcej pokožky. Pomáha aj pri liečbe akné – vonkajším umývaním vodou s rozpustenými peľovými zrniečkami.

Výskumy preukázali, že látky ukryté vo včeľom pele spomaľujú rozvoj mnohých škodlivých baktérií aj regulujú a podporujú črevnú mikroflóru vďaka antibiotickému účinku peľu. Užívanie peľu má tiež pozitívny vplyv na krv. Je pozorovateľné, napr. u anemických pacientov, že po pravidelnom užívaní peľu ich hladina hemoglobínu postupne stúpala. Včelí peľ normalizuje hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi. Peľ je tiež liekom na sennú nádchu a alergie. Je však potrebné ho užívať najmenej šesť týždňov pred začiatkom sezóny a potom pokračovať po celú dobu sezóny. Liečba sa skladá z podávania malého množstvo alergénu, ktorý bude stimulovať vlastný imunitný systém pacienta k produkcii vlastných protilátok, ktoré budú eliminovať alergickú reakciu. Ale je potrebné s nim zaobchádzať, samozrejme, opatrne, ak trpíte alergiami. Začínajte len s niekoľkými zrniečkami a postupne dávku zvyšujte. Pozorne sledujte reakciu organizmu, a ak by bol dôvod, peľ vysaďte a obráťte sa na lekára.

fitshaker_blog_vceli_pel_vcela2

Vedeli ste, že včelí peľ má vplyv na fyzickú aktivitu?

Je zaznamenaný nárast síl, výkonu a energie až  o 40 – 50 % u tých, ktorí včelí peľ pravidelne konzumujú. Včelí peľ funguje aj pri kontrole hmotnosti a jej udržiavaní, pretože povzbudzuje metabolické procesy. Včelí peľ je nízkokalorická potravina. Môže sa tiež pochváliť prirodzeným obsahom fenylalanínu, ktorý potláča chuť do jedla. Fenylalanín pôsobí na naše riadiace centrum, ktoré signalizuje nasýtenie a hlad. Ak má človek nadváhu, fenylalanín potláča chuť k jedlu. Naopak ak trpíte podvýživou a potrebujete  pribrať, fenylalanín vo včeľom peli zvyšuje chuť k jedlu.

Užívanie a dávkovanie:

Pre dospelých:

Udržujúca dávka:      10 – 12 g za deň (jedna vrchovatá lyžička je približne 5 g)
Liečebná dávka:        20 – 24 g za deň

Pre detičky:

od 3 –   5 rokov:        6 g za deň
od 6 – 12 rokov:        8 g za deň (po 12 roku dieťatka, dávky ako pre dospelých)
Dennú dávku je najlepšie užívať ráno nalačno, ako tvrdí pán Valovič. Peľ môžete užívať aj počas jedla, ale nikdy nie večer alebo pred spaním. Doba užívania je jeden mesiac. Potom musí nasledovať prestávka, minimálne jeden týždeň. Optimálne je užívanie niekoľkokrát za rok, hlavne na začiatku ročných období, pred chrípkovými obdobiami a počas zvýšeného výskytu chorých vo vašom okolí.

fitshaker_blog_vceli_pel_pel

Skladovanie peľu

Na tmavom, suchom mieste bez prístupu priameho slnečného svetla pri teplote do 10 °C. Pán Valovič odporúča skladovanie v chladničke.

Odporúčaný spôsob užívania peľu

Peľ sám o sebe je pre nás veľmi ťažko stráviteľný. Keby sme guľôčky peľu len tak prehltli a zapili pohárom vody, prešli by našim tráviacim traktom bez využitia všetkých ich vynikajúcich vlastností.

Najrýchlejšia príprava je, keď si peľ necháme rozpustiť vo vode. My si ho domka, po vyškolení pánom Valovičom, pripravujeme nasledovne: Lyžičku peľu nasypem do pohára, zalejem studenou vodou do 1/4 pohára a potom zalejem prevarenou vodou, aby výsledný nápoj nebol ani studený, ani nie horúci. A vypijeme na lačný žalúdok. Po pol hodinke (45 minútach) si môžeme pripraviť nejaké zdravučké raňajky.

Peľ je najlepšie stráviteľný, s najvyšším využitím jeho vzácnych látok, keď si 25 g peľu vmiešame do 250 g medu, necháme len tak týždeň odstáť a môžeme užívať 3x denne 1 čajovú lyžičku.

Pozor na podozrivo nízke ceny včelích produktov

Pri  včeľom peli s podozrivo nízkou cenou okolo 9-10 EUR za 1kg môže ísť o:

  • peľ, ktorý zbierali včely, ktoré sú liečené antibiotikami (na Slovensku prísne zakázané),
  • dovezený peľ, napr. z Ukrajiny, kde sú antibiotiká pri liečení včiel povolené, a tiež v tejto krajine nie sú tak prísne potravinové smernice, keďže krajina ešte nie je v EU, a aj zásady všeobecného včelárenia sú dosť odlišné, pretože potrebujú zarobiť na kvantite za každú cenu,
  • peľ zbieraný z oblasti, kde je vysoký výskyt smogu, a preto sa ho včelár chce rýchlo zbaviť ponukou nízkej ceny,
  • peľ, ktorý bol u včelára skladovaný viac ako 1 rok, a teda peľ už stráca svoje kvalitatívne vlastnosti,
  • peľ, ktorý bol nevhodne skladovaný, napríklad na slnečnom a vlhkom mieste.

fitshaker_blog_vceli_pel_pel2

Odporúčame! Vždy si dobre preverte od koho kupujete včelie produkty, ktoré na prvý pohľad môžu vyzerať rovnako ako kvalitné produkty,  ale skrývajú veľmi veľa nebezpečia a pri ich konzumácií vám môžu viac uškodiť ako pomôcť. Z hodnotného produktu, akým je včelí peľ, chceme vyťažiť, čo najviac, preto kupujeme len kvalitné a overené produkty (napr. http://www.poctivepotraviny.sk/farmari/medy-a-dzemy alebo http://www.slovensky-med.sk). Nechajte sa zlákať liečivými vlastnosťami, ktoré pre vás s láskou vyrábajú včely.

Majte sladký deň. :)

 

Zdroje textu:
Osobná a e-mailová komunikácia s pánom Tiborom Valovičom, ktorý je učiteľom včelárstva, predsedom združenia včelárov, a tiež je členom výkonného výboru Slovenského zväzu včelárov (Pozn. red. – najvyšší orgán včelárov na Slovensku)
Kniha Apiterapia, Ing. Štefan Demeter, CSc., 2014
Revue Bylinky, Jaro 01/2013
http://www.mercola.com/article/diet/bee_pollen.htm
http://www.alternativescentral.com/beepollen.htm
http://www.slovensky-med.sk

Zdroje fotiek: flickr.com

 

Moje ďalšie články o zdraví:

Vieš, kedy konzumovať ovocie? Len nie hneď po jedle!

Prečo zdravá strava a už nikdy iná? Príbehy 3 inšpiratívnych ľudí!

Obyčajná voda z vodovodu, a predsa plná vitamínov!

Lucia Jurčová

Redaktorka vo Fitshaker
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.
Lucia Jurčová

Článok bol pridaný dňa 18/04/2015 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: Lucia Jurčová

Komentáre