Je dobré vedieť aj to, že okrem betakaroténu ti sladké zemiačky ponúkajú poriadnu porciu draslíka a vitamínu C, ktorý je dôležitý pre celý imunitný systém a správne fungovanie metabolizmu. Ak k tomu všetkému pridáš štipku škorice, vykúzliš tak super zdravú pochúťku, ktorá prekvapí chuťové a čuchové bunky nejedného gurmána. :) Pre ešte vyšší level ochrany zdravia tvojej pokožky, nezabudni v strave ani na zdroj kvalitných bielkovín, vitamínu E a vzácnych Omega 3 kyselín, a prihoď k tejto špecialite nejakú rybku ako napríklad sardinky. Ideálne spojenie zdravých surovín nájdeš v tomto recepte. :)
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 1 veľká cukina
- 2 stredne veľké bataty (sladké zemiaky)
- 2 konzervy sardiniek (v olivovom oleji)
- 2 ČL škorica
- 2 PL kokosový olej
- provensálske bylinky
- himalájska soľ
Ako budeme postupovať?
1. Najprv si upečieme „hranolky“ zo sladkých zemiačkov. Poriadne ich umyjeme vo vode a nakrájame na hrubšie pásy. Tieto kúsky postupne namáčame v marináde pripravenej zmiešaním rozpusteného kokosového oleja (1PL) so škoricou a štipkou soli. Jednotlivé bataty potom poukladáme na plech (vopred vystlaný papierom) a pečieme v rúre pri teplote 200°C cca 30 min.
2. Medzitým si umyjeme cukinu a pomocou kuchynskej škrabky vytvoríme tenké plátky pripomínajúce cestoviny tagliatelle. Podusíme vo woku na kokosovom oleji (1PL) cca 8 min, až do stavu „al dente“ a posolíme. Ako bonus pridáme sardinky a dekorujeme provensálskymi bylinkami.
Ďalšie recepty, ktoré ulahodia tvojmu brušku:
Biela špargľa zapekaná v cukinovo-zemiakovej kaši
Krémové talianske rizoto so špenátom a šampiňónmi
Losos quinoa express
Som optimistkou od hlavy až po päty, ktorej osud nadelil jamky v oboch lícach a podnikavú myseľ. Žijem a pôsobím vo Viedni, kde som prednedávnom doštudovala medzinárodný business. Zaujíma ma všetko, čo sa týka fitness, zdravého experimentovania v kuchyni, designu a fotografovania. Čo ma energizuje je aj snaha pozitívne ovplyvniť zdravie a pohodu každého, kto mi príde do cesty :-).