Špaldové šišky na zdravý spôsob s tajnou ingredienciou :-)

Leto pomaly končí a v záhradách dozrieva zelenina. Dnes bude hrať hlavnú úlohu v tomto recepte mrkva. Čo tak trošku zaexperimentovať a použiť ju možno netradične? Nasladko, v podobe parádne nadýchaných šišiek. Krásna oranžová farba a sladkastá chuť mrkvy im dodá nielen pekný vzhľad, ale aj zaujímavú chuť. Tak poďme na to! :-)

Čo budeme potrebovať na 16 ks?

  • 450 g polohrubej špaldovej múky
  • 200 g mrkvy
  • 40 g trstinového cukru
  • 50 g kvalitného masla
  • 1 žĺtok
  • 1 ks bio sušeného droždia (milovníčky kvásku: 80-100 g kvásku, doba kysnutia 3-4 hod.)
  • 200 ml kvalitného mlieka
  • domáci lekvár podľa chute
  • papier na pečenie
  • pohár s väčším priemerom

Ako budeme postupovať?

1.  Mrkvu ošúpeme a dáme uvariť.

2. V miske zmiešame múku, droždie a trstinový cukor.

3. Uvarenú a vychladnutú mrkvu vymixujeme tyčovým mixérom a spolu s roztopeným maslom pridáme k múke. Opatrne prilievame vlažné mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Ak sa ti zdá cesto riedke, môžeš pridať ešte múku.

4. Cesto dáme na 1 hodinu vykysnúť.

5. Keď je cesto vykysnuté, vyberieme ho z misky na pomúčenú dosku a rozvaľkáme. Väčším pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.

6. Na každé koliesko dáme lyžicu lekváru a prikryjeme ho ďalším kolieskom. Kraje dobre pritlačíme.

7. Takto pripravené šišky vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme asi 20 minút.

Poznámka: Šišky na obrázku sú pečené s droždím. Pečenie s kváskom má svoje zákonitosti, ktoré treba dodržiavať, aby bol výsledok dokonalý. Ale ak kváskuješ, určite vieš ako na to :-)

fitshaker-blog-mrkvove-sisky2

fitshaker-blog-mrkvove-sisky1

Dobrú chuť :-).

 

Viac receptov, ktorým neodoláš nájdeš tu:

Parené buchty s tvarohom bez výčitiek

10 x tradičné slovenské dezerty na zdravý spôsob

Zdravá jablková štrúdľa ako od babičky

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 22/09/2016 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre