Recept na domáci lahodný pečeňový syr s gaštanmi

Kupované pečeňové paštéty nekonzumujem už niekoľko rokov. Po prečítaní zloženia (rôzne separované kože, stabilizátory a pod.) ma hneď prejde chuť. Občas však chcem s domácim pečivom jesť niečo iné ako nátierku. Preto som sa naučila, ako urobiť vynikajúcu pečeňovku sama. Základom sú kvalitné suroviny. Pri pečienke naozaj dbaj na to, aby si ju kúpila v bio kvalite, zo zvieratka, ktoré malo voľný výbeh. Potom stačí popustiť uzdu fantázii a skvelý recept je na svete. Naučím ho aj teba. ;-)

Doba prípravy: 2 hodiny

Čo budeme potrebovať na cca 20 plátkov?

  • 500 g kuracích pečienok z kvalitného chovu
  • 250 ml kvalitnej smotany na varenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 1 lyžičku mletého čierneho korenia
  • 100 g varených gaštanov
  • 10 g agaru
  • plátky prosciutta na vystlanie formy (voliteľné)

Ako budeme postupovať?

1. Kuracie pečienky umyjeme, odblaníme a dáme variť do hrnca na 10 minút do polosurova.

2. Necháme vychladnúť a vložíme do mixéra.

3. Pridáme smotanu na varenie, cesnak, soľ, čierne korenie a všetko spolu dobre zmixujeme.

4. Prelejeme do misy a pridáme nadrobno nakrájané gaštany, agar a všetko spolu dobre premiešame.

5. Formu vystelieme plátkami prosciutta a vlejeme pripravenú zmes. (Ja som použila 2 menšie formy 30×11 cm, použiť však môžeme akúkoľvek misku, alebo nádobu vhodnú do rúry.)

6. Vrch formy prekryjeme alobalom, vložíme do plechu, alebo misy z jenského skla a podlejeme vodou.

7. Pečieme v rúre pri 200°C cca 1 hodinu. Potom pečeňovku vyberieme a necháme vychladnúť.

8. Podávame s domácim chlebom a zeleninou.

 

TIP: Namiesto gaštanov sa môžu použiť rôzne orechy. Prosciutto sa môže vynechať, vtedy sa forma vystelie alobalom.

 

Výživové hodnoty na 100 g:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny
594 kJ

141 kcal

6 g 7 g 15 g

domaci pecenovy syr

 

pečeňovka

Ak ti teda raz za čas vyjde chuť na pečeňový syr, nekupuj si ho, ale radšej si nakúp kvalitné suroviny a priprav si ho sama doma. Uvidíš, že to sama viac oceníš. ;-)

 

K domácemu chlebíku sa hodia aj tieto recepty:

Sladko-pikantné karí z červenej šošovice

Vajíčková omeleta so šampiňónmi a špenátom

Uhorkové pomazánky

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 16/11/2017 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaOstatnéRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre