Čas prípravy: 15 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 2 lyžice olivového oleja (cca 20 ml)
- 1 šálku na kúsky nakrájaných šampiňónov (cca 70 g)
- morskú/himalájsku soľ
- štipku mletého čierneho korenia
- ½ lyžičky sušeného tymianu
- 1 šálku* ovsených vločiek
- 2 šálky vody alebo vývaru
- 1 lyžičku sójovej omáčky (napr. Tamari)
- čerstvú alebo sušenú pažítku
Na servírovanie:
- uvarené vajíčka
- zeleninu (paradajky, šalát, uhorky, reďkvičky...)
- semienka (voliteľné)
* objem šálky 250 ml
Ako budeme postupovať?
2. Na panvicu pridáme olivový olej a opečieme huby. Osolíme, okoreníme tymianom. Opekáme do zlata.
3. Huby vyberieme. Do výpeku pridáme ovos, zalejeme vodou alebo vývarom, okoreníme čiernym korením, soľou a ochutíme sójovou omáčkou. Povaríme 5 minút alebo kým nie je ovos uvarený.
4. Nakoniec pridáme nasekanú pažítku. Ak je kaša príliš hustá, pridáme viac vody.
5. Servírujeme s opečenými hubami, vajíčkom, so zeleninou, posypeme čerstvou pažítkou a semienkami podľa chuti.
Tip: Recept je veľmi všestranný a univerzálny. Môžeme vyskúšať aj iné druhy korenia, pridať kvalitnú šunku, kuracie mäsko alebo blanšírovanú zeleninu či šalát.
Výživové hodnoty na 1 porciu (bez oblohy):
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1172 kJ 280 kcal | 13 g | 32 g | 8 g | 4 g |
Množstvo inšpirácií na zdravé raňajky, ale aj iné jedlá dňa nájdeš v našich knihách:
Vyskúšaj aj tieto recepty:
Tip na zdravú večeru: pohánkový šalát s cviklou, fetou a orechami
Rýchla večera do 10 minút: šalát s kuskusom, zeleninou a jogurtom
Jednoduchá pohánková kaša s cuketou a paradajkami: tip na zdravé slané raňajky
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz