Tip na obed nielen pre vegetariánov: Špagety carbonara s kuriatkami

Vonku sa drží už väčšia vlhkosť, a to znamená, že zem bude mať práve teraz skvelé podmienky na to, aby sa darilo hubám. Ak sa k tomu pridá aj teplé jesenné slniečko, kombinácia bude úplne ideálna. Nadšencom hubárčenia sa vôbec nečudujeme. Prechádzka voňavým lesom na čerstvom vzduchu je skvelý relax. Dokážeš si vyčistiť hlavu a ak sa ti podarí nazbierať aj huby, o večeru máš postarané. Špagety carbonara s kuriatkami sú na toto obdobie ako stvorené.

Kuriatka rastú od mája do novembra v machu a lístí vo veľkých húfoch. Preto sa musíš poriadne obzerať, aby si ich našla. Majú príjemnú korenistú chuť a môžeš ich pripraviť na veľa spôsobov. Pozor však na zjedené množstvo. Kuriatka sú huby, ktoré sa ťažšie trávia, preto ich konzumuj s mierou.

 

Doba prípravy: 25 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 300-350 g celozrnných špagiet (ak si celiatik, použi bezlepkové)
  • 15-18 ks čerstvých kuriatok
  • 2 lyžice ghee masla
  • 150 ml smotany (môže byť aj bez laktózy, či rastlinná verzia napr. kokosová)
  • 150 g syru (parmezán, pecorino alebo čedar)
  • 4 žĺtka
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. Špagety uvaríme vo vriacej osolenej vode do polomäkka.

2. Kým sa špagety budú variť, očistím kuriatka a nakrájame ich na menšie kúsky.

3. Na panvici rozpustím maslo a pridáme kuriatka.

4. Opekáme dozlata a dochrumkava.

5. Počas opekania nesolíme, iba pridáme čierne korenie. Osolíme až na záver, keď ich odstavíme z ohňa.

6. V inej miske zmiešame smotanu, nastrúhaný syr a 4 žĺtka. Pridáme soľ a korenie.

7. Zmes premiešame veľmi dôkladne. Špagety scedíme, no nevylejeme všetku vodu. Necháme trochu horúcej vody na dnes hrnca.

8. Špagety vrátime naspäť do hrnca k horúcej vode, pridáme do nich omáčku.

9. Všetko dobre premiešame a pridáme kuriatka. Môžeme podávať. :-)

spagety s kuriatkami

spagety s kuriatkami

Ak máš rada huby, zaručene ti nebude chýbať slanina v špagetách, ktorá do pôvodného receptu ide. Prajem ti dobrú chuť. ;-)

 

Mnoho super inšpirácií nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Inšpiruj sa aj týmito receptami:

Vegetariánske lasagne

Cestoviny s avokádom a čiernymi olivami

Avokádovo-bazalkové cestoviny

Iveta Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)
Iveta Kašická

Článok bol pridaný dňa 13/09/2017 a zaradený do kategórie: CestovinyReceptyVegetariánske   |   Autor: Iveta Kašická

Komentáre