Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Šťavnatá žemľovka s tvarohom a broskyňami

60 min
6 porcií
tvarohová žemľovka

Potrebujeme: 

  • 450 g kváskovej vianočky
  • 200 ml 3,5 % mlieka
  • 100 ml smotany na varenie 10 %
  • 3 vajcia
  • 25 g kvalitného masla (roztopeného)
  • 30 g trstinového cukru
  • 275 g hrudkového polotučného tvarohu 4,2 %
  • 400 g polotučného tvarohu jemného vo vaničke
  • 1 broskyňový kompót (365 g broskýň + cca 200 ml šťavy z kompótu)
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • ½ lyžičky mletého sušeného zázvoru
  • ½ vanilkového lusku
  • ⅓ lyžičky mletého kardamónu
tvarohová žemľovka

Táto žemľovka je výbornou voľbou pre milovníkov sladkých jedál, ktorí si zároveň potrpia na výživné a sýte pokrmy. Vďaka kombinácii tvarohu, šťavnatých broskýň a voňavých korenín má dokonale vyváženú chuť. Pripraviť si ju môžeš s rôznym ovocím podľa sezóny – vyskúšaj napríklad marhule s čerešňami, ríbezle či kombináciu malín s jahodami. Ak máš rád zapečený sneh, môžeš z dvoch použitých bielok vyšľahať tuhý sneh s trochou cukru a pridať ho na vrch pred pečením.

Čas prípravy

  • príprava15 minút
  • pečenie45 minút

Ako na to?

1

Tvarohy vymiešame s 1 vajíčkom, 20 g cukru, škoricou, vanilkou, zázvorom a kardamónom. Zmes doriedime šťavou z kompótu tak, aby nebola príliš riedka, ale ani príliš hustá.

2

V druhej miske vyšľaháme zvyšné 2 vajíčka s 10 g cukru, pridáme mlieko, smotanu a zvyšnú šťavu z kompótu.

3

Broskyne nakrájame na tenké plátky, vianočku na krajce hrubé približne 1 cm.

4

Rúru predhrejeme na 160 °C.

5

Krajce vianočky namočíme z oboch strán do mliečnej zmesi a poukladáme na dno zapekacej misy tak, aby ho úplne pokryli. (Časť vianočky si odložíme aj na vrchnú vrstvu.)

6

Na vrstvu vianočky rovnomerne rozotrieme tvarohovú zmes.

7

Na tvarohovú vrstvu naukladáme plátky broskýň.

8

Navrch pridáme poslednú vrstvu namočenej vianočky.

9

Pečieme v predhriatej rúre 45 minút pri 160 °C.

10

Po upečení môžeme podávať poprášené práškovým trstinovým cukrom so škoricou (voliteľné).

💡 TIP 1: Pre zvýšenie obsahu bielkovín môžeš do tvarohu alebo do mliečnej zmesi pridať proteín.

💡 TIP 2: Ak chceš znížiť kalorickú hodnotu, použi odtučnený tvaroh namiesto polotučného.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

530 kcal

2226 kJ

T:

19 g

B:

23 g

S:

65 g

V:

5 g

🍽 Dobrú chuť! 😋

🥣 Zdravé raňajky na dosah!

Vychutnaj si lahodné a výživné kaše, ktoré ťa zasýtia a dodajú energiu na celý deň. 🌞 Jednoduchá príprava, skvelá chuť a kvalitné zloženie – presne to, čo tvoje telo potrebuje. 💚 Objav ich na našom e-shope a začni deň správne! 🛍️✨

Fitshaker kaše
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktor vo Fitshaker

Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.