Čo s toľkými slivkami? Máme pre teba dobrý, sladučký tip

Vedeli ste, že slivky obsahujú veeeľa minerálnych látok? Napríklad fosfor, draslík, vápnik, síru, horčík, a železo. Svojim pôsobením prečisťujú organizmus, zbavujú ho toxických odpadov a kyseliny močovej. Vzhľadom k vysokému obsahu fosforu a draslíka je vhodné podávať slivky pri chorobách krvného obehu, reumatizme, dne, pri ľadvinových a pečeňových problémoch.V dnešnom článku si ukážeme jeden chutný recept z…no trikrát hádaj :-).

O ničom inom snáď momentálne ani neviem písať, keďže nonstop riešim dilemu čo vytvoriť z toľkých dobrôt, ktorými ma zásobujú moji najbližší :-). Veľmi rada skúšam nové recepty, ale ešte sa mi nestalo, že by som presne dodržiavala ingrediencie alebo postup. Snažím sa ho prispôsobiť podľa seba a svojho životného štýlu.

Tentokrát som vyskúšala koláč.  A keďže koláče sú mojou slabosťou (pre vysvetlenie slabosť v tomto slova zmysle = neviem piecť), snažím sa tradičné recepty „vylepšiť“ na zdravší variant (a samozrejme aby si to rodinné osadenstvo ani nevšimlo). Veď ja im nechcem zle :-D.

Zbožňujem prípravu koláčov hrnčekového typu. Potrebujeme jednu šálku na všetko a netreba nič vážiť. Nech sa páči, receptík:

Yummy Yummy slivková dobrota

Budeme potrebovať:

  • 1 hrnček (2.5-3dl) ovsenej celozrnnej múky
  • 1 hrnček ovsených vločiek (jemných)
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 2-3 lyžice medu
  • ½ hrnčeka oleja (môžete použiť akýkoľvek, niekedy dávam kokosový olej, inokedy tradičné maslo, ktoré dá koláču krásnu vôňu)
  • 1 hrnček kyslého mlieka (napr. acidko)
  • 2 lyžice slnečnicových semienok

Na ozdobenie:

  • Slivky podľa potreby, jabĺčka- snažím sa využiť sezónne ovocie
  • Zomletý mak alebo orechy

Ako na to?

1. Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a vypracujeme hladké nelepivé cesto.

2. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.

3. Slivky vykôstkujeme, môžeme nakrájať na menšie kúsky a poukladáme na cesto. Ak nechcete aby sa vám prepadávali do cesta, obaľte ich v múke.

4. Môžete posypať cukrom, škoricou, orechmi, makom. Fantázii sa medze nekladú :-).

5. A už len šup do rúry na cca 20-30 min. Pečieme pekne dohneda. Necháme vychladnúť a hostina sa môže začať. Dobrú chuť :-).

slivkovy kolac

fitshaker-blog-slivkovy-kolac-kacerova

Aj keď ťa tento recept oslovil, ale na stromoch práve slivky nerastú, nevešaj hlavu. Môžeš ich nahradiť ovocím podľa ročného obdobia, jahodami, čerešňami, broskyňami alebo čučoriedkami. Použi akékoľvek ovocie na aké máš chuť. Medzi moju najobľúbenejšiu alternatívu patria hrušky.

Martina Káčerová
Najnovšie články od Martina Káčerová (zobraziť všetky)

Článok bol pridaný dňa 18/07/2014 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Martina Káčerová

Komentáre